C Sınıfı Ehliyet Bilgileri C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon. Asgari yaş sınırı 21 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. C sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır.
C sınıfı ehliyete sahip olabilmek için 2023 yılı itibariyle 624 TL değerli kağıt bedeli ve 4.155 TL harç ücreti ödenmesi gerekmektedir. 145 TL vakıf bedeli de bulunan C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için yaklaşık olarak 4.923,70 gibi bir tutar ödenmesi gerekmektedir.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
Türkiye'de her araç için belirlenmiş bir ehliyet grubu bulunmaktadır. Kamyon ve çekici kullanmak isteyenler için oluşturulan ehliyet türü ise C sınıfı sürücü belgesidir.
C sınıfı ehliyet de kamyon ve çekici kullanmak isteyen kişilere verilecek olan ehliyet türüdür. C sınıfı ehliyet kendi içerisinde alt türlere ayrılmakla birlikte, aslen kamyon ve çekici kullanma ehliyetidir.
İlgili 32 soru bulundu
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili kurumlarda Müfettiş Yardımcısı olarak geçirilen yıl sayısına göre en az 10 yıl hizmet süresi olan müfettişler, olarak da görüntülenebilmektedir. C Sınıfı İş Güvenliği Belgesi az tehlikeli iş yerlerinde çalışmak isterseniz almanız gereken belgedir.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Buna göre sürücü adaylarının 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Kamyon kullanma ehliyeti için yerine getirilmesi istenen şartlardan biri de en az ilkokul mezunu olmaktır. Bu nedenle kurs kaydı sırasında mezuniyet belgesi istenmektedir. En az ilkokul mezunu olmayan kişiler C sınıfı ehliyeti alamamaktadır.
Enerji tasarrufu sağlama potansiyeli yüksek üçüncü en iyi grup, C enerji sınıfı etiketine sahip cihazlardır. Bu enerji sınıfında yer alan ürünler, orta düzeyde nitelendirilebilecek şekilde elektrik tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Maksimum indeks değerleri ise 64'tür.
C1 sınıfı ehliyet; ağırlığı 3500 kilogram ile 7500 kilogram arasında olan ve yük taşımacılığı amacı ile kullanılan kamyonet ve çekicilerin kullanılması için gerekli olan ehliyet türüne verilen isimdir.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Kursiyerin 21 yaşını doldurmuş olması, en az C sınıfı sürücü belgesine sahip olması gerekir. *C sınıfı ehliyetiniz olmadan CE sınıfı ehliyete başvuru yapamıyorsunuz. *C sınıfı ehliyetten CE sınıfı ehliyete geçişlerde kurs ücreti 9.000 TL, direksiyon sınav ücreti 295 TL, 4.927 TL vergisi vardır.
C sınıfı ehliyet sahipleri otomobil dışında traktör, kamyonet ve kamyon kulanabilmektedirler fakat bu sınıf ehlyet ile tır ve römorklu çekiciler kullanılamamaktadır. C sınıfı ehliyet sahipleri D sınıfı araçları kullanabilmek için direksiyon sınavına girmek zorundadırlar.
C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır. Minibüs için D1 ehliyeti gereklidir.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
Öncelikle tır ehliyeti almadan önce B sınıfı ehliyet almanız gerekmekte. Değişen kanunlarla birlikte artık direkt olarak C sınıfı ehliyet verilmiyor. B sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra 21 yaşını doldurup, 22'den gün aldıysanız C sınıfı ehliyet için başvuruda bulunabilirsiniz.
C Sınıfı Ehliyet Bilgileri
M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
G Sınıfı Çöp Kamyonu Ehliyet ve Operatörlük Belgesi; Çöp Kamyonu İş Makinasını kullanacaklara verilir.
İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
C sınıfı uzmanları şantiyelerde aktif çalışmaktadır | Şenay Koçyiğit Özdoğan | Aydınlık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri