En çok C vitamini içeren besinler dendiğinde akla hemen portakal ve limon gelse de C vitamini içeren meyve sebzeler bir hayli fazladır. Kavun, brokoli, kırmızı lahana, kivi ve dolmalık biber gibi pek çok farklı besin türü C vitamini içerir.
Limon, mandalina, greyfurt ve portakal gibi turunçgiller, C vitamini için iyi birer kaynaktır. 100 gram portakal, 53 miligram; 100 gram mandalina, 27 miligram; 100 gram greyfurt, 34 miligram ve 100 gram limon, 30 miligram C vitamini içerir.
Günlük C Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır? C vitamini en yaygın olarak narenciye ürünleri, çeşitli meyveler ve sebzelerde bulunur. Bunun yanı sıra kapsül halinde ve çiğnenebilir tabletler şeklinde ağızdan alınan takviyeler halinde de C vitamini almak mümkündür.
En iyi C Vitamini Takviyesi Markaları
Solgar, Nature's Bounty, Vitabiotics ve Doppelherz gibi markalar yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi C vitamini markaları arasında sayılabilir. Bu markaların özel formlarda hazırlanan ürünlerini Vitaminler.com üzerinden kolayca satın alıp tüketebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
C vitamini, yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve korumaya yardımcı olur. C vitamini ayrıca bir antioksidan olarak, vücutta belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur, sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye yardımcı olabilecek serbest radikallerle savaşır.
Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olumsuzlukları içerir.
C vitamini fazlalığı; 2 gramdan fazla alındığında karın ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde kendini gösterir. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımının böbrek taşı oluşturabileceğinden korkulur. Bir diğer olası yan etkisi demir preparatı kullanan hastalarda demir yüklenmesine neden olmasıdır.
Elmada suda eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini (100 g. meyve etinde yaklaşık olarak 13 mg civarında ) bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir.
Muz, insan vücuduna pek çok fayda sağlayan ve içerisinde bulundurduğu özellikler ile zengin olan bir besindir. Muzun içerisinde bulunan özellikler ve vitaminler şu şekildedir: A, C ve E vitamini. B6 ve B12 vitamini.
Kırmızı dolmalık bibere göre daha az C vitamin içeren yeşil dolmalık biber yine de zengin bir C vitamini kaynağıdır. Bir bardak doğranmış yeşil biberde 120 mg C vitamin bulunur ve bu günlük almanız gereken miktarın 2 katıdır.
Yeşil biber, yukarıda listelenen besinlere ek olarak, tiamin (B1), magnezyum, bakır ve E vitamini dahil olmak üzere daha az miktarda diğer vitamin ve mineralleri içerir. Yeşil tatlı biberler özellikle C vitamini açısından zengindir.
Kuru Biber (Pişmiş) içeriğinde 1,92 Karbonhidrat(g), 0,81 Protein(g), 0,21 yağ(g), 2,58 lif(g), 1,75 Sodyum(mg), 86,75 potasyum(mg), 7,25 Kalsiyum(mg), 62,50 A Vitamini(ui), 21,46 C Vitamini(mg), 0,42 ve Demir barındırır. Kuru Biber (Pişmiş) kalorisi ve besin değerleri…
Karaciğer ve böbrek sağlığını tehdit edebilir
Çünkü bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna; C vitamini, böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
Domates, biber, brokoli, ıspanak gibi sebzelerde de yoğun miktarda C vitamini bulunur. Dereotu, maydanoz, marul ve roka gibi yeşillikleri tüketerek de günlük almanız gereken en iyi C vitamini ihtiyacını karşılamış olursunuz.
Görme problemleri: Özellikle A vitamini eksikliğinde görme problemleri yaşanabilir. Normal ve gece görmede bozukluklar, göz kuruması, göz kuruması veya gece körlüğü gibi sorunlar oluşabilir. Yorgunluk: Bazı vitamin eksiklikleri uzun süreli yorgunluk, fiziksel aktivitede zorluk ve zihin bulanıklığı meydana getirebilir.
En önemli D vitamini kaynağı güneştir. D vitamini bir miktar da hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik D vitamini eksikliği belirtileri arasındadır.
C vitamini (veya tıbbi adıyla askorbik asit) suda eriyen bir vitamin türüdür. Yani vücudumuzda depolanamaz ve fazlası ter, idrarla birlikte vücuttan atılır. Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir.
“C vitamini ne zaman alınmalı?” diye merak ediyorsanız suda çözünen özelliği nedeniyle emilimi yüksek olan C vitaminini sabahları kahvaltıdan 35-45 dakika önce almanız gerektiğini bilmelisiniz.
Vitamin Eksikliği
Cildimize faydası olan bazı vitaminlerin ( A, E, C, B vitamini gibi) tüketilmemesi ve eksikliği kararma oluşumuna neden olabiliyor.
Deride kırmızı-beyaz yumrular
A ve C vitamini düzeyi düşük olan kişilerde görülür.
A vitamini eksikliğinde deride kuruluk ve pullanma gelişir. Ağızdan alındığında A vitamini karaciğerde depolanır. A vitaminin yaklaşık 1/3'ü karoten formundadır. Karotenlerin başlıca etkisi deriyi ultraviyole (UV) radyasyonundan korumalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri