Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
-Tuvalet sonrası temizlikte pisliği parmakla alınıp el yıkanmalı. Sonunda pislik kalırsa oda su ile yıkamalı. -Erkekler, taharet temizliği yaparken arkadan öne; kadınlar da önden arkaya doğru yıkamalıdır. -Temizlendikten sonra, erkekler istibra (idrar kanalında idrar bırakmama) yapmalı.
5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı. 6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. 7- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz. Aksıran ise, kalbinden Elhamdülillah der.
Çamaşır suyunu tuvalete dökerek bir süre beklemek ardından da fırça ile iyice fırçalamak gerekir. Çamaşır suyunun ardından kireç önleyici deterjan dökülür ve fırçalama işlemine devam edilir. Fırçalama işi bittikten sonra Sprey ya da krem formundaki mineralli temizleyicilerle tuvalet temizlenir. Bol su ile durulanır.
suyun temizleyemice bir şey yok götünu de elini de temizler. eğer farklı bir yerdeyseniz tuvaletin azına sıçmadan önce fışkiyenin göte tam ortadan su fışlatacak şekilde ayarlandığından emin olun. sıçtıktan sonra suyu açın ve sağ sol hareketlerle her yeri ıslattırın. ardından tuvalet kağıdı ile kurulayın.
İlgili 44 soru bulundu
Gün içinde bakteri içeren pek çok yüzeyle temas eden ellerimiz gerekli hijyen sağlanmadığında çeşitli hastalıklara davetiye çıkartır. Zararlı mikroorganizmaların en yoğun olduğu yerlerden biri de tuvaletlerdir ve tuvaletten her çıktığımızda ellerimizi mutlaka yıkamalı ve hatta dezenfekte etmeliyiz.
Aslında düzenli rutinler halinde doğru malzemelerle klozeti temizlemek çocuk oyuncağıdır. Çok genel bir kural olarak, temel temizlik için klozet haftada en az bir kere temizlenmelidir.
Pislik, dışkılığı namaza mani olacak şekilde dağılmadıkça su olmaksızın sade taşlarla da taharetlenebilirim." demektir. Küçük abdest bozunca mutlaka su ile taharetlenmek zorunlu değildir.
Doğal bir yöntem olarak karbonat ve sirke tuvalet taşı temizliğinde yeterli olacaktır. Karbonatı tuvalet taşına döktükten sonra sirkeli suyu üzerine boşaltıp durulama işlemini gerçekleştirin. Aynı şekilde limon suyu ve karbonat karışımını da sararmaya karşı etkili bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
3) Tuvaletten Sonra 1 Bardak Su
İçtiğiniz her bardakta su; vücudunuzu toksinlerden arındırmak için harekete geçiyor dolayısıyla siz de tuvaletin yolunu tutuyorsunuz. Tuvaletten çıktıktan sonra 1 bardak su içmeyi hatırlamak günlük almanız gereken su miktarını yakalamanıza yardımcı olacaktır.
Tenasül uzvunun ucunda idrar bulaşığı yoksa, yıkamak gerekmez. Varsa ve az ise, yıkamamak mekruhtur, namaza mâni değildir.
"Elhamdü lillâhillezî ezhebe anni'l-ezâ ve âfânî."
Gün içerisinde birden fazla kez tuvalete gitmek mümkün olabilmektedir. Büyük tuvalete gün içerisinde 3 ila 4 kez çıkmak ise insanları tedirgin eden durumlardan birisi olarak ifade edilebilir. Yapılan açıklamalara göre ise gün içerisinde üç defa ve üç günde bir tuvalete çıkmak normal kabul edilmektedir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Beyaz Sirke Kullanın
Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin. Ertesi gün lekelerden kolaylıkla kurtulduğunuzu göreceksiniz.
Tuvalete dökmeden önce, su birikintisi olmamalıdır.
Suyu başka yere boşalttıktan sonra, gider borusuna tuz ruhu dökerek yaklaşık 5 dakika beklemenin ardından sıcak su gönderilir. Eğer su gitmeye başladıysa tuz ruhu işe yaramıştır. Dökülen su yavaş bir şekilde gidiyorsa tıkanıklık tam açılmamıştır ve tekrar tıkanabilir.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez.
Taharet alırken su şart değildir, mendille de taharet alınabilir.
İstibra da su ile yapılan bir temizliktir. Suyun bulunmadığı yerlerde ise, istibra peçete ile istinca ise, ancak küçük taşlar ile yapılabilir. İstibradan sonra ise, en az 40 adım atmak da her Müslüman için vaciptir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Klozet içi temizliğinde tuvalet fırçası, çamaşır suyu, kireç önleyici ve yüzey temizleyici gibi malzemelerden yardım alabilirsiniz. Bunun yanı sıra klozet kapağı temizliğinde ise sünger, bez ve sıvı temizleyicileri kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri