C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı olan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder.
Sadece iş güvenliği bölümü önlisans 2 yıllık mezunları C Sınıfı İş Güvenliği kursunu tamamlamak kaydı ile iSG sınavına girme hakkı elde edebilirler. Sınavda başarılı olanlar c sınıfı isg uzmanı olmaya hak kazanırlar ve sertifikaları isg-katip sisteminde tanımlanır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Süresi İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi, 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerde alınabilir. 4 yıllık bölüm mezunları, İSG kursuna katılmadan doğrudan C sınavına girebilirler.
Çünkü yönetmeliği incelediğinizde göreceksiniz ki Kimya mezunları iş sağlığı ve güvenliği mezunu olmak adına eğitim alabilmektedir. Bahsedilen bu bölümden mezun olan kişilere Kimyager denmektedir. Bu yüzden bireylerin İSG uzmanı olabilmesi için kimyager olması, dört senelik Kimya bölümü mezunu olması yeterlidir.
kişiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumundan iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almalı ve sınava girip başarılı olduktan sonra C sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilirler.
İlgili 30 soru bulundu
Online C sınıfı iş güvenliği uzmanı eğitimi zorunlu olarak bulunmaktadır. Sadece İSG alanında lisans ve yüksek lisans yapmış bireyler eğitime girmek zorunda değildir. Bunun dışında yer alan tüm katılımcılar sınava katılmadan önce eğitime katılmaları gerekir.
Dolayısıyla bu ilk kademede verilen maaş diğerlerine kıyasla daha azdır. Ortalama olarak bir C sınıfı iş güvenliği uzmanı 13.830 TL maaş alabilir.
“Mühendislik, Mimarlık fakültesi mezunları, fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya biyoloji bölümü mezunları, teknik Öğretmenlikler ve iş sağlığı güvenliği ön lisans programı mezunları” iş güvenliği uzmanı olabilirler.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmek gerekmektedir; Üniversitelerin Mimarlık ya da Mühendislik bölümlerinden mezuniyeti bulunmak ya da teknik eleman olmak, C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olmak, C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak üç yıl süreyle görev yapmış olmak.
a) Başvurdukları tarihte adlarına 1800 gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına, girmeye hak kazanırlar.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı olan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder.
C sınıfı İş güvenliği belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5'tir. Her 5 yılda bir belgenin yenilenmesi ve geçerlilik süresinin uzatılması oldukça önemlidir.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 24 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 36 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 10 dakika.
Lisans mezunu olmayan ön lisans bölümü mezunları ise uzman unvanı almak ve uzman olarak çalışabilmek için uzmanlık sınavına girmelidirler.
İSG yüksek lisans programları, ülkemizin ihtiyaç duyduğu az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda iş güvenliği uzmanı olarak çalışacak (B) sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanlarının yetişmesine katkıda bulunmaktadır.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı; tehlike sınıfında yer alan iş yerlerinin iş güvenliği departmanında görev yapan ve A sınıfı belgesi alan uzmanlara verilen mesleki isimdir. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çalışmalar yürütür.
Buna göre; C sınıfından B sınıfına geçiş yapmak için; herhangi bir firmada 3 yıl süreyle C sınıfı İSG uzmanı olarak görev yapılmalıdır. B sınıfından A sınıfına geçiş yapmak için; en az 4 yıl B sınıfı sertifika ile görev yapmak gerekir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü; Lisans ve Önlisans Bölümü mezuniyet belgesi bulunan kişiler İş Güvenliği Uzmanı olabilir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişi ilk olarak B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 4 yıl görev almalıdır. 4 yıl eğitimin sonunda ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavı başarılı olarak geçtikten sonra A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen eğitim programına katılıp, Genel Müdürlükçe yapılacak olan sınavlarda başarılı olanlara İş Güvenliği Uzmanı belgesi verilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü toplam 84 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri