Sonuçlar kırılma ve dökülmelerin ortaya çıkması için üç koşulun var olması gerektiği gösteriyor: tıraş bıçağının tüylere dik olmayan bir açıyla temas etmesi, çeliğin bileşiminin heterojen olması, bıçağın tüye temas eden kısmının heterojen yapıdaki zayıf bir bölge olması.
Islak tüyler, kuru tüylere göre daha az sürtünmeyle daha kolay kesilir. Sürtünmenin artması, bıçağın daha hızlı körelmesine neden olur. Her geçişten sonra bıçağınızı durulayarak, tıraş jeli kalıntılarının ve kesilen tüylerin tıraş bıçaklarının arasında kurumasına ve etkinliğini azaltmasına engel olun.
Malzeme biliminde kullanılan gerilme artışı terimi, oluşan hasarın malzemedeki mikro çatlaklar ile çoğalmasını belirtiyor. Araştırmacılara göre, burada da öyle bir şey oluyor: Kıl, bu mikro çatlakların büyüyerek çentiklere dönüşmesine yol açıyor ve bıçakları köreltiyor.
Tıraş bıçağınızı sık sık değiştirin
Tıraş bıçaklarının ne zaman değiştirilmesi gerektiği konusunda kesin bir kural yoktur; ancak, genelde 10 kullanıma kadar dayanırlar. Bununla birlikte, ilk körelme işaretini gördüğünüzde tıraş bıçağınızı mutlaka değiştirmeniz gerekir.
Bıçağınızı sık sık değiştirin
Aksi takdirde hem aynı bölgeye bir kaç kez vuruş yapmak zorunda kaldığınız için o bölgeyi tahriş edersiniz hem de iltihaplanmalara davetiye çıkarırsınız. Bu nedenle dermatologlara göre bir jileti en fazla 10 kez kullanmalısınız. O da iyi sakladığınız durumlarda.
İlgili 31 soru bulundu
Bugüne kadar bu iddiayı ele alan hiçbir araştırma kılların kesilmesini uzama hızı veya kıl gürlüğü ile ilişkilendirmediği gibi, yapılan tüm araştırmalar arada hiçbir bağlantı bulunmadığını göstermektedir. Bu durum, hem erkekler hem de dişiler için geçerlidir. Jilet tüyleri kalınlaştırmaz ya da sertleştirmez.
Mesela dünyanın en keskin yaprak jileti olarak bilinen Feather yaprak jilet, ilk tıraşta keskinlik sıralaması olarak birinci sırada yer alıyor.
Çoğu tıraş bıçağı, 5 ila 10 kullanımlıktır. İster kullan at, isterse de tekrar kullanılabilir bir tıraş bıçağı kullanıyor olun, tıraş bıçağınızın keskin ve temiz olduğundan emin olmanız gerekir. Böylece, bıçağın tüylerinizi çekmesi veya cildinizde kayarken sert bir his vermesi ihtimalini azaltabilirsiniz.
Bir jiletten kaç tıraş çıkaracağınız, yine kişiye göre değişen bir konudur. Kimisi bir jileti bir defa kullanıp atar ama gerçek şu ki hemen hemen her jilet birden fazla defa rahatlıkla kullanılabilir; kullanılmalıdır. Ortalama rakam 2-4 tıraştır.
Birbirine yakın şekilde yerleştirilen beş bıçak, cildin bıçakların arasında toplanmasını önleyerek hassas ciltlerde daha konforlu bir tıraş deneyimi sağlar.
Bir yaprak jiletin ortalama ömrü 4-5 kullanım olmakla birlikte, bu kişiden kişiye değişmektedir. Jilet, sakalınızı kesmeyip çektiği anda değiştirilmelidir.
Bunu yaparken dikkatli olun; bileme yaparken kendinizi kesmek istemezsiniz! Orta derecede basınç uygulayın ve tıraş makinenizin bıçaklarını, bıçakların yönüne göre ön kolunuzun üst kısmının düz kısmı boyunca gezdirin. Hızlı, kısa vuruşlar yapın ve bu hareketi yaklaşık 10-15 kez yapın.
Uzun süre kullanılan tıraş makinelerinde zamanla kireç ve sabun-krem kalıntıları birikir. Doğru bakım kuralları uygulanmazsa, jiletli tıraş makinesinde yaprak jilet kaynaklı pas oluşumu gözlenebilir.
Jiletle tüy almak zararlı mı? Jiletle tüy almanın bilinen bir zararı yok. İnsanların zarar olarak gördüğü çabuk geri çıkma sebebi tüylerin cilt yüzeyinden kesilmesi. Elbette kökten alan yöntemlerde çıkma süresi daha geç olur, tüylerin uzama hızı değişmez.
Peki jilet nasıl yapılmalı? Jilet ile kıl temizliği yapılmadan önce vücut ıslanmalı ve tüylü olan bölgenin yumuşamış olması gerekir. Jilet yapılmadan alınacak bölgeye jiletin kaymasını kolaylaştıracak bir jel sürülmelidir. Özellikle tüylerin, çıkış yönüne doğru tıraş edilmesi gerekir.
Jilet yaparken tüyleri mutlaka çıkış yönüne doğru tıraş etmelisiniz. Örneğin, bacaklarda aşağıdan yukarıya doğru tek yönde tıraş edilmeli, bir ileri bir geri yapmamalısınız.
Çok bıçaklı tıraş makineleri daha konforlu tıraşlar sağlar
Daha fazla bıçak, bıçakların birbirine göre doğru mesafede olması şartıyla, daha iyi yük dağılımı anlamına gelir.
Özel bıçak yapısı sayesinde, vücut kılları vücudun hassas kısımlarında bile hassas bir şekilde çıkarılır. Altı esnek bıçağın ve ergonomik sapın kombinasyonu, rahat bir tıraş ve ipeksi pürüzsüz bir cilt için cilt üzerinde özellikle pürüzsüz kaymayı destekler.
Bacağı tüylerin çıktığı yöne doğru tıraş edin; sonra tercih ediyorsanız terse yöne gidin. Jilete hafif basınç uygulayarak uzun, sabit hareketlerle tıraş edin. Sert hareketlerden kaçının. Jileti tıkanmaları önlemek için sık sık yıkayın.
Gillette Venus ile #PürüzsüzGerçekler: Tıraş Olmak Tüyleri Kalınlaştırmaz - YouTube. Tıraş gerçekten tüyleri kalınlaştırır ve sertleştirir mi? Tabii ki hayır! Tıraş sanıldığının aksine tüylerin kalınlaşması ve sertleşmesine neden olmuyor.
Yüz epilasyonu, hem kadınlar hem de erkekler için popüler bir güzellik rutinidir. Ağda, lazer tedavileri gibi birçok yöntem olsa da en kolay yöntem olan yüz jileti tercih ediliyor. Yüz jileti, pürüzsüz, tüysüz bir cilt elde etmenin hızlı ve kolay bir yoludur.
Kollar jilet ile rahatlıkla alınabilir. Eğer dilersen jel de kullanabilirsin. Jilet ile pürüzsüz kollara kavuşmak mümkün.
Tek veya çift bıçaklı jiletler kılları yalnızca kopardığı için istediğiniz sonucu vermeyebilirler. Bu nedenle özellikle kadınlar için üretilmiş çok bıçaklı jiletleri tercih etmelisiniz.
Tıraş bıçağı kıl köklerine ulaşmadığı için direkt olarak bir etkisi olduğu söylenemez. Fakat jiletin kestiği tüyler daha sert bir form alarak uzar. Bu da daha kalın ve güçlü kıllar oluşmasına sebep olur. Bu sebeple, uzun vadede tıraş bıçağı kullanım sıklığının artırılması gerekir.
Sir ağda, jilete göre daha uzun süreli temizlik ve pürüzsüzlük sağlıyor. Bununla beraber herhangi bir kesik olmaması halinde jilet, ağdaya oranla daha acısız bir yöntem olarak öne çıkıyor. Ancak jilet kullanımı esmer tenli, gür ve koyu renk tüylere sahip olanlara tavsiye edilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri