Çağdaş sanat; modern sanatın yerini almış ve 20. yüzyılı şekillendirmiş fikirlerdir. Ve çoğu zaman da postmodernist sanat olarak tanımlanır. Çağdaş sanat, “bugünün sanatı” veya günümüzde yaratılan sanat anlamına gelir. İlk olarak 1960-1970'lerde yaygınlaşmıştır.
1960'lardan itibaren şekillenmeye başlayan çağdaş sanat akımı, günümüzde birçok sanat tarihçisi tarafından “modern sanat olarak tabir edilen akımın sona ermesi olarak” kabul edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Modern sanat, genellikle 1880'lerin izlenimcilerinden (empresyonistler) 1960-70'lere kadar devam ettiği kabul edilen sanat dönemidir. Sanatta modernizmin temelleri, ressamların dünyayı gördükleri gibi temsil etmeyi bırakmalarıyla atılmıştır.
Çağdaş sanatta genellikle konular teknoloji ve insan ilişkisi, feminizm, çevre ve küreselleşme konularıdır. Diğer sanatların aksine akımlara göre incelenmesi zor bir sanattır ve üslup birliği olmadığından çağdaş ismiyle anılır.
Erken Hristiyan sanatı, Kavimler Göçü sanatı, Bizans sanatı, Pre-Romanesk sanat, Romanesk sanat ve Gotik sanat Orta Çağ'da gelişen akımlar olmakla beraber Anglosakson sanatı ve Viking sanatı gibi belirli uluslara ait sanat anlayışı da gelişmiştir.
Geçmişi. Bir dönem olarak çağdaş sanatın başlangıç tarihi konusunda farklı görüşler olsa da 1850'lerden 1945'e kadar süregelmiş olan modern sanatı takip ettiği kabul edilir. Bazı sanat tarihçileri bunu pop sanatının ortaya çıktığı 1960'lı yıllar ile başlatır.
Modern sanat, sanatsal ifadede devrim yaparak ve yenilikçi yöntemleri benimseyerek sanat tarihinde büyük değişiklikler oluşturmuştur. Postmodern sanat ise modernizme karşı tepki olarak gelişmiş ve 20. Yüzyılın ikinci yarısında önem kazanmıştır. Postmodern sanatı bir yenilik ve değişim dönemi olarak görmemiz mümkündür.
Postmodernizmin zemininin oluĢmasını sağlayan üsluplar arasında pop art, minimal sanat, fluxus, art povera, kavramsal sanat akım ve hareketlerini görmek mümkündür. Postmodernizm modernizmi eleĢtirdiği süreçte, eklektisizm, alıntılama, çok anlamlılık ve muğlak olma kavramlarını ortaya koymaktadır.
“çağdaş sanatın amacı; bir düşünce ortaya koymak, insanları düşündürmek. Eskiden klasik resimlere bakıyorduk, beğeniyorduk. Ama çağdaş sanat çok büyük sorumluluklar üstleniyor.
Modern (Fransızca), Çağdaş (Türkçe), genellikle bir şeyin "yeni" ve "güncel olduğunu belirtmek için kullanılır. Çoğu zaman belli bir sosyal ve sanatsal akım olan Çağdaş ve Çağdaşlık (muasırlık) gibi terimlerle karıştırılır. Sözcük ilk olarak 16. yüzyılda kullanılmıştır.
Türkiye de “Çağdaş Sanat” kavramı sıklıkla “Güncel Sanat” olarak da ifade edilmektedir.
Klasisizm, romantizm, realizm, parnasizm, natüralizm, sembolizm ve sürrealizm gibi birçok edebî akım hem dünya edebiyatında hem de bizim edebiyatımızda etkili olmuştur.
Sanatsal akım, ortak sanatsal fikir, tutum ve eser verme özelliği gösteren sanatçı ya da sanat yapıtlarının içerisinde bulunduğu eğilimler. Sanatsal akımlar belirli çağ ve dönemlere özgü olarak meydana gelirler. Yalnızca birkaç ay sürebildikleri gibi, on yıllarca da devam edebilirler.
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak elektronik sanat ve dijital sanat formları.
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
Not: Türk edebiyatı sanatçıları Klasisizm akımının tüm özelliklerini göstermez. Örneğin Şinasi, Ahmet Vefik Paşa ve Direktör Ali Bey, "Sanat, sanat içindir" anlayışını benimsemek yerine "Sanat toplum içindir" anlayışını benimsemişlerdir. Bir diğer önemli husus ise bu akımın daha çok tiyatro akımı olmasıdır.
Sıklıkla modern sanat ile karıştırılan çağdaş sanat, aynı çağın içerisinde yer aldığımız sanattır. Çağdaş sanatın çıkış tarihi olarak 1960'lı yılların sonu ve 1970'li yılların başları örnek gösterilebilir. Çağdaş sanatın en temel getirisi, sanatın artık yalnızca sabit bir bağlamda ele alınmamasıdır diyebiliriz.
Ali Artun (Derleyen), Nursu Örge (Derleyen) Zamanımızda sanatın gösterdiği bir hakikat var, o da piyasa. Yani bir anlamda “çağdaş sanat” sanatın sonunun sanatı. Ama bir ihtimal, bize yeni yeni hakikatler, kehanetler ifade edecek bambaşka bir başlangıcın sanatı.
İkinci Dünya Savaşı'ndan günümüze uzanan süreçte sanat anlayışını şekillendiren eserlerin incelendiği bu eğitimle birlikte; soyut sanat, performans sanatı, yeryüzü sanatı, vücut sanatı, ilişkisel estetik ve feminist sanat gibi birçok başlığın inceliklerine hâkim olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri