çiçek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir. Önseste /ç/ etkisiyle sesli incelmesi görülür. Moğolca çeçeg (aynı anlamda) Türkçeden alıntıdır.
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı "soru edatı" parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe sasık sözcüğünden evrilmiştir.
akasya - Nişanyan Sözlük. Fransızca acacia “kurak bölgelere özgü bir ağaç, acacia arabica” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen akakía ακακία sözcüğünden alıntıdır.
Fransızca symbole “1. gizli anlamı olan söz, 2. simge, işaret” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca sýmbolon σύμβολον “retorikte iki anlamı birleştiren sözcük, parola, simge” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca symbállō συμβάλλω, συμβολ- “bir araya atmak” fiilinden türetilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Türkçe bit- fiilinden +gU sonekiyle türetilmiştir. bit- maddesine bakınız.
Arapça ms̠l kökünden gelen mas̠al مثل “mesel, öğretici hikâye” sözcüğünden alıntıdır.
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
Ağaçlar kelimesinin kökü ağaç- tır. Baktığımızda kelimenin kökü yani anlamlı en küçük parçası ağaç- olmuş olur. Ağaç-mak şeklinde diyemediğimiz için isim köktür.
hal ve davranışlar” temel anlamındaki ortak bir *ya- kökünden türemiştir. yazı, yaymak, yapışmak, “örtmek, kapamak” anlamındaki yapmak, yapağı, yaprak, yaşınmak, yeşnik, yaşmak kelimeleri de ortak *ya- kökünden türemiştir.
Bu konuda bilgiye ulaşıldı mı, sonuca? Merhaba , bitkilerin köklerinin kesilmesi avantajlı değildir. Bitki dikiminde yapılacak köklerin uzamış saçaklarını kısaltmak ve bitkinin alt kısımda bulunan yaprakları kesmektir.
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahib olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.
Türkçe Meyve sözü Farsça mive (=yemiş) kelimesinden gelmektedir. Farsça mive sözünün aslının da meyve olması uygundur. Farsça mey (=şarap, meyve suyu) sözüyle ilişkilidir. 'sulu yemiş' karşılığında ifade edilmiş olmalıdır.
KÖK : Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasına kök denir. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
√10 'ün kaba bir hesaba göre tam değeri olmamakla beraber, yaklaşık değeri 3,1'dir.
4'ün karekökü 2 eder.
Eski Türkçe üz- "koparmak" fiilinden +Im sonekiyle türetilmiştir. üz- maddesine bakınız.
9- yeşil: Türkçe'deki "yaş" (diri) sözcüğünden geliyor. Anlam genişlemesiyle, "diri, yeşil bitki"den benzetilerek renk ismi yapılmış. Yeşermek, yeşil, yeşim (taş), yaş (ömür) hep "yaş" kökünden gelmektedir.
ağla- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ıġla- veya yıġla- “ağlamak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *ıġ veya *yıġ “acı ve üzüntü ünlemi” biçiminden Eski Türkçe +lA- ekiyle türetilmiştir.
Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. Mandarin lehçesindeki ç'a, Min lehçesindeki (Amoy) t'e ve Kantonca çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzları olup, çayın dünyaya yayılmış farklı söyleniş şekillerinin kökenini oluştururlar.
Arapça ḳhw kökünden gelen ḳahwat قهوة "1. koyu şey, özsuyu [esk.], 2. coffea arabica bitkisinin tohumlarından elde edilen içecek" sözcüğünden alıntıdır.
Pehleviceden Ermeniceye intikal ederek Ermenicede soḥ (=soğan) şekliyle telaffuz edilmiştir. Orta Çağda Türkçeye de Pehlevice sōḥtan (=yakıcı) nitelemesinden geçerek zamanla Türkçede sogan şeklinde dile getirilmiştir.
Elma sözcüğü (Al) kökünden türemiştir.
yağmur — sözcüğün kökü “yağ-” yağ+mak— mastar ekini alabildiğine göre fiil köküdür.
MERHABA. Cevap: Elmanın kökü yine kendisi yani "elma" olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri