D vitamini; kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlaması, büyüme hormonu salgılaması, böbrek hastalıklarında kalsiyum seviyesini dengelemesi, depresyonu ve kanseri önlemesi açısından vücuda oldukça faydalıdır.
Büyüme hormonu beyin bölgesinde bulunan hipofiz bezinden salgılanır. Büyüme hormonu seviyeleri gün içinde artma ve azalmalar gösterir; en çok gece uykuda salgılanır. Uyku, egzersiz, fiziksel stres, ergenlik, açlık ve kan şekerinde düşme büyüme hormonu salgısını uyarır.
B Grubu Vitaminleri
kemiklerin, saçların ve tırnakların büyümesini desteklemesi önde gelir. B12 vitamini ise kemik ve doku sağlığını destekleyerek boy uzamasına katkı sağlayan bir vitamindir.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Vücut bu yaşlarda boy uzaması için vitaminlere olumlu tepkiler vermektedir. Bu nedenle beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasının en iyi yolu bu vitaminlere sahip besinlerin tüketilmesidir. Boy uzatan vitaminler şunlardır: - D Vitamini: D vitamini kemiklerin güçlü olmasına yardımcı olmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini veya riboflavin, C vitamini veya absorbik asit ve ayrıca F vitamini de büyüme ve uzama için gerekli vitaminlerdir. Bu vitaminler daha çok sebze ve meyvelerde bulunur. Sebze ve meyvelerin boyu uzatmadaki etkisi ve sağlıklı bir hayat sürmek için faydası çok önemlidir.
15 yaşından sonra boy ne kadar uzar? Ergenlik dönemi boyunca, bireylerin boy uzunluğu cinsiyet ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ortalama olarak, kızlarda ergenlik döneminde boy uzunluğu ortalama 6-20 cm arasında artabilir, erkeklerde ise ortalama 10-25 cm arasında artabilir.
İlk Bir Yıl Önemli. Yaşamın ilk yılının büyümenin en hızlı dönemi olduğunu belirten uzmanımız, “Bu dönem bebeğin boyu 25 cm kadar uzar, ağırlığı da yaklaşık olarak üçe katlanır. Bir yaşından sonra büyüme yavaşlar ve iki yaşından sonra da nispeten sabit bir hızla devam eder” diye konuştu.
Dolayısıyla çocuklar 4 yaşta ortalama 102 cm boy ile doğum boyunun 2 katına ulaşırlar. Sonraki yıllarda ergenliğe kadar yıllık büyüme hızları ortalama 5-6 cm devam eder. Böylece 12 yaşta, erkekler ortalama 150 cm ve kızlar 153 cm ile doğum boyunun 3 katına ulaşır.
Boy uzaması, kemiklerin uç kısımlarında bulunan büyüme plaklarında kemik oluşumu ile gerçekleşir. Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır.
Grovit şurup içerdiği kalsiyum, magnezyum, d vitamini, k2 vitamini, l-Arginin ve l-Lizin sayesinde boy uzamasını . Çocuklarda normal zihinsel-Bilişsel gelişime katkıda bulunan demir içerir. Uzman doktor önerisiyle boy uzaması desteği için çocuklara akşam yemekten hemen önce verilebilir.
Boy uzamasına destek çocukların günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı argivit şurup, içerdiği l-Arginin sayesinde boy uzamasını destekler. Hekim önerisiyle boy uzaması desteği için çocuklara gece yatmadan tok karnına verilebilir.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
Büyüme hormonu eksikliği tedavisinde günlük olarak sentetik büyüme hormonları kullanılır. Büyüme hormonu enjeksiyonu, büyüme hızının gelişiminin devam ettirilmesi için düzenli kullanılmalıdır; doktor tavsiyesi olmadığı sürece bırakılmamalıdır. Enjeksiyon cilt altına uygulanır.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Bu nedenle ameliyat için ideal zaman 20 yaş sonrasıdır. Ameliyat kararına; hastanın kazanımları ve ameliyatın riskleri değerlendirilerek varılır. Boy uzatma ameliyatın hedeflenenen uzama miktarı 5-8 cm arasıdır. Ameliyat ile boy daha fazla uzayabilir ancak bu kez de operasyona bağlı komplikasyon riski artar.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Balık yağı çocuğun gelişim evresinde çok yararlıdır.
İçerisinde bulunan D vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesinde yararlıdır. Boy uzatması ile ilgili herhangi bir bilimsel bir veri olmadığı için, boy uzatır denilemez.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Büyüme hormonu eksikliği, Turner Sendromu, Prader-Willi sendromu, Kronik böbrek yetmezliği, ve gestasyonel yaşa göre (SGA) küçük doğmuş çocuklarda büyüme geriliğinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda çocukluk çağından erişkinliğe geçişte ve yeni tanı almış erişkin hastalarda da uygun endikasyon ile kullanılmaktadır.
Boyda uzama erkeklerde 14-15 yaşları arasında en hızlı olurken, kızlarda en hızlı artış dönemi 12-13 yaşlarıdır. Adolesanlarda ağırlık artışı, boyun en hızlı uzadığı dönemden yaklaşık 6 ay sonra belirginleşmektedir. Ağırlık ise ortalama 20 kg (7-30 kg) artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri