Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Bir sesin ince ya da kalın olması frekansıyla ilgilidir. İnce sesi kalın sesten ayıran özellik ses perdesi (yüksekliği) olarak tanımlanır. İnce sesler daha yüksek frekansa, kalın sesler ise düşük frekansa sahiptir.
Frekansı yüksek olan sesler, "yüksek ses" olarak da ifade edilmektedir. İnce sesi kalın sesten ayıran özellik, sesin yüksekliğidir. Frekans arttıkça ses incelir ve yüksekliği artar.
Frekansı yani yüksekliği fazla olan sese ince ses denir. Ses kaynaklarının frekansı yani titreşim hızı azaldığı zaman sesin yüksekliği azalır ve ses kalın (pes) çıkar. Frekansı yani yüksekliği az olan sese kalın ses denir. Frekans birimi hertz (Hz) dir ve frekans, dalga boyu ile ters orantılıdır.
Sesin yüksekliği, ses kaynağının titreşim hızına (frekansına) bağlıdır. Frekans bir saniyedeki titreşim sayısıdır. Frekans arttıkça ses incelir, frekans azaldıkça ses kalınlaşır. Sesi oluşturan cismin titreşim frekansı cismin boyuna, cinsine, kalınlığına ve gerginliğine bağlıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Sesin şiddeti arttıkça direnebileceği süre artar. Yani ses daha uzağa yayılabilir. Ses şiddetinin birimine "Desibel (dB)" denir ve " Desibelmetre" ile ölçülür. İnsan kulağı, 0-140 dB arası sesleri sorunsuz duyar. 140 dB'den şiddetli sesler kulağımıza zarar verir.
jill drake adlı asistan öğretim görevlisi, 2000 yılında 129 db ile dünyanın en yüksek sesle bağıran kişisi rekorunu kırmıştır. gürültü genel olarak istenmeyen sesleri tanımlamak için kullanılsa da aslında tüm sesler gürültüdür. akustik anlamda ise "ses olma sınırını aşan" her ses gürültüdür.
Sesinin perdesi ses tellerinin titreşim oranına göre belirlenir. Eğer sesin kulağa ince geliyorsa veya yüksek bir ses perdesine sahipsen o zaman ses tellerin yüksek bir frekansta titreşiyor demektir. Eğer sesin kulağa kalın geliyorsa o zaman ses tellerin daha düşük bir frekansta titreşiyor demektir.
Ses türü; ses ağırlığı, ses aralığı, ses tınısı ve tessitura gibi faktörler sayesinde belirlenir. Bu faktörler sayesinde şarkıcının ses türü belirlenir. Ses ağırlığı, şarkı söylerken çıkan sesin ağırlığı ya da hafifliğidir. Bu özellik, klasik müzikte ses sınıflandırmasında en belirleyici özelliktir.
Kişinin konuşma sesini kalıcı olarak kalınlaştırdığı gösterilmiş ameliyat işlemlerinden biri tiroplasti'dir ve bu ameliyatta ses tellerindeki gerilim azaltılır. Bir diğer yöntemde kişinin kendi yağı ses tellerine enjekte edilir. Bunun ses perdelerini düşürebildiği ve ses kalitesini artırabilidiği rapor edilmiştir.
Kontralto, klasik müzikte kadın seslerinin en kalını (en derini) ve böyle sesi olan kadın şarkıcı, Kalın Alto. Kontraltolar en düşük ses aralığına sahip olan kadın şarkıcılardır. Öyle ki, ses aralıkları tenor ve Mezzo-Soprano arasındadır.
Ergenliğe giren çocukta ses telleri nasıl değişir? Bir erkek çocuk ergenliğe erişmeden önce gırtlağı oldukça küçüktür ve ses telleri biraz küçük ve incedir. Bu yüzden sesi bir yetişkininkinden daha yüksek. Ancak ergenliğe girdikçe gırtlak büyür ve ses telleri uzar ve kalınlaşır.
İnce sesi kalın sesten ayıran özelliğe sesin yüksekliği denir. Ses kaynağının frekansı arttıkça sesin yüksekliği de artar ve kaynaktan çıkan ses incelir. Yüksekliği fazla olan seslere ince (tiz) ses denir. Ses kaynağının frekansı azaldıkça ürettiği sesin yüksekliği de azalır ve kaynaktan çıkan ses kalınlaşır.
Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır.
Sesin frekansı sesin yüksekliğini (incelik-kalınlık) ifade eder. Bir sesin ince veya kalın olması o ses kaynağının titreşim sayısına bağlıdır.(bir ses kaynağının bir saniyedeki titreşim sayısına frekans denir.) İnce sesin frekansı yüksek, kalın sesin frekansı ise düşüktür.
Ses Tellerinin Boyu: Ses Tellerinin Boyu Kısaldıkça Titreşim Miktarı Ve Frekansı Artar. Frekansı Arttığı Için De Ses Incelir. Ses Tellerinin Kalınlığı: Ses Telleri Inceldikçe Titreşim Miktarı Ve Frekansı Artar. Ses Incelir.
Bas ve tenor insan sesleri arasında bulunan bariton, etimolojik olarak Yunanca derin veya ağır sesli anlamına gelen βαρυτονος kelimesinden gelmektedir. Genişliği şahıstan şahısa değişmekle beraber, normal sınırlanış lalden fa3 e kadardır.
Kan grubunu öğrenmek için insanların alyuvarlarına bakılıyor. Alyuvarlar içindeki antijen ismi verilen proteinlerin adını öğrenmek için kan testi yapılır. Yapılan kan testi sonucunda ise, kan grubunu öğrenebilirsiniz.
Alto, kadın ve çocuk seslerinin en kalın (pes) olanı. Kontralto da denir. Ses alanı sol ile ince fa arasında 2 sekizliden bir ses fazladır.
Sigara içen kadınların sesleri bazen erkek sesinden daha kalın bir şekilde çıkıyor. Bunun sonucunda erkek sesi ile konuşma da geri dönüşümsüz bir hale geliyor. Özellikle de günde bir paketin üzerinde sigara kullanılması, ses tellerinde ödem oluşmasına neden oluyor. Bu da sesin kalınlaşmasına yol açıyor.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Reinke Ödemi
Ses tellerinin üst yüzeylerinin içinin jelatinöz bir sıvı ile dolması sonucu gelişir. Ses telleri, aşırı şişmiş görünür; içi su dolu torbacık gibidir. Ses kalınlaşmıştır. Reinke ödemi 40 yaş üstü kadınlarda daha sık görülür.
Binaları yıkan, kayaları parçalayan bir depremin şiddeti 235 desibele ulaşabilir.
Sesin şiddet birimi desibel'dir (dB). Bazı seslerin ölçülmüş şiddetleri vardır. Örneğin; yaprak hışırtısı 10 dB, normal bir konuşma sesi 60 dB, gök gürültüsü 120 dB ve bir roket atarın sesi ise 180 dB şeklinde ölçürmüştür.
0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri