C vitamini takviyelerini herhangi bir zaman, aç ya da tok karna alabilirsiniz. Ancak askorbik asiti yiyeceklerle birlikte almak, yüksek asidite nedeniyle oluşabilecek potansiyel gastrointestinal yan etkileri azaltmaya yardımcı olabilir.
“C vitamini ne zaman alınmalı?” diye merak ediyorsanız suda çözünen özelliği nedeniyle emilimi yüksek olan C vitaminini sabahları kahvaltıdan 35-45 dakika önce almanız gerektiğini bilmelisiniz. C vitamini nedir kısaca yanıtını verdiğimiz yazı ile C vitamini hakkında merak edilenleri sunduk.
C vitamini sabah mı alınmalı akşam mı gibi pek çok soru insanların kafasında yer etmektedir. Yararlı bir vitamin olan c vitamini yanlış zamanda alındığında etkisini az ya da hiç göstermeyebilir. C vitamini için en doğru zaman aç karnına sabah yemek yemeden önce alınmasıdır.
Bunun yanında C vitamini demirin emilimini artırır. Yani eğer C vitamini kullanacaksanız, sabah aç karına, demir ilacının da emilimini artıracak şekilde beraber kullanılabilirsiniz.
Bu vitaminin takviye yoluyla alınması, sebze meyve tüketiminde olduğu gibi önemli bir fayda sağlar. C vitamininin yüksek dozda alınması ishal, kramp, mide bulantısı ve kusma gibi gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabilir. C vitamini takviyesi kullanımı, günün herhangi bir saatinde gerçekleştirilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
C vitamini serumu gündüz kullanım faydaları:
Bunlar kirlilik, serbest radikaller, UV ışınları gibi etkilerdir. C vitamini serumunu gündüz kullanırken muhakkak güneş kremi ile birlikte kullanmalısınız. Eğer hassas bir cildiniz varsa, C vitamini serumunu gündüz yerine gece kullanmalısınız.
C vitaminleri gibi serum şeklinde bulunan ürünlerin özellikle gece yatmadan kullanılması cilt üzerinde daha etkili olacak, sabaha kadar cilt bu vitaminler sayesinde kendini yenilemeye başlayacaktır.
C vitamini (veya tıbbi adıyla askorbik asit) suda eriyen bir vitamin türüdür. Yani vücudumuzda depolanamaz ve fazlası ter, idrarla birlikte vücuttan atılır. Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir.
Cildin derinliklerine inerek fazla yağı ve ölü hücreleri parçalama özelliğine sahiptir. C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir.
C vitamini serum önerileri arasında kullanım sırasında mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunuyor. C vitamini serumu kullandıktan sonra tahriş, kızarıklık ve leke oluşmaması için cildin güneş ile temasından kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.
Bu dozun aşımı durumunda istenmeyen etkiler ile karşılaşılabilir. En sık görülen istenmeyen etkiler ishal, bulantı, karın ağrısı ve diğer sindirim sistemi problemleridir. Böbrek taşı öyküsü olan insanlarda, C vitamininin günlük limitin üzerinde alınması daha da sakıncalıdır.
C vitamini alındıktan en az iki saat sonra ince bağırsak tarafından emiliyor. Günlük tüketim miktarı 100 mg ile 150 mg arasında olduğunda vücut tarafından yüzde 75'i emilirken alınan miktar 1000 mg çıktığında sadece yüzde 50 kadarı emiliyor. Yani halk deyimiyle fazlasını vücut atıyor.
Sinir Sistemini Olumsuz Olarak Etkileyebilir
Sinir sistemini olumsuz etkileyen aşırı C vitamini alımı, bu nedenle uykusuzluğa ya da uyku haline yakın halsizliğe, yorgunluğa da neden olabilr.
Günlük C Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır? C vitamini en yaygın olarak narenciye ürünleri, çeşitli meyveler ve sebzelerde bulunur. Bunun yanı sıra kapsül halinde ve çiğnenebilir tabletler şeklinde ağızdan alınan takviyeler halinde de C vitamini almak mümkündür.
C vitamini serumlarının genellikle günde sabah ve akşam olmak üzere iki defa kullanılması tavsiye edilir.
En iyi C Vitamini Takviyesi Markaları
Solgar, Nature's Bounty, Vitabiotics ve Doppelherz gibi markalar yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi C vitamini markaları arasında sayılabilir. Bu markaların özel formlarda hazırlanan ürünlerini Vitaminler.com üzerinden kolayca satın alıp tüketebilirsiniz.
C vitamini fazlalığı; 2 gramdan fazla alındığında karın ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde kendini gösterir. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımının böbrek taşı oluşturabileceğinden korkulur. Bir diğer olası yan etkisi demir preparatı kullanan hastalarda demir yüklenmesine neden olmasıdır.
Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili. Ancak dikkat! Gereğinden fazla maydanoz tüketmek vücuttan fazla suyun atılmasına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor.
Fazla alınan C vitamini taş oluşumuna neden olabilir
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda ilk başvurulan C vitamini tüketimi olmaktadır. Ancak yüksek dozda ve uzun süre C vitamini alınması oksalat taşları oluşturabilmektedir.
Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olumsuzlukları içerir.
B vitaminleri: Suda eriyen B vitaminleri, enerji metabolizmasında önemli rol oynar. Maksimum emilimleri için sabah aç karnına alınması daha verimli olabilir. A, D, E ve K vitamini: Yağda eriyen vitaminlerdir ve vücut tarafından maksimum emilimlerini sağlamak için yağ içeren bir öğün ile birlikte alınması önerilir.
C vitamini, güneş ışığına fazla maruz kalmaktan oluşan hasarı da önlüyor. C vitamini serbest radikal kaynaklı hasarları önlemenin yanı sıra, cildi aydınlatır ve koyu renkli lekelerin solmasına yardımcı olur. Üstüne üstlük, cildin sıkılaşmasını sağlayarak, bu sayede ince çizgilerin önlenmesine katkıda bulunur.
Cilde C vitamini faydaları, özellikle kolajen proteini üzerindeki etkilerinden kaynaklanır. Cilt dokusunu güçlendiren kolajen sentezini artırarak cildin elastikiyetinin artmasına ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olabilir. Özellikle yaşlanma nedeniyle meydana gelen kolajen kaybının önlenmesini destekleyebilir.
C vitamini olarak bilinen askorbik asit, lekelerin görünümünü hafifletme, gözenekleri ve cildi sıkılaştırma özelliği ile bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri