Aynı ayakkabı her gün giyilmemelidir. Ayakkabının formunun bozulmaması için giyildikten sonra 24 saat dinlendirilmelidir. Giymediğiniz ayakkabıyı tahta kalıplarda muhafaza edebilirsiniz. Böylece ayakkabınız fazla neme maruz kalmaz.
Ayakkabı kullanım amacına uygun olarak kullanılmalıdır. Ayakkabının emmiş olduğu ter 24 saatte buharlaşır. Bu nedenle ayakkabınızı 1 gün ara ile giymeniz daha uzun kullanım olanağı sağlar. Ayakkabı rutubetli ortamlarda bekletilmemelidir.
Tercih ettiğiniz bir ayakkabıyı her gün giymemeniz gerekmektedir. Bu durum ayakkabı ömrünü kısaltabileceği gibi ayakkabının formunun bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle gün içerisinde giydiğiniz bir ayakkabıyı minimum 24 saat boyunca dinlendirmeniz gerekmektedir.
“Okula başlayan çocuğun sabahtan öğleye ya da akşama kadar ayakkabılarını çıkaramaması sebebiyle ayak problemlerinin ortaya çıkabileceğini belirten ayak sağlığı uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, aynı ayakkabının 2 gün üst üste giyilmemesi gerektiğini söyledi.”
Ayakkabının ömrü herkesin kullanımına bağlı olarak değişse de tabandaki erimeler 500 km. den sonra artmaya başlıyor. Tabandaki dişlerin erimesi de sakatlıkları tetikliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Çocukların hızlı büyüme dönemlerinde her 3-4 ayda bir yeni ayakkabı ihtiyacı olabilir. 16 ay altında çocuklarda, ayak 2 ayda 2 numara büyüyebilir.16-24. aylarda ayaklar 3 ayda 2 numara büyürken, 24-36 aylık küçük çocuklarda 4 ayda 2 numara, 2 yaşından sonra 4-6 ayda 2 numara büyür.
Çizmeler özel poşetlerde saklanabilir. Taşlı abiye ayakkabılar özel olarak saklanmalıdır. Poşetlerde saklanan ayakkabılar dolapta üst üste koyulmamalı. Nemli ortamlardan kutuları uzak saklayınız.
Alırken akşam saatlerini seçin
Ayağınızı sıkmaması için satın alırken ayak boyutunuzun en büyük olduğu akşam saatlerini tercih etmeniz daha doğru olur.
Koşu ayakkabısının ömrü, antreman sıklığınıza da bağlı olarak genelde 600-800K arası, bundan sonra günlük kullanıma uygun olabilir, ama fosforlu, cancanlı ayakkabıları günlükte kullanırken dikkat.
Islak ve nemli ayakkabılar oda ısısında kurutulmalıdır. Ayakkabının emmiş olduğu ter 24 saatte buharlaşır. Bu nedenle ayakkabınızı 2 gün ara ile giymeniz daha uzun süre kullanım olanağı sağlar. Kösele tabanlı ürünler yağmurlu ve karlı havalarda kullanılmamalıdır.
6.Havada Kurumaya Bırak
Çoğu ayakkabının tamamen kuruması en az 8 saati bulur.
Ayakkabıların arka bölümleri topuğu sarmalı, topuk ayakkabı içinde hareket etmemeli, ön bölümü de esnek olmalıdır.Topuk nispeten sıkıca oturmalıdır. Yürüdüğünüzde topuk yukarı, aşağı veya yanlara kaymamalıdır. Parmak ucunda boşluk olmalı, tüm ayak parmakları rahatça hareket edebilmelidir.
Ayakkabılar gerekli önlemler alınmadığında, giyilmese bile olduğu yerde de eskiyebilir. İşte bu kullanılmayan ayakkabıların eskimemesi için çeşitli teknikler var. Kullanılmayan ayakkabıların saklanması ile ilgili en önemli nokta, ayakkabıların içlerinde kalıp ile saklanmasıdır.
Saatler boyunca ayakta kalan çalışanlara özel ayakkabılar ortopedik tabana sahip olmalıdır. Ortopedik ayakkabı modelleri arasında ayakta çalışanların ayak tabanına destek olan ürünler vardır. Konforlu ve sağlıklı kullanım avantajı sunan ayakkabılarda ortopedik taban dolgusuna dikkat edilmelidir.
Terle ıslanan ayakkabılar, kullanım sırasındaki aşınma ve iplik atmaya bağlı olarak iç astarda yırtılma oluşturuyor. Üstelik bu deformasyon kötü kokuyu da beraberinde getiriyor. Ayakkabı astarının nemlenmesini azaltmak için modelleri çorapsız giymemeye de özen göstermelisin.
Ayakkabıların çatlamaması için vazelin veya badem yağını hafifçe ayakkabı yüzeyine yedirebilirsiniz.
Çorapsız ayakkabı giymek, ayak tırnaklarında mantar enfeksiyonuna (onikomikoz) neden olabilecek bakteriler için üreme alanı oluşturur. Mantar enfeksiyonları da çorapsız ayakkabı giyen kişilerde en sık görülen ayak şikayeti olan atlet ayağına neden olur.
Spor ve Bez Ayakkabılar
Kadın spor ayakkabılarınızı, erkek spor ayakkabılarınızı, bez ve file ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde 30 derece, 600 devir ve kısa programda yıkayabilirsiniz. Ayakkabınız siyah ya da renkli ise renk koruma özelliği olan sıvı deterjan kullanabilirsiniz.
Sneaker İngilizcede spor ayakkabı demektir. 1917'de Keds markası tarafından ilk lastik tabanlı ayakkabılar yapıldığında, reklamcı Henry Nelson McKinney, bu yeni tarz ses çıkarmayan ayakkabıya Sneaker adını vermiştir.
En sağlıklı ayakkabı modelleri üst kısmı yumuşak ve nefes alabilen malzemeden yapılmış ve tahrişi azaltarak ayakların daha rahat olmasını sağlayabilen ayakkabılardır. Ayakkabının üst kısmında ayağı ve ayak bileğini rahat bir şekilde sabit ve dengede tutmayı sağlayacak bağcıklar veya kayışlar bulunabilir.
Çok sıkı veya sentetik kumaştan üretilmiş ayakkabılar; terin cildinizden buharlaşmasını engeller. Özellikle sıcak havalarda deri, süet, kanvas, nubuk gibi ayak terletmeyen modelleri tercih edebilirsiniz. Sentetik kumaşın aksine doğal malzemelerden üretildikleri için ayaklarınızı serin ve kuru tutar, nefes aldırır.
Yün ayakkabı tabanlığı modelleri de deri tabanlıklar kadar kaliteli ve kullanışlı olmaları nedeniyle gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Daha çok kış aylarına uygun olan bu tabanlıklar, deri gibi organik ve ayak için sağlıklı bir malzemedir. Ayağın hava almasını sağlar ve terleme, koku ve mantar oluşumunu engeller.
Deri ayakkabılarınızı saklayacağınız zaman, ayakkabınızın nefes alması gerektiğini unutmamalısınız. Ayakkabı saklama kutusunda açacağınız birkaç delik, hava alması için yeterli olacaktır.
Koku problemi olan ayakkabıların saklama işlemi için öncelikle güzelce havalandırılmalı, iç kısmına bebek pudrası dökülerek açık alanda bekletilmeli ve sonrasında saklama işlemi yapılmalıdır. Ayakkabıların zarar görmeden saklanması için ayakkabı kutusu ya da hurcu kullanmak gerekmektedir.
Ağzını sıkıca bağladığınız su dolu poşeti dar gelen ayakkabınızın içine yerleştirin. Daha sonra ayakkabıyı buzdolabının dondurucu kısmına yerleştirip 1 gece bekletin. Donan su, özellikle yanlardan ya da parmaklardan sıkan ayakkabınızın genişlemesini sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri