BÜYÜKELÇİ MAAŞLARI Büyükelçi maaşları görev yapılan ülke ve o ülkenin ekonomik koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Maaşlar 5-10 bin dolar civarındadır. Dışişleri Bakanlığı mensubu Devlet Memurlarına merkezde aylıkları yanında"Dışişleri Hizmetleri Tazminatı" ödenir.
Bir kişi büyükelçi olmak istiyorsa, genellikle Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği sınavları kazanarak Diplomatik Kariyer hizmetine katılması gerekmektedir. Bu sınavlar, genel kültür, yabancı dil, siyasi, ekonomik ve hukuki konuları kapsar.
Adayların çoğu siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler veya tarih alanında lisans derecesine sahip olsa da, Büyükelçi olmanın tek bir yolu yoktur. Dış Hizmet için yüksek talep gören diller olan Arapça, Farsça ve Mandarin'de yabancı dil dersleri alınması tavsiye edilir.
Büyükelçi: Büyükelçi, nezdinde görevli bulunduğu ve akredite edildiği ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Cumhurbaşkanını temsil eder. Büyükelçi, görev yaptığı ülkede büyükelçiliğe bağlı tüm birimlerin amiridir.
Yetki ve sorumlulukları
Büyükelçilik binası ve arazisi görev yapılan ülkenin başkentinde bulunur. Örneğin Türkiye'nin Almanya büyükelçiliği, Almanya'nın başkenti Berlin'dedir. Büyükelçilerin sınırsız diplomatik dokunulmazlıkları vardır. İhtiyaç hâlinde başka şehirlerde de temsilcilikler açılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde sayılan genel şartları taşımak, b) 14/09/2013 tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak (14/09/1978 ve daha sonra doğmuş olmak), gerekmektedir.
Romanya'nın Ankara Büyükelçisi George Ciamba 33 yaşında
Büyükelçi denildiği zaman insanın aklına genelde 40'lı 50'li yaşlarda diplomatlar gelir. Ancak Romanya'nın Ankara Büyükelçisi George Ciamba, bu kalıplaşmış ölçünün dışında bir diplomat. ''Ankara'daki en genç büyükelçi'' unvanına sahip Ciamba, 33 yaşında.
Madde 9 – Misyon Şefi Elçiler, Büyükelçilerden sonra, Misyon Şefi olmayan Elçilerden önce gelirler. Madde 10 – Büyükelçi veya Elçi ünvanını almayan Diplomatik Misyon Şefleri, bu ünvanları taşıyan Misyon Şefleri ve Maslahatgüzarlardan sonra yer alırlar.
Hariciyede kadınlar üst düzey pozisyonlarda
2000'de 8'e yükselen bu rakam, 2005'te 19'a, 2010'da 21'e, 2015'te 37'ye, 2019'da 60'a ulaştı. Halihazırda Bakanlık genelinde 257 büyükelçi bulunuyor. Bunların 193'ü erkeklerden, 64'ü de kadınlardan oluşuyor.
Başkan tarafından atanacak bu isimlerin görev süreleri de Başkanın görev süresi ile sınırlı olacak. Ancak bu uygulamanın Dışişleri'ndeki yurtdışı atamaları nasıl etkileyeceği şimdilik bilinmiyor.Büyükelçiler, 2-3 yıl yurtiçinde görev yaparken 2-3 yıl da yurtdışında görev yapıyor.
Büyükelçilik ve Başkonsolosluk mensuplarının kabul eden Devlette yararlandıkları ayrıcalıklar konusunda, dokunulmazlıklar dışında önemli farklar bulunmamaktadır.
Büyük elçiler; bulundukları ülkelerde, devlet tarafından atanmış ve kendi ülkelerini temsil eden en üst seviyedeki görevlilerdir. Konsoloslar ise yine devlet tarafından atanan ve temsil sorumluluğunun yanı sıra resmi işlemleri yürütme sorumluluğu da bulunan farklı statülerdeki çalışanlardır.
- Dış politikaya uygun bir politika yürütür. - Devlet temsilcisi olduğundan dolayı devlet adına yabancı devlet yetkilileri ile görüşür. Diplomat Maaşları Ne Kadar? Diplomat maaşları en az 4 bin, ortalama olarak 20 bin, en fazla ise 30 bin TL şeklindedir.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'de 123 büyükelçilik, 92 başkonsolosluk ve konsolosluk ile 46 uluslararası kuruluşta görev yapan yabancı diplomatik pasaport sahibi 2 bin 350 kişi bulunuyor. 4 bin 625 kişi ise farklı seviyede ayrıcalık ve dokunulmazlığa sahip.
Teşkilat Yapısı / T.C. Dışişleri Bakanlığı Bakanlık, merkez ve yurtdışı teşkilatından oluşur. Bakanlığın yurtdışı teşkilatı, büyükelçilikler, daimi temsilcilikler, başkonsolosluklar, büyükelçilik konsolosluk şubeleri ile fahri başkonsolosluk ve fahri konsolosluklardan oluşur.
Daha önce de belirttiğimiz gibi büyükelçi büyükelçiliğin yöneticisidir. Yurtdışında bir Alman Büyükelçiliği'nde çalışan diğer kişilere genel olarak Diplomat denir ve bu Ankara'da da böyledir.
Daha önce Büyükelçi ve Elçi-Müsteşar unvanı almış olanlar Konsolosluk Şefi olarak atandıklarında Birinci Sınıf Başkonsolos unvanını taşırlar" olarak niteler.
Bükreş Büyükelçiliği görevini 13 yıl sürdüren Hamdullah Suphi Tanrıöver bir görev yerinde en uzun süre kalan büyükelçimizdir. İlk kadın diplomatımız Adile Ayda, ilk kadın Büyükelçimiz Filiz Dinçmen'dir.
Ancak Reis-ül Küttap aynı zamanda devlet yazışmalarını yapmak ve Devletin ana kayıtlarını tutmak gibi başka görevler de üstlenmişti. 1793'te III. Selim döneminde ilk sürekli Büyükelçilik Londra'da açılmış ve Yusuf Agah Efendi ilk sürekli Osmanlı Büyükelçisi olarak atanmıştır.
Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.
Üniversite mezunu olup konsolosluk sınavını başarıyla geçen kişiler konsolos olarak çalışabilir. Konsoloslar, temsil ettikleri ülke adına vatandaşlık ve benzeri alanlardaki resmi işlemleri yapar. Ayrıca konsoloslar büyükelçilerden farklı statüye ve görevlere sahiptir.
Katip Ne Demek? Katip diğer adı ile zabıt katibi, mahkemelerde gerçekleşen davalarda, idari duruşmalarda ve diğer resmi kurumlarda yürütülen yasal işlemlerde kayda geçirilmesi gereken ifadelerin birebir transkriptini kaleme alır.
Diplomat olabilmek için öncelikle siyasal bilimler ya da İktisadi İdari Bilimler bölümlerinden mezun olmak gerekir. Tabii ayrıca uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, işletme ve ekonomi alanlarında eğitim görmüş kişiler yine diplomat olma hakkını elde edebilir.
ABD Dışişleri Bakanlığı Üst Düzey Dış İlişkiler Görevlisi ve kariyer diplomatı olan Julie A. Eadeh, Kasım 2022 itibarıyla ABD İstanbul Başkonsolosu görevini üstlenmiş bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri