Cam Atıkların Geri Dönüşümü Genel olarak pek büyük bir sorun olmamasına rağmen orman yangınlarının meydana gelmesine neden olabilen bir yapısı da vardır. Çünkü camlar genel olarak ışığı yansıtır ve güneş ışınlarının sıcaklığı ile önce küçük sonra ise büyük yangınlara sebep olabilir.
Cam ürünler kullanım ömrünü tamamladıktan sonra cam atık olarak nitelendirilirler. Örneğin cam meşrubat şişeleri, kavanozlar vb. Ancak porselen atıklarını cam olarak değerlendiremeyiz! Cam ürünler kullanım ömrünü tamamladıktan sonra cam atık olarak nitelendirilirler.
Geri dönüşüm tesislerine gelen cam ambalajlar, renklerine göre ayrıldıktan sonra fiziksel işleme tabii tutularak öğütülür. Fırınlanmaya hazır cam kırığı haline gelir. Cam kırıkları tekrardan üretime girer. Bu aşamada silisli kum, soda ve cam kırığı parçaları karıştırılır.
Camlar kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden sonsuz kez geri dönüştürülebilmektedir. Ayrı toplanan camlar; renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır. Atık camlar işlenerek yeniden cam ürünler elde edilir.
· Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar ham madde haline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır. · Cam atıkların geri kazanımı ile enerji tasarrufu sağlanır. · Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
İlgili 31 soru bulundu
Geri. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir.
Cam sektörünün yaptığı araştırmalara göre 1 ton atık camın geri kazanımı ile yaklaşık 40 litre yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
Birçok cam çeşidi bulunuyor. Pencerelerin, bardakların ve tabakların yapımında kullanılan camlar birbirlerinden farklı. Camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işleniyor. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebiliyor.
Eğer cam şişeler depozitolu ise çöpe atılmamalı ve alınan mağazaya verilmelidir.
Cam kullanılarak üretilen şişe, kavanoz, tabak ve süsler, evlerin olmazsa olmazlarıdır. Bu ürünler kullanılmaz hâle geldiğinde tıpkı diğerleri gibi çöpe atılır. Oysa ki cam atıkların doğada yok olma süreleri, son derece uzundur. Ham maddesi toprak olan cam, doğada yok olmak için en az 4000 yıla ihtiyaç duyar.
Atık Cam. Cam şişe ve kavanozlarınızı yeşil-beyaz renkli Cam Kumbaralarına atabilir, çevreyi korurken enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bir cam şişe doğada 4000 yıl yok olmadan kalabilir. Cam kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden %100 geri dönüşür.
Evsel katı atıklara örnek vermek gerekirse; yiyecek atıkları, ev eşyası atıkları, ambalaj malzemeleri (cam şişeler, kâğıt, karton, teneke kutular), yakacak atıkları (kül) bunlardan bazılarıdır.
Belediyelerin yerleştirdiği cam kumbaralarında beyaz kısma şeffaf cam atıkları, yeşil kısma renkli cam atıkları koyabilirsiniz. Cam geri dönüşüm işleri sırasında renklerin ayrıştırılması gerekir. Ancak ofisinizde kullandığınız cam atık kutusu içinde şeffaf ve renkli cam atıkları birlikte toplayabilirsiniz.
Örneğin cam şişe doğada 4000-4500 yıl arasında tamamen yok oluyor. Tüm bunların doğaya karışmasıysa nesiller boyu sürüyor.
%100 oranında geri dönüşlü olan cam, çevreden toplanıp; renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır. Bu işlem sonsuza kadar sürebilir. Bu süreçten sonra erimeye hazır hale gelen kırık camlar, camı oluşturan kum, kireç ve sodadan daha düşük sıcaklıkta erir.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
kontamine olmuş ambalaj atıkları (saç varil,ıbc vb. atıklar), hidrolik atık yağları, metal atıklar, plastik ambalajlar, kağıt-karton atıkları, akü atıkları,tekstil atıkları (elyaf, kıprıntı, kumaş vb. atıklar) satılabilir. Yönetmeliklerde satılmaması yönünde herhangi bir kısıtlama yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri