Izgaraları ısıtırken dibine yemeğinizin miktarına göre değişmekle birlikte, örneğin 8 adet köfte için, 1/4 çay bardağı su koyduğunuz bir tencere veya tavaya et veya köfteleri dizip tencerenin kapağını kapatın. Bu şekilde su tamamen kaybolup altı cızırdamaya başlayana kadar kısık ateşte ısıtın.
Çözdürme işlemi
Oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde ya da altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde bekletilerek yapılmamalıdır. Çözdürme işlemi; buzdolabının iç raflarında bekletilerek veya mikrodalga fırının çözdürme programında yapılmalıdır.
Pişirip buzdolabında sakladığınız yemekleri maksimum 2 gün içinde, tazeliğini yitirmeden tüketmeye özen göstermelisiniz. Eğer buzluğa koyup yemeğinizi uzun süreli donduracaksanız artan yemeklerinizi bir seferde yiyeceğiniz şekilde porsiyonlayarak buzluğa kaldırmalısınız.
"Ama buzu çözülünce, duran zaman yeniden akmaya başlar. Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin."
Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Buzdolabından çıkan yemekleri tekrar ısıttığımızda yeni pişmiş yemeğe kıyasla farklı tadının nedeni de bu mikroorganizmalardır. Buzdolabında çapraz bulaşa neden olabilirler. Soğuma aşamasında birçok mikrobu üzerine çeken yemekleri buzdolabına kaldırdığımızda bu mikroplar buzdolabındaki diğer yiyeceklere bulaşabilir.
* Pişmiş yemekleri en fazla 2 saat sonra bu dolabına koyun.
İkinci kez ısıtılan yemeklerde besin değerlerinde kayıplara ve besin zehirlenmelere veya sindirim sorunlarına neden olabilir bu nedenle öğünlerinizi tüketebileceğiniz porsiyon kadar pişirmeli ikinci kez ısıtılması riskli olan besinleri tekrar ısıtmamalısınız.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
En sağlıklı yöntemlerden biri de eti derin dondurucuda saklamaktır. Uygun şekilde hazırlayıp derin dondurucuya koyduğunuz eti yıl boyunca güvenle kullanıp, lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Püf noktaları: ➽Dondurulacak etin kesim yerinden eve kısa sürede getirilmesi gerekir.
Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
-Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir. Suyu çok azaltılarak saklama kabına alınan, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemekler, çıkarıldığında iyice çözülmesi beklenip, karıştırılmadan ısıtılmalı. Bunun en uygun yöntemi, donmuş yemeği, mikrodalga fırında çözdürmektir.
Dondurulmuş gıdaların çözündürülmesi esnasında genel olarak, dondurucu sıcaklığı -180C'den 00C' ye getirilmesi gerekmektedir. Daha sonra dondurucunun sıcaklığı +50C' ye indirilerek çözündürme bu şekilde yapılmaktadır.
Bu hem aniden gelen soğuk hava ile sıcak yemeklerin lezzetini ve yapısını bozabilir, hem de sıcak yemek miktarına da bağlı olarak buzdolabının iç ısısını düşürerek diğer yiyeceklerin bozulmasına ve buzdolabının yıpranmasına neden olabilir. Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor.
Paketinden çıkarmadan mikrodalgada, tencereye dökerek ocakta veya ambalajı açmadan sıcak suyun içinde bekletilerek yemeğe hazır hale getirilmektedir. Mikrodalgada ısıtmak için ambalaj ucundan 2-3 cm kesilerek mikrodalgaya koyulur ve 2 dakika ısıtılarak yemeğe hazır halde gelir.
Zehirlenme konusunda en riskli besinlerden biri tavuk. Çünkü tavuk tekrar ısıtıldığında içeriğindeki protein yapısı değişerek bakteri üretmeye başlıyor.
Makarnayı yeniden ısıtmak, onu kesinlikle çok daha 'dirençli bir nişasta' haline getiriyor. Bu olağandışı bir sonuç ve daha önce hiç ölçmediğimiz türden. Benzer bir durum pirinçte de görülmüş. Pirinci soğumaya bırakmanın, onu dirençli nişasta haline getirdiği ve kalori miktarını yüzde 50 kadar azalttığı bulunmuş.
Çok uzun süre dışarıda bırakırsanız, artık gıdalarınızda bakteri üreyebilir. Bu nedenle, sıcak artıklarınızı hemen buzdolabına koyarak bu riski azaltmak isteyebilirsiniz. ABD Tarım Bakanlığı (USDA), az miktarda sıcak yiyeceğin hemen ve güvenli bir şekilde buzdolabına koyulabileceğini tavsiye etmektedir.
Yemeklerin kolaylıkla pişirilmesini sağlıyor, aynı zamanda yemeklerin buzdolabında muhafaza edilmesini mümkün kılıyor. Oksitlenmeye karşı çok dayanıklı olan çelik tencere bu özelliğinden ötürü pek çok insan tarafından tercih ediliyor.
Pilav yemekleri sıcak veya soğuk; buzdolabına konulmamalı!
Yiyecek ve içeceklerin üstünü kendimize ve başkalarına zarar verme niyeti ve kasdı olmaksızın açık bırakmak ve bu şekilde üzeri açık kalmış yiyeceklerden yemek günah değildir. Efendimiz'in (s.a.s.) bu konudaki uygulamalarını hem hikmetleri hem de külli gayeleri açısından değerlendirmek gerekmektedir.
NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Patates yemeğini belirtilen gün içerisinde tüketin. Daha fazla buzdolabında bekletmeyin. Patateste bulunan nişasta bekledikçe şekere dönüşür ve besin değerini kaybeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri