Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilir. Bu sebeple zencefilin günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır ve bu nedenle kan inceltici ilaçlarla aynı anda tüketimi konusunda doktora danışılmalıdır.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananlar bu bitkiyi kullanmadan önce hekime danışılmalıdır. Zencefil tansiyonu düşürür. Tansiyon hastası iseniz ve ilaç kullanıyorsanız zencefil kullanmadan önce hekiminizle görüşünüz.
Günlük önerilen zencefil dozu maksimum 3-4 gramdır. Bu miktar hamile kadınlarda 1 gram olarak sınırlanır. Ayrıca 2 yaşın altındaki çocuklara zencefil önerilmez. 6 gramdan fazla zencefil tüketimi, mide ekşimesi, ishal ve diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarını şiddetlendirebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Zencefil Zararları
Kanı seyreltici etkisi vardır. Düşük tansiyon problemi yaşayanlar asla tüketmemelidir. Çünkü tansiyon düşürücü etkisi vardır. Mide ekşimesi, reflü gibi mide rahatsızlığı olan kişiler asla tüketmemelidir.
Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir. Kolesterol düşürücü olarak bilinen bu besin, tansiyonu da dengeleyerek sabit tutmaktadır.
Fazla tüketilirse mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlara yol açabilir. Kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır. Kan inceltici ilaçlarla veya cerrahi operasyon öncesinde tüketilecekse doktora danışmak gerekmektedir. Taze zencefil iyi çiğnenerek tüketilmezse bağırsak tıkanıklığına yol açabilir.
Günde 2 bardaktan fazla tüketilen zencefil çayının insan vücuduna zarar verebileceği bilinmektedir. Toz zencefil aroması yoğun olduğundan alerjik tepkimelere yol açabilmektedir. Toz zencefil mide ekşimesine ve bağırsakta tıkanmaya yol açabilir. Safra taşı yapabilmektedir.
Zencefil çayı, kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlar ile etkileşmektedir. Bu tür ilaçlar kullanan kişilerin zencefil çayı tüketmeden önce kendilerini takip eden doktora danışmaları gerekir.
Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilir. Bu sebeple zencefilin günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır ve bu nedenle kan inceltici ilaçlarla aynı anda tüketimi konusunda doktora danışılmalıdır.
Suya ve süte ekleyerek tüketebilirsiniz. Dilediğiniz tüm yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara ilave edebilirsiniz. Tek veya karışık bitki çaylarının içine ekleyebilirsiniz. Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinizde değerlendirebilirsiniz.
Zencefil mide, pankreas, karaciğer ve kolorektal kanser gibi çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olan güçlü bileşenler içerir. Son olarak her gün zencefil çayı içerseniz bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve grip, nezle veya soğuk algınlığına yakalanmanın önüne geçebilirsiniz.
Zencefil midenin en yakın arkadaşı olarak bilinir. Öyle ki yüzyıllar öncesinde kusma ve deniz tutması gibi durumlarda insanlar zencefil tüketirdi. Henüz bilim kanıtlamadan önce bile midenin dostuydu. Akciğerin en büyük hazinesi alveollar.
Taze zencefil balık ya da tavuk yemeklerinde sürekli olarak kullanılır. Rendelenmiş olan zencefil yapılan bu yemeklere ilave edilmektedir. Aynı zamanda zencefilin bir diğer tüketim şekli de zencefil çayıdır. Zencefil çayı ile birlikte de zencefil tüketimi oldukça yaygındır.
Zencefil, kanın pıhtılaşma mekanizmasının ilk basamağında görev alan trombosit denilen kan hücrelerinin fonksiyonunu bozmaktadır. Trombositlerin fonksiyonlarındaki bozukluk, pıhtılaşma mekanizmasının ilk basamağını bozarak, kanamaya eğilim oluşturur.
Zencefil az miktarda oksalat içerir. İnsan vücudunda bulunan en yaygın oksalat türü böbrek taşıdır. Bağırsak ve böbrek hastalığı olan kişiler için, özellikle oksalat taşı riski yüksek olan hastaları için zencefilin fazlası zararlıdır.
Zencefil bilinenin aksine tansiyonu kesinlikle yükseltmez. İçindeki kimyasal bileşenlerin hipertansiyon olarak bildiğimiz yüksek kan basıncını azaltıcı bir etkiye sahiptir.
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan ve kışın daha sık görülen kalp krizinden koruyor. Soğuk havanın damarları büzücü etkisiyle, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
Zerdeçal ve zencefil karaciğer kanseri riskini düşürüyor
Ayrıca, Asya bölgesinde yaygın olarak kullanılan zerdeçal ve zencefil, antioksidan etkilere sahiptir. Diğer yandan, karaciğer enzimlerinin oluşumunu teşvik eder, toksinlerin emilimini sağlar ve böylece karaciğerin toksinleri daha iyi atmasına yardımcı olur.
Zencefil Tozunun 100 gramında 335 kcal kalori, ayrıca 1 Çay Kaşığı yani 3 gram Zencefil Tozunda 10 kalori bulunmaktadır.
Zencefil limon çayı da bu bitki çaylarından birisidir. Zencefil limon çayı bağırsakları çalıştırma ve yağ yakımını hızlandırma faydalarıyla adından söz ettirir. Hem limon hem zencefil, metabolizmayı hızlandırır ve kalori kaybına sebep olur. Sağlıklı ve dengeli bir kilo kaybına olanak sağlar.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
Zencefil çayının da diğer bitki çayları gibi özenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Genellikle tok karna veya yemeklerle birlikte içilmesi önerilen bitki çayları, ara öğün olarak da tercih edilebilir. Ancak bu durumda şeker ve tansiyonu dengede tutmak için çayın yanında sağlıklı atıştırmalıklar tüketilebilir.
Sodyum, demir, potasyum, C vitamini, B6 vitamini ve niasin içerir. Trombositlerin yapışkanlığını azaltır ve arterlerdeki plak oluşumunun temizlenmesini sağlar. Zencefil antioksidan kaynağı bir bitkidir. Bu bakımdan en etkili damar açıcı bitki çeşitleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri