Buzdolabı kompresör ile çalıştığından, kompresördeki yağ, taşıma esnasında gaz borularına dolar. Bu yağın tamamen temizlenebilmesi için 6-24 saat dinlendirilmesi gerekir. Buzdolabını yerleştirip kurulumu yapıldıktan sonra, ilk 6 saat boyunca çalıştırmayın.
Buzdolabını nakliyeden hemen sonra çalıştırırsanız buzdolabının mekanizması zarar görür ve buzdolabı zarar görür. Bunun nedeni, taşınan soğutucudan gelen yağın kompresör hattına karışmasıdır. Taşınan buzdolabı beklediğinde bu yağ geri akar ve kompresör hattı boşaltılır.
Eğer buzdolabı taşınırken dikey olarak taşındıysa, dolap içerisindeki gazın yerine yerleşmesi için fiş takılmadan önce ortalama olarak 2-3 saat beklenmelidir. Ancak, buzdolabı yatay olarak taşındıysa yaklaşık olarak 6 saat beklenmelidir. Bu süre, yağın ve gazın tekrar yerine yerleşmesi için gereklidir.
Buzdolaplarının çalışma süresi taşındıktan yaklaşık 7 saat ile 23 saat olması gerekmektedir. Bu sürelerden önce buzdolaplarınızı çalıştırmamanız oldukça önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca buzdolabınızı taşırken mutlaka uygun koşullar altında taşımanız gerekiyor.
Buzdolabı Taşındıktan Sonra Ne Kadar Bekletilmeli? Nakliye işlemi sırasında buzdolabı kısa mesafede taşındıysa 40 dakika yeterli olacaktır fakat uzun süreli bir taşıma olduysa, buzdolabı taşıma sonrasında; 2-3 saat geçince çalıştırmak daha sağlıklı olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Buzdolabını yerleştirip kurulumu yapıldıktan sonra, ilk 6 saat boyunca çalıştırmayın. Temizleme ve kurulama işlemi bittiğinde ve 6 saatin sonuna gelindiğinde, buzdolabını fişe takarak boş bir şekilde çalıştırabilirsiniz. 1-2 saat bekledikten sonra besinleri yerleştirerek çalıştırmaya devam etmeniz daha doğru olacaktır.
Buzdolabının kapısı açık kalırsa enerji yakımı artar ve buda faturanızın daha fazla gelmesini sağlar. Aynı zamanda buzdolabının kapağının sürekli ve uzun süre açık kalması durumunda buzdolabının bozulmasına sebep olabilir.
Uzun süre elektrik kesintisi yaşadıysanız ve buzdolabınızın içindeki soğuk hava iyice ısındıysa, makineniz soğuk havayı gereken seviyeye çıkarana kadar çalışmaya devam edecektir. Buzdolabı kapağının lastikleri doğru şekilde yapışmıyorsa soğuk hava dışarı kaçar.
Bir kondenser fanı sürekli olarak buzdolabı içinde çalışmasının yaygın bir nedeni termostattır. Bu sensör buzdolabından (ve varsa dondurucudan) okumalar alır ve sıcaklığın olması gereken yerde olmadığını gördüğünde soğutma sistemini açık hale çıkarır.
· Ürününüz için uygun ortam sıcaklığı 16 ila 43 derece arasıdır. Eğer ortam sıcaklığı bu değer aralıklarının dışında ise ürün istenilen performansa ulaşabilmek için fanı sürekli çalıştıracaktır.
Buzdolabı derecesi yazın kaç olmalı sorusunun cevabı genellikle 2 ile 5 derece arasında değişir. No frost buzdolabı modellerinde de bu aynıdır. Gıdalar, bu derece aralığında etkili bir şekilde soğutulur. Kışın buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun cevabı ise 5 ile 8 derece olarak açıklanabilir.
Kapağı açılmazsa buzdolabı yiyeceklerinizi en fazla 4 saat soğuk tutabilir. ** Derin dondurucu için bu zaman 24-48 saattir. Ancak derin dondurucu içindeki buzlar çözülmüşse içindeki ürünleri hemen tüketmekte fayda var. ** Kesinti başlar başlamaz dolabınızda dondurma varsa onu tüketin.
Buzdolabı kullanırken en ideal şekilde kullanabilmek için buzdolabının kullanım durumuna ve mevsimsel değişikliklere göre ayarının yapılması gerekmektedir. Buzdolabı ayarı + 4 derece ve - 18 derece arasında bulunması gerekmektedir.
Buzdolabının Fişini Çektikten Sonra Ne Zaman Takılır? Buzdolabının fişi çekildiğinde, yer değişikliği olmadığı sürece fişinin tekrar takılmasında bir mahzur yoktur. Fakat buzdolabı taşıma gibi sebeplerle yer değiştirirse yeni yerinde belli bir süre beklenmeden fişinin takılması uygun değildir.
o Buzdolabınızdan fokurtu veya şırıltı şeklinde bir ses geliyor ise, bu buzdolabınızın içerisindeki borularda dolaşan gazın sesidir. o Buzdolabınızdan su akış sesi geliyor ise, buz çözme işlemi esnasında, eriyen buzun buharlaştırma kabına akarken bu sesi çıkarması normaldir.
Bir süre için evden uzaklaştığınız zamanlarda Hızlı Dondur düğmesine bastığınızda Eco-Fuzzy Fonksiyonu devreye girer. Bu fonksiyonla beraber “ekonomik kullanım göstergesi” yanar ve buzdolabı en az 6 saat ekonomik modda çalışmaya başlar.
Birtakım nedenlerden dolayı buzdolapları bazen hiç durmadan sürekli olarak çalışır. Bu da buzdolabının performansını etkiler ve aynı zamanda daha hızlı bir şekilde eskimesine neden olur. Tabii ciddi anlamda elektrik harcaması ile beraber maliyet açısından da istenmeyen durumlar ortaya çıkarır.
Buzdolabınızın kompresörü sürekli çalışıyor ise; Termostat ayarı mevsim şartlarına uygun mu kontrol ediniz. Ürününüzün uygun olan termostat ayarı; o Ürün dijital ekranı var ise yaz mevsiminde ideal ayar dondurucu bölüm -20 ve soğutucu bölüm 2 derece, kış aylarında ise dondurucu bölüm -18 ve soğutucu bölüm 4 derecedir.
o Buzdolabınız +2 derecede çalışırken aşırı soğutuyor veya donduruyor ise +6 dereceye ayarlayabilirsiniz. o +4 veya +5 derecede çalışırken aşırı soğutuyor veya donduruyor ise +8 dereceye ayarlayabilirsiniz. Ürününüz termostatlı ise; o Termostat düğmesini minimum 1 ile maksimum 5 konumu arasında ayarlayabilirsiniz.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Buzdolabı neden ısınır öğrenmek isteyenler, bunun normal bir durum olduğunu anlamalıdır. Soğutucu ve dondurucu bölmelerinde ısı artışı meydana gelmesi korkulacak bir durum değildir. Buzdolabının görevini yerine getirebilmesi için motorun çalışması şarttır. Bu ise arka ve yan taraflarda sıcaklık artışına sebep olur.
Eğer sorununuzun kaynağı buzdolabı üstü soğutmuyor ise kapak contasının yıpranması, fan motoru arızalanmış olabilir. Hava kanallarının tıkanması ve buzdolabının doğru şekilde yerleştirilmemesi gibi nedenler de sorununuzun kaynağı olabilir. Bu gibi durumlarda kapak contasını kontrol edebilir veya değiştirebilirsiniz.
Buzluk yani derin dondurucu kısmının uzun süre açık kalması ise içerisinde yer alan gıdaların hızla çözülmesine, erimesine ve dolayısıyla tüketilemeyecek duruma gelmesine neden olmaktadır.
Dolap temizliğini unutmuyoruz
Mutfak dolaplarını temizlemek için: Küçük bir kovaya bulaşık deterjanı ve sirke dökün. Ardından yarısını biraz geçecek şekilde su koyun. Bu karışımı bezle ya da süngerle tüm dolaplara uygulayın. Islak bir bezi bol bol durulayarak tüm dolapların içini tekrar silin.
İlk olarak, buzdolabının kapağı açık kalırsa dolabın içindeki hava ısınacağından cihaz daha fazla enerji tüketir. Dolayısıyla, buzdolabınızın enerjiyi daha verimli kullanabilmesi için kapısının uzun süre boyunca açık bırakılmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri