CA-125 testi yumurtalık hücrelerinde kontrolsüz bir çoğalma olduğunda oluşan yumurtalık kistleri ya da yumurtalık kanserini teşhis eden bir testtir. Yumurtalık kanseri, çoğunlukla ileri safhada saptanabilen ve ne yazık ki en ölümcül kadın kanserlerinden birisidir.
Ca 125 testinin normal değerleri 0 ile 35 arasında normaldir. 35 ile 50 arasında olduğunda ise kontrol altında hastanın tutulması gerekmektedir. 50 ve üzeri çıkan değerlerde ise yumurtalık kanserinden şüphe edilir ve gerekli tetkikler yapılması gerekmektedir.
CA 125 testinin normal değerleri 0 ile 35 arasındadır. Eğer değer 35 ile 50 arasında olur ise hastanın kontrol altında tutulması gerekir. Eğer değer 50 ve üzerinde çıkar ise yumurtalık kanserinden şüphelenilmektedir. CA 125 değerin normal seviyenin üzerinde olması durumunda iyi huylu bir tümörden şüphelenilebilir.
Ancak Ca-125 seviyesinin yüksekliği kanser dışındaki bazı hastalıklarda da sıklıkla görülür. Bunlara, hamilelik, divertikülit ve endometriozis gibi durumlar örnek verilebilir. Buradan hareketle bir kanser taraması için kullanımı önerilmez.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Yumurtalık kanseri için geliştirilmiş bir tarama testi bulunmamaktadır. Düzenli jinekolojik muayenelerde yapılan ultrasonla yumurtalık bölgesinde büyüyen kitlelerin tespiti ile erken evrede tanı sağlanabilir. Daha ileri evrelerde şişkin karın ve karın altı ağrıları ile yapılan jinekolojik muayenede de tespit edilir.
Yumurtalık kanseri dışında CA-125 seviyesinin yükselmesine neden olabilecek diğer durumlar şunlardır: Divertikülit, endometriozis, miyomlar, enflamatuar barsak hastalığı, karaciğer hastalığı, adet, pelvik inflamatuar hastalık, peritonit, gebelik, yakın zamanda ameliyat, rüptüre yumurtalık kisti.
Kan testleri
CA 125 ve CA 19.9 gibi bazı tümör belirteçleri çikolata kisti varlığında yükselebilir. Bu çikolata kistinizin kansere dönüştüğü anlamına gelmez. Bu kan tahlillerinin yüksekliğinde düzenli kontrol ile kan seviyeleri takip edilir.
Jinekolojik muayeneyle birlikte Ca-125 düzeyinin kan testinde yüksek olması yumurtalık kanseri tanısını desteklemektedir. Bu durumda kesin tanı da ameliyat ile konulmaktadır. Şüpheli yumurtalık kitlesi olan hastalarda ameliyat sırasında hızlı patoloji (frozen inceleme) yapılması çok önemlidir.
CEA Testi Normal Sonuçları
Normal aralık 0 ila 2,5 ng/mL'dir (0 ila 2,5 µg/L). Sigara içenlerde biraz daha yüksek değerler normal kabul edilebilir (0 ila 5 ng/mL veya 0 ila 5 µg/L). Kan örneğiniz bir laboratuvara gönderilecek. Özel makineler kanser için kontrol edecek.
Oysa, yumurtalık kanserini tespit edebilecek smear benzeri bir test mevcut değil.
Çikolata kistlerinin çok büyük bölümü iyi huylu kistlerdir. Kanserleşme oranı % 0,1-0,5'dir. Bu risk çikolata kisti olan her kadına ameliyat yapılmasını gerektirmemektedir. Hangi çikolata kisti olan hastalarda, kısırlık açısından tedavi olsalar bile tüp bebek uygulaması düşünülmelidir?
Ca-125 testi sonuçları normal durumlarda 0 ile 35 değer referans aralığında olmalıdır. 35 ile 50 referans aralığındaki değerler kontrol altına alınmalıdır. Eğer Ca- 125 testi sonuçları 50 değerinden yüksek ise yumurtalık kanseri şüphesi ile tanı ve tedavi başlatılmalıdır.
Bu Testi Ne Zaman Yaptıracaksınız? CA-125 testi, yumurtalık kanseri tedavisine başlamadan önce yaptırılır. Yine yumurtalık kanseri gelişme riski yüksek kişilerde tedavi sırasında ve sonrasında ara ara CA-125 testi istenir.
Yaptırılmış olan ca 125 testi yaptırıldıktan sonra kaç gün içinde çıkacağı merak edilir. Kişilere yaptırılan bu test yaptırılmış olan hastanelere göre farklılık gösterir. Genel olarak bu test sonucu ortalama 48 saat içerisinde sonuçlanır. Test sonucu genel olarak kişilere en kısa zamanda çıkarılması gerekir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Test hakkında en çok merak edilen ayrıntılar arasında CA 125 test adetliyken de yapılabilir mi olmasıdır. Bu testin adetliyken yaptırılmaması önerilir. Çünkü bu durumda normal değerlerin yüksek çıkması mümkün olabiliyor.
Bel, sırt, karın, kasık ağrısı:
Günümüzde en sık görülen ağrılar arasında bel ve sırt ağrıları geliyor. Ancak bu ağrılar dolayısıyla şüphesiz kadın doğum uzmanına başvurmak akla gelmiyor. Oysa geçmeyen bel, sırt, karın ve kasık ağrıları çikolata kistinden kaynaklanabiliyor.
CEA kaç olursa tehlikeli? CEA 3 ng/mL'den yüksek olursa tehlikeli kabul edilir. Kanser türlerinin birçoğunda bu değerin üzerindedir. Fakat enfeksiyon, siroz, sigara, inflamatuar bağırsak hastalığı da CEA seviyesini 3 ng/mL'den yükseltebilir.
CA 125, yumurtalık kanseri hücrelerinin birçoğunun yüzeyinde bulunan bir proteindir. Yumurtalık kanseri olan kadınların kanında anlamlı düzeyde yüksek olabilmektedir. Bazı başka kanserlerde de az miktarda bu protein üretilebilmektedir.
Genel olarak, kandaki CA 15-3 seviyesi ne kadar yüksekse, vücutta o kadar fazla kanser vardır. Meme kanseri kemiklere, karaciğere veya her ikisine birden yayıldığında seviyeler en yüksektir. CA 15-3 seviyesi düşerse veya normale dönerse, tedavinin işe yaradığı anlamına gelebilir.
Devam eden süreçte ise kanser hücreleri yumurtalığın sınırlarını aşar ve yumurtalık haricinde de kanser hücreleri görülür. 2. evrede kanser hücreleri rahim ile tüplere ulaşır ve mesane hatta bağırsaklara kadar ilerler. Bu evrenin sonuna doğru kanserli hücreler yumurtalık sınırını aşarak karın sıvısına dahi ulaşır.
Karın, bel ve kasıklarda ağrı görülmesi; adet dönemi harici geçmeyen karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin belirtisi sayılabilecek bulgulardır.
Yumurtalık kanserinde erken tanı mümkün değildir. Altı ay önce muayene olup hiçbir şeyi bulunmayan bir kadında, altı ay sonra yaygın yumurtalık kanseri gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri