İŞVEREN MARKALAŞMASI İşveren markalaşması, istihdam çevresi içinde yetenekli işgücünün çekilmesi ve bağlılığının sağlanmasına yönelik yeni bir yaklaşımdır ve kurumların bir işveren olarak özellikleri ile rakiplerinden farklılaşmasını ifade etmektedir (Backhaus ve Tikoo 2004: 502-513).
Çalışanların marka ile özdeşleşip, markanın temsilcisi haline geldikleri süreçtir. İçsel markalama yoluyla çalışanların marka elçisi haline getirilmesidir.
Markalaşma; bir kurumun kendine has oluşturduğu vizyon, isim, renk, şekil ve tasarımların bütününün, tek bir amaca hizmet etmesi ile birlikte müşteride oluşturduğu kimlik algısıdır. Ürün ve hizmetlerin sunumunda şirketleri her zaman öne çıkaracak ilk kavram markadır.
İlgili 32 soru bulundu
İşveren markalaşması, iç ve dış hedef kitlelere bir işveren olarak, hem istenen hem de farklı olunduğunun iletilmesine ilişkin örgütlerin çabalarını ifade etmektedir (Jenner ve Taylor 2007: 7).
Mevcut çalışanlar ve potansiyel yetenekler müşteri olarak görülüp, çalışılacak en iyi firma olmak için insan kaynakları ve kurumsal iletişim bölümlerinin yaptıkları çalışmaların bütününe işveren markası olarak görebiliriz.
Bir marka oluşturulurken “marka adı, URL, logo ve sembol, karakterler, slogan, jingle ve ambalaj” olmak üzere altı önemli unsur vardır ve bu unsurların uygun seçimi yapılarak sağlam marka varlıkları oluşturulur (Keller, 2012).
Bir markanın kurumsal kimlik tasarımı, logosuna, adına, stil kılavuzuna, sloganına, renk paletine, tipografisine, üniformalarına, binalarına, kartvizitlerine ve daha fazlasına görsel olarak yansıtılır. Kurumsal kimliğin sürdürülmesi, çalışanların takip etmesi için bir marka rehberi oluşturarak yönetilebilir.
Bu kapsamda, marka yöneticilerin ürünleri için seçeceği dört temel strateji bulunmaktadır. Bunlar; kişisel marka adı, bütünleştirici ürün grubu adı, ayrı ürün grubu ve kişisel ürün adı stratejisidir.
Marka stratejisi, işletmelerin marka bilinirliği oluşturmak ve müşterilere erişip onlarla bağlantı kurmak için kullandıkları bütünsel pazarlama yaklaşımıdır. Markanın sesi, hikaye anlatımı, misyonu, değerleri ve mesajlaşmasına kadar her şeyi içerir.
Markalaşma günümüzde tüketicilere ulaşmada, ürün ve hizmetlerin bilinirliğini artırma da ve sadık müşteriler edinmede önemli bir rol oynar. Marka bilinirliğini artırmak, daha geniş kitlelere ulaşmayı da sağladığı gibi tüketicilere de güven verir.
Marka bir ürünü benzerlerinden ayırmaya yarayan isim, renk, amblem, logo gibi görsel unsurlar ve markaya özgü müzik gibi işitsel unsurlardır. İnsanlar birbirine benzer faydaları sunan ürünleri markaları vasıtasıyla ayırt eder ve satın alma kararlarını marka seçimiyle gerçekleştirirler.
İşveren markası ile işletmeler daha fazla kar elde eder, işletmenin sürekliliği sağlanır, rakiplerden önde ve birçok değere sahip olur, markanın ve işveren markasının ön plana çıkmasını sağlayarak yetenekli adaylara, potansiyel adaylara kolay ve hızlı ulaşılır.
Marka, bir şirketin ya da ürünün kendisini tanımlayan ve benimseyen bir güçtür. Marka, müşterilerin bir şirketi veya ürünü tercih etmelerine yardımcı olur ve bir şirketin değerini artırır. Ayrıca, bir marka saygınlık ve güvenilirlik kazandıkça, müşteriler tarafından tercih edilme olasılığı artar.
Branding olarakta kullanılan markalaşma, ürünleriniz veya hizmetlerinizin, logo, paketleme, yazı tipi ve verdiği mesaj doğrultusunda oluşturulan bir kimliktir. Aslında ürün veya hizmetlerin müşterilerinizin kalbinde ve zihninde yaşama şeklidir de diyebiliriz.
Marka bilinirliği oluşturma, ürün tanıtımı yapma veya hedef kitlenizle bağlantı kurarak müşterilerle günlük yaşamda bir ilişki kurma gibi amaçlarla markanızı pazarlama sürecine marka oluşturma adı verilir. Marka oluşturmayı, markanızı kitlenize tanıtmanın bir yolu olarak düşünebilirsiniz.
İşveren markası stratejileri arasında şirket kültürünün ve değerlerinin net bir şekilde tanımlanması, şeffaf ve etkili iletişim, çalışan geri bildirimlerinin aktif olarak alınması, EVP'nin (Çalışan Değer Önermesi) geliştirilmesi ve dijital iletişim kanallarının akılcı kullanımı yer alır.
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır. Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri