E Al, alüminyumdan üretilen dünya çapında en önem li iletken malzemedir ve yapısı ve yarı mamul olarak mekanik dayanım değerleri bakımından uluslararası normlaştırılmıştır.
Altının oksidi de iletkendir. Altin az bulunur olması ve fazla ısınması nedeniyle tercih edilmemektedir. Alüminyum, altından sonra en iyi iletkendir ve yüksek gerilim hat iletiminde kullanılır.
İletken olarak Alüminyum
Bakır, yüksek elektrik geçirgenliği, işlenebilme ve mekaniksel özellikleri iyi olan bir metaldir.
Alüminyum iletkenler, “Örgülü Alüminyum İletkenler” ve “Çelik Özlü Alüminyum İletkenler” olmak üzere iki bölüme ayrılır. Alüminyum iletkenlerin üretiminde kullanılan teller, yüksek kalite filmaşinlerinden soğuk çekme metodu ile çatlak, ezik gibi kusurlar olmaksızın, sert veya tavlı olarak üretilir.
Alüminyumun iletkenliği bakırın iletkenliğiyle karşılaştırıldığında %39'luk bir kayıp söz konusudur. Ancak buna karşılık olarak alüminyumun avantajı, bakırdan %70 daha hafif olmasıdır. Yani aynı elektrik direncine sahip bir alüminyum tel, bakır telden iki kat daha hafiftir.
İlgili 18 soru bulundu
E Al, alüminyumdan üretilen dünya çapında en önem li iletken malzemedir ve yapısı ve yarı mamul olarak mekanik dayanım değerleri bakımından uluslararası normlaştırılmıştır.
Ancak iletkenlik özellikleri ele alındığında, bakırın iletkenliğinin alüminyuma göre çok daha iyi olması ya da alüminyumun direncinin bakıra göre daha yüksek olması, aynı sistem için gerekli olan alüminyum iletkenin fiziksel yapısının %15-25 oranında daha fazla olması anlamına gelmektedir.
Alüminyum oksit bir elektrik yalıtkanıdır ancak seramik bir malzeme için nispeten yüksek bir termal iletkenliğe sahiptir.
Elektrik yüklerinin yani elektronların (elektrik enerjisinin) üzerinden serbestçe akabildiği (geçebildiği) maddelere iletken maddeler denir. Metaller (altın, gümüş, bakır, demir, çinko, alüminyum), çivi, alüminyum folyo, tuzlu su, asitli su, sirke (bazlı su, insan vücudu) iletken maddelerdir.
En iyi iletken metal gümüştür. Gümüşün bünyesinde barındırdığı bu elektronlar sayesinde elektrik iletme özelliği en fazla olan metaldir. Gümüş pahalı ve değerli bir metal olduğu için genellikle ekonomi bakımında yüksek pazarlara hitap eder.
Isı alıĢveriĢini engellemeyen veya ısıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni maddedenir. Altın, gümüĢ, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir.
► Tam Alüminyum İletkenler (All Aluminium Conductors)
AAC olarak da tanımlanan bu tip, %99.7 elektrolitik olarak arıtılmış alüminyum külçelerden üretilmektedir. Bu iletkenler genel olarak yerleşim alanlarında, kısa direk aralıklı enerji iletim hatlarında kullanılmaktadır.
Alüminyum, atom numarası 13 ve simgesi Al olan kimyasal element. Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar.
Alüminyumun hafifliği, ağır bakır iletkenlere göre birçok avantaj sağlamaktadır. Bakır içerikli kablolara göre maliyet ve ağırlık avantajı da bulunan alüminyum iletkenli kablolar, enerji iletimi ve dağıtımında özellikle tercih edilmektedir.
Yalıtkanların Temel Özelikleri
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
değişmekte olup elektrik en iyi ileten iletken GÜMÜŞdür.Pahalı olması nedeniyle kısıtlı alanlarda kullanılır. Örneğin kontaktör, şalter,vb.Elektriğin dağıtılması ve iletilmesinde aliminyum ve bakır kullanılır. iletkenlerin iletkenliği karşılaştırmada kullnılır.
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.
Yarı iletkenler germanyum, silisyum, selenyum gibi elementler olabildiği gibi; bakır oksit, galyum arsenid, indiyum fosfür, kurşun sülfür gibi bileşikler de olabilir. Yarı iletken devre elemanları şu şekildedir: Diyot. Zener Diyot.
Sonra SU konusunda bilgimiz arttıkça öğrendik ki SU yani H2O molekülü elektriği hiç iletmez, su içindeki safsızlıklar, mineral iyonları elektriği iletir.
Alüminyum kablo bakır kabloya nazaran daha yumuşak, çekmeye ,eğip bükmeye karşı daha az dayanıklıdır. Bu nedenle tesis edilirken daha özenli işçilik gerektirir. Bakırın kısa devre dayanımı alüminyumdan daha iyidir, bakır daha geç ısınır.
Döküm sektöründe, demir ve çelik gibi malzemelere göre alüminyum daha yaygın bir şekilde kullanılır. Buna karşın alüminyumun, demir ve çelik gibi malzemelere karşı zayıf bir noktası da vardır. Buda sıcaklık dayanımıdır. Alüminyum döküm sıcaklığı 600-800°C derecelerde seyreder.
Kullanıldığı alanlardan kaynaklı akıllara getirdiği soru ¨Alüminyum bant yanar mı ?¨ sorusudur. Yukarıda da belirtildiği gibi alüminyum bant ısıya dayanıklıdır ve yanma durumu olmaz.
Alçak gerilim kablo çeşitlerinden biri olan NYY kablo, bir ya da çok telli bakır iletken, PVC izole, PVC dolgu ve PVC dış kılıftan meydana gelen bir yapıya sahiptir. İzin verilen maksimum çalışma sıcaklığı 70 santigrat derece olan bu kablonun, maksimum kısa devre sıcaklığı ise, 160 santigrat derece (+/- 5 sn )dir.
Elmas, mükemmel bir elektrik izolatörüdür. Keza ısı iletkenliği en yüksek olan maddedir.
İletken maddelere örnek olarak metaller (bakır, demir, altın, gümüş, alüminyum, kurşun, platin, çinko vb.), grafit, tuzlu su, asitli su ve insan vücudu verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri