Karı veya buzu kaldırmak için kullanılan maddeler tuz, kum veya kum içeren malzemeler olarak sıralanabilir. Pratikte kullanılan bu malzemelerle donma noktası suyun donma noktasından aşağıya çekilir. Günü-müzde kullanılan kimyasal maddeler sodyum klorür, kalsiyum klorür ve potasyum klorür tuzlarıdır [2-4].
Buz üzerine bir miktar tuz dökerek buzun erimesini bekleyin. Tahta spatula ise sirke yönteminde olduğu gibi nazik hareketlerle buzları temizleyin. Geniş, çukur bir kaba kaynar su koyup dolabın içine koyun. Kaynar suyun buzları yumuşatmasını bekleyin.
Biz bu oluşumun sonucuna buz diyoruz. Buzlu bir yola tuz döktüğümüzde suyun donma noktasını düşürmüş oluyoruz. Tuz; yani sodyum klorür, su molekülleri arasındaki bağları bozarak sodyum ve klorür iyonlarına çözünür. İyonlar da hidrojen bağlarını gevşetir ve katı haldeki buzun erimesine neden olur.
Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığının düşmesine sebep olur. Örneğin hava sıcaklığının -3°C olduğu bir günü düşünelim.
Basamaklar, yollar ve kaldırımlardaki buz son derece kaygan olabileceğinden, ciddi yaralanmalara ve kazalara da neden olabilir. Buzların oluşturduğu kayganlığı önlemek için kullanılan en önemli yöntem yol tuzu kullanımıdır. Her yıl yol ve kaldırımlardaki buzu çözmek için milyonlarca ton tuz kullanılıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Buz kalıplarından birinin üzerine 3 çorba kaşığı tuz serp. İki saat boyunca 15 dakikada bir gelip buz kalıplarının durumunu gözle. Hangi buz kalıbının önce erimeye başladığını sapta… Buz aslında oda sıcaklığında erir.
Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığının düşmesine neden olur. Örneğin, hava sıcaklığının -3 ° C olduğu bir günü düşünün. Saf suyun erime / donma sıcaklığı 0 ° C olduğundan, açık havadaki su böyle bir günde donacaktır.
Dolayısıyla yollara serpilen sofra tuzunun (NaCl) ve diğer tuzların temel işlevi suyun donma sıcaklığını düşürmek ve böylece oluşmuş ya da oluşacak buz mik- tarını azaltmaktır.
Sirke: 1 ölçek sirke ve 2 ölçek suyu bir sprey şişesine doldurun. Sirke ve suyu karıştırarak buzun üzerine sıkın ve camı temiz cam silme beziyle silin. Buzlar kısa sürede çözülecektir.
Karı veya buzu kaldırmak için kullanılan maddeler tuz, kum veya kum içeren malzemeler olarak sıralanabilir. Pratikte kullanılan bu malzemelerle donma noktası suyun donma noktasından aşağıya çekilir. Günü-müzde kullanılan kimyasal maddeler sodyum klorür, kalsiyum klorür ve potasyum klorür tuzlarıdır [2-4].
Aracınızın içinde donmasını önlemek için silecek sıvısı tankınıza beş yemek kaşığı ispirto ekleyin. Bu karışımı buz çözücü olarak da kullanabilirsiniz. Silecekleri çalıştırdığınızda, ön camınızı tereyağından kıl çeker gibi temizlemiş olacaksınız.
Kolonya ile Buz Temizleme: Yanımızda kolonya bulundurursak, bir bezin üzerine kolonyayı döküp camı silerek de buzu çözebiliriz. Buz çok kalınsa kolonya doğrudan buzlanmış cama dökülebilir ancak camımızın zarar görmemesi için kolonya ile camın temasından kaçınmalıyız.
Silecek suyunuzun donmaması için antifrizli cam suyu ya da camsil kullanmanız gerekmektedir. Buz Spreyi İle Temizleme: Bu yöntem su ile buz temizlemeden biraz daha kolaydır. Çünkü buz spreylerini istediğiniz zaman satın alabilir ve arabanızda bulundurabilirsiniz.
Sıcak tencereyi direk dondurucunuzun içi ile temas ettirmeyiniz ve sıcak suyu dondurucunuzun içine dökmeyiniz. Sıcak su koyup dondurucunuzun kapağını kapatınız ve 10 15 dakika bekleyiniz. Kapağı açıp tahta bir spatula ile çok bastırmadan yumuşayan buzları temizleyebilirsiniz.
Çok şaşıracaksınız biliyorum ama aslında tuz, buzu eritmiyor. Sadece buzun erime sıcaklığının düşmesine neden oluyor. Tuz sayesinde buzun erime sıcaklığı düşünce de buz eriyerek açığa tuzlu su çıkmış oluyor.
Buz çözme işinizi bile sizin yerinize halleden bir fırın düşünün! Beko fırınlar bu programda çalışırken rezistansları aktifleştirmez. Bunun yerine turbo fan etkin bir şekilde çalışarak oda sıcaklığındaki havayı düzenli olarak donmuş yiyeceğin üzerinden geçirir ve soğuyan havayı dışarı atar.
Beyaz sirke ve su
Sirke içerdiği bileşenler nedeniyle oldukça etkili bir buz kırıcıdır.
Yapmanız gereken oldukça basittir. Bir bezin üzerine kolonyayı dökün ve camı silin. Buzun kalın olması durumunda kolonya direkt olarak buzlanan cama uygulanabilir. Ayrıca kolonyanız yoksa alkol de kullanabilirsiniz.
Yol tuzu olarak da bilinen tuz, kar ve buzun sıcaklığını düşürür. Bu sayede bahçelerde ve garaj girişlerinde biriken kar ve buzu hızla eritir. Koyuncu Tuz, hem yol bakımı hem de ev kullanımı için yüksek kalitede buz çözücü tuz üretimi ve ihracatı yapmaktadır. Kaya tuzu, en geleneksel kar eritme yöntemlerinden biridir.
Tuzla çözülen buz saf su değildir; tuzlu su olarak sıvılaşır. Bu sayede suya giren tuz ile donma noktası düşeceğinden donma gecikecek veya engellenecektir. Bu yüzden kışın yollara tuz dökülerek tehlikeli buzlanma koşullarının önüne geçilmektedir ve yollarda güvenlik için tedbir oluşturulmuş olur.
Aynı şekilde tuzun içinde bulunan eksi yüklü klor atomlarının etrafına da suyun içinde bulunan artı yüklü hidrojen atomları toplanır. Böylece sodyum ve klor atomlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür. Ve homojen yani her yere eşit olarak dağılırlar.
Kaya tuzu, en ekonomik buz eritme yöntemi olduğu için yaygın olarak tercih edilen bir buz çözücü tuz çeşididir.
Ortalama kinetik enerjileri de yükseliyor. 0 dereceye gelene kadar sıcaklığı artıyor. 0 derece de buzun erime sıcaklığı.
Kübik sistemde kristalleşen tuz, "Na" ve "Cl" iyonlarından oluşur, saf halde iken yaklaşık % 40 sodyum, % 60 klor'dan meydana gelir. Yüksek basınç altında plastik özellik gösteren tuzun sertliği 2-2,5 olup, özgül ağırlığı 2,1-2,55 gr/cm arasında değişir. Erime noktası 800 °C , kaynama noktası ise 1412 °C dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri