İsnâaşerîyye mezhebinin fıkıh ekolü olan Câferîlik'teki dini hukuk veya şeriat ilkeleri, Kur'an ve sünnetten çıkarılır. Sünni ve Şiilik arasındaki farklılık Şiiliğin Muhammed'den sonra ilk yöneticinin hem peygamberin vasiyetiyle hem de İlahi seçimle Ali olması gerektiğine inanılmasıdır.
Nurcan Çalışkan & Cihan Ataş İslam inancına mensup Caferiler, Hz. Hüseyin'e olan yas merasimleriyle dikkat çeken bir Müslüman topluluğu. Muharrem ayıyla birlikte başlayan ve Kerbelâ'daki Erbain yürüyüşüyle son bulan yas ritüellerini ve dini yaşayış biçimlerini Caferiler'in kendi anlatımlarıyla sizlere aktarıyoruz.
Caferî mezhebi, tarihî süreç içerisinde birkaç farklı kola ayrılan Şia'nın en geniş koludur ve hatta günümüzde Şia denildiğinde doğrudan Caferîlik kastedilmektedir.
Caferilik ile Alevilik aynı mı? : Caferilik çoğunlukla Alevilikle karıştırılır. Ancak ikisi birbirinden hayli farklıdır. Caferilik ibadet şekli itibariyle daha çok sünniliğe yakındır. Aleviler cem evine giderken Caferiler camileri tercih eder.
Alevîliğin tarihte etkilendiği dinsel gruplardan biri de Câferîliktir.
İlgili 30 soru bulundu
Ülkemizde isteyen istediği orucu tutabilir. Ama Alevi inancında/geleneğinde Ramazan orucu tutmak yoktur.
Namaz mevzusunda Caferi mezhebinde farz kabul edilen; Tertip, muvalat, selam, Hanefi mezhebinde vacip veya sünnet kabul edilmektedir. Namazın cem'i meselesine gelince peygamberimizin bazı zamanlarda namazı cem etiği açıktır.
İmam-ı Cafer-i Sadık hazretlerinin kendisi de hak, yolu da hak, ictihadları da haktır. Çünkü bütün mübarek dedeleri gibi Ehl-i sünnettir.
Hz. Ali'nin torunlarından Câ'fer-i Sâdık (ö. 148/765)'ın etrafında toplanan ve onun ictihadlarına göre amel eden müslümanların bağlı oldukları siyasi ve fıkhî mezhep. İmâm Câ'fer, bütün Sünnîlerce, özellikle tasavvuf ehlince büyük bir velî olarak kabul edilir.
Bugün de Türkiyede zaten Caferi camilerinde Cuma namazı da kılınmaktadır. (Tabi müctehidin ve Veliyy-i fakihin izniyle.)
Caferilik mezhebini Ehli Sünnet mezheplerinden sayılmamasını sağlayan asıl unsurun itikadi meselelerden olan imamet inancıdır.
Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz'ün Resmi Instagram Hesabıdır.
Caferi inancına göre akşam ezanının okunması için havanın tamamen kararması beklenirken, 200 metre ilerideki başka bir camide de 10 dakika sonra akşam ezanı okunuyor. İki mezhep arasındaki bu farklılık nedeniyle, aynı kentte yaşayan Sünni ve Caferi vatandaşlar 7 dakikalık arayla iftarını açmış oluyor.
Iğdır ve Kars'ta yaşayan Caferiler, 2 ay sürecek olan yas günlerine başladı. Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin Kerbela'da şehit edilişini anmak için Muharrem ayını ve Sefer Aylarını matemle geçirecek. Caferi gençler 10 gün boyunca siyah kıyafetlerle camilerde, matem için zincirle kendilerini dövecek.
Sünni, Şii, Alevi gibi itikadi mezheplerden müslümanların birbirleri ile evliliğinde sakınca yoktur.
O yokluk ve açlık günlerinde Nuh'un gemisinde, bu onuncu günde gemide kaynatılan gıda da “aşure'dir. Muharrem'in onuncu gününde aşure yapılması bu nedenledir. Ancak Caferilerin Muharrem ayında yas tuttukları için “aşure” değil “helva” dağıttığı biliniyor. Dolayısıyla okurumuz haklı.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Çünkü namazları onların yaptığı şekilde birleştirmek onlardan birisini vaktinin dışında kılmak demektir; vaktinin dışında kılınan namaz ise batıldır.
Şiiler de Hac ibadeti için Mekke'ye giderler. Tüm Müslümanların kıblesi de, Kâbesi de birdir. Nasıl ki, İstanbul'daki Eyüp Sultan türbesini ziyaret edenler hacı olmuyorsa Hz. Zeyneb'in türbesini ziyaret edenler de hacı olmaz.
Nakşibendi tarikatının İsmailağa kolu olarak bilinen dergâhta liderlik konumunda olup, geçtiğimiz günlerde vefat eden Mahmut Ustaosmanoğlu tarafından özel olarak eğitilen Ünlü, 11 yaşına kadar Fatih Çarşamba İsmailağa Camisi'nde medrese eğitimine devam etti.
“Şia” terimi “takipçiler” veya “izdeşler” anlamına gelen Arapça شيعة kelimesinden gelmektedir. Tarihteki kullanım “Şiat-ı Ali” yani “Ali'nin takipçileri” anlamına gelen kısaltılmış şeklidir. “Şiilik” veya “Şia” mezhebi mensuplarına “Şii” denir.
On iki İmam'a bağlı olan Şia, Peygamber (s.a.a.) ve Ehl-i Beyt İmamları'nın sünnetine göre amel etmek için namazı eli açık olarak kılmaktadırlar.
Caferilik veya Caferiye mezhebi, Hazreti Muhammed (SAV)'in dördüncü göbekten torunu olan İmam Ca'fer-i Sadık'ın içtihatlarından ve bunun zamanla sistemleştirilmesinden oluşan bir mezheptir. Bu mezhebin, dinin amel kısmında diğer fıkıh mezhepleriyle önemli farkı yoktur.
Buradakiler Caferi oldukları için cuma günü namazı dört rekât kılıyorlar.
Bu mezhebin bir diğer adı da Imamiyye'dir. İmamiyye, Hz. Peygamber'in ölümünden sonra Hz. Ali, onun çocuklarını ve torunlarınıhem Allah' m emri hem de peygamberin tayini ve vasiyeti ile meşru imam olarak kabul ederek on iki imama inanınayı iman esaslarından sayanların mezhebi dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri