9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
EYT başvurularında temelde 3 şart vardır. Şartların ilki 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası başlamış olmasıdır. İkinci şart prim gününün doldurulmuş olmasıdır. Üçüncü ve son şart ise kadınlarda 20 sigortalılık yılı, erkeklerde 25 sigortalılık yılının tamamlanmış olmasıdır.
"Emeklilikte yaşa takılanlar nedir?" sorusu kadar EYT kapsamı da 2022 yılı özelinde gündemi en çok meşgul eden konular arasında yer aldı. EYT, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde olan kişileri kapsıyor.
- 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup da 1 Haziran 2022 tarihi itibarıyla üç tam yıldan az hizmeti olan memur çalışanlardan erkekler 25 tam yıl, kadınlar 20 tam yıl çalışma şartını yerine getirmeleri halinde EYT'den yararlanabilecek.
İlgili 17 soru bulundu
EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
- EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. - Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek. - Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.
Bakanlığın hazırladığı taslakta bugün itibarıyla bir yaş sınırı bulunmuyor. EYT düzenlemesinde prim ve yıl sayısı şartı değiştirilmeyecek. Kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl şartı aranacak. Yasa'da esas alınan 8 Eylül 1999'da 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
Prim günün fazla olması, uzun yıllar çalışmak değil prime esas kazancın yüksek olması aylığı artırır. İkinci iş için sigorta primi ödeyenlerin Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için aylığı da yükseliyor.
8 Eylül 1999 ve öncesi işe giriş yapanlar için emeklilik yaşı 58 olarak belirlendi. Bu çalışanların prim ödeme gün sayısı ise 7000 olarak belirlendi. Yani, bu tarihten önce işe giren bir çalışan 58 yaşına geldiğinde ve 7000 gün prim ödemesi yaptığında emekli olabilecek.
İşten çıkış bildiriminin verilmesinin ardından artık EYT'li işçi için başvuru yapabilme imkânı doğuyor. Bu noktada işçi e-devlet üzerinden ya da bizzat giderek SGK'ya tahsis talebinde yani emeklilik müracaatında bulunabilir.
EYT için başvuru süresi var mıdır? EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber hak sahipleri, emeklilik başvurusunda bulunabilecek. Koşulları yerine getirenler için süre sınırı bulunmamaktadır.
Yaşa Takılan – Güne Takılan = EYT
Bu modelde ise kadın çalışanlardan 20 yıllık sigortalılık süresi ve 7200 prim gününü, erkeklerden ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 9000 prim günü şartını dolduranların yaştan kurtarılması formülü.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme konusunda, "İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler.
İşçilerin, özel sektörde çalışanların ve BAĞ-KUR'luların nisan ayında maaş almaları için 31 Mart'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Kamu işçileri için bu tarih 14 Mart, memurlar için ise 15 Mart'a kadar. Başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren maaşlar ödeniyor.
Emeklilik yaş faktörünü etkileyen cinsiyete göre ise 1995 yılında sigorta girişi yapılmış olan erkeklerde çalışma hayatında 25 yılı tamamlamış olmaları şartı ile 5750 gün prim yatırmaları gerekir. Bu durumda 55 yaşında emekli olabilirler.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
EYT'de herhangi bir yaş sınırı istenmeyecektir
Tekrar hatırlayacak olursak, emekli olmak için prim günü, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenlemeyle ilk iki şartı baz alıyoruz. EYT'de herhangi bir yaş sınırı istenmeyecektir.
“Türkiye EYT'lerini emekli ettikten sonra, yani bu 6 milyon kişi 3-4 sene içerisinde emekli olduktan sonra, belki 15-17 sene daha emekli vermeyecek. "Çünkü 8 Eylül 1999 yılından önce işe girenleri kapsayan bu EYT tasarısından sonra emeklilik yaşı kadınlarda 55, erkeklerde 60 oldu.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesiyle ilgili detayları paylaşarak yaş sınırının olmadığını duyurdu. EYT'lilere ilişkin düzenleme kapsamında Beştepe'de toplantı gerçekleştirildi.
EYT'de Önemli Detay: Sigorta Girişi Yapılmadan Çalışanlar Da Hak Kazanabilecek. Çalıştığı halde sigorta girişi yapılmayan, sigortaya girişi geç bildirilen binlerce kişi EYT yasasından yararlanabilmek için iş mahkemelerine başvururken, yasalarla bu kişiler için de emeklilik mümkün.
8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ SİGORTALILARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI
4A SSK emeklilik şartlarına göre 25 yıl sigortatlılık süresini ve 5000-5975 prim gün sayısını tamamlayan erkekler; 20 yıl sigortatlılık süresini ve 5000-5975 prim gün sayısını tamamlayan kadınlar emekliliğe hak kazanıyordu.
Buna göre 8 Eylül 1999 öncesi sigortalılık tescili olanlardan kadın çalışanlar 15 yıl, 3600 prim gün ve 50 yaş; erkekler ise yine 15 yıl sigortalılık, 3600 prim gün ve 55 yaş ile yaştan, yani kısmi emekli olabiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri