Keynes, likidite tercihleri fonksiyonu olarak bilinen ve i ve Y'nin bir fonksiyonu olarak reel para talebini, Md/P, açıklayan şu eşitliği yazmıştır: Bu fonksiyonda para talebi faiz oranı ile negatif, gelir düzeyi ile pozitif bir ilişkiye sahiptir.
Keynes, 1937 yılında kaleme aldığı makalede 'faiz oranının likidite tercihi teorisi' olarak adlandırdığı yaklaşıma göre faiz oranının başka faktörlere bağlı olmakla birlikte kısaca para arzı ve para talebi tarafından belirlendiğini ifade etmektedir (Keynes, 1937: 241).
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Para talebi ile merkez bankasının tarafından gerçekleştirilen para arzı eğrilerinin kesiştiği nokta para piyasasında dengeyi ifade etmektedir. Para arzı sabitken gelir düzeyindeki bir artış likidite talebini arttırarak, para talebinin para arzına eşit olduğu faiz oranını yükseltmektedir.
Likidite Tercihleri Teorisi: Faiz oranı artarsa, kişilerin para talebi düşer. Daha az nakit taşıma arzusunda olurlar. Çünkü faiz; parayı elde tutmanın alternatif maliyetidir. Bu maliyet arttığı kişiler daha az para talep ederler.
İlgili 18 soru bulundu
Keynes' e göre faiz, paranın fırsat maliyetidir. burada Md para talebini, P fiyat genel düzeyini, Y toplam hasılayı ve i faiz oranını göstermektedir. Para talebi ve toplam hasıla arasında pozitif yönlü bir iliski varken, faizlerle para talebi arasında negatif yönlü bir iliski vardır.
Özetle, Keynes, para talebinin gelir ve piyasa faiz oranına bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Gelir artışı, işlem ve ihtiyat saikiyle para talebini artırır.
Keynesyen tüketim teorisinde tüketimin marjinal eğilimi sıfırdan büyüktür. Kâr marjı arttıkça, hedef tüketimi olan payın azalmasına neden olur. Aynı teoriye göre tasarruf ve tüketimi tetikleyen faktörler vardır. Göreceli gelir teorisi tüketim teorisiyle bağlılık içerir.
Keynesyen iktisat olarak da tanımlanan bu görüşleri ile Keynes'e göre; piyasada egemen olan durum tam istihdam değil eksik istihdamdır. Ekonomiyi otomatik olarak tam istihdama getirecek bir doğal düzen yoktur. Para ise nötr bir değişim aracı değil, önemli bir iktisadi politika aracıdır.
Keynesyen ekonomistler genel olarak toplam talebin değişken ve istikrarsız olduğunu ve bunun sonucunda da piyasa ekonomisinin genellikle verimsiz makroekonomik sonuçlarla - talep düşük olduğunda durgunluk veya talep yüksek olduğunda enflasyon - karşılaştığını savunurlar.
Faizlerin artırılması ile piyasada talep azalır. Bu sayede harcama eğilimi de azalmaya başlar. Bu politika sonucunda bankalar, TCMB'den para talep ettiği zaman yüksek faiz oranlarıyla karşılaşır.
c) Faiz oranındaki artış yatırımları artırır, toplam talebi ve çıktı düzeyini azaltır.
Enflasyon hedefine ulaşınca kur politikasından vazgeçilip, kısa vadeli faiz oranları yükseltilerek likidite tuzağından çıkılabilir (Svensson, 2001). Likidite tuzağı altında izlenen bir başka parasal politika ise parasal genişlemedir.
Özetle; Merkez Bankası'nın faiz kararları özellikle iki fon türünün performansını belirleyen en önemli etkendir: Para piyasası fonları (likit fonlar) ve borçlanma araçları fonları. Piyasa faizinin artması likit fonların fiyatını/getirisini arttırır; borçlanma araçlarının fiyatını/getirisini düşürür.
Keynes' e göre faiz paranın fırsat maliyetidir. Keynes'e göre, piyasadaki faiz oranı denge faizinin üzerinde ise, piyasada para arzı fazlası vardır. Bu durumda, bireyler ellerindeki parayla tahvil almaya çalısır- lar.
Keynesyen İktisadın Temel Varsayımları Keynesyen iktisada göre toplam talep; genel fiyat seviyesini, gelir düzeyini ve üretim fonksiyonu aracılığıyla istihdam seviyesini belirler. Makroekonomik denge ise toplam arz ile toplam talebin veya toplam yatırımlar ile toplam tasarrufların eşitlendiği noktada gerçekleşir.
Keynes 1936'da toplam tüketim miktarının esas olarak toplam gelire bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Ayrıca, Keynes daha yüksek gelir düzeyinin, gelirin daha büyük bir bölümünün tasarrufa ayrılacağını iddia etmiştir (Keynes, 1936:96-97, Aktaran Romer, 1996:312). Bir başka deyişle gelir arttıkça tasarruf artmaktadır.
Keynes'e göre yatırımları belirleyen faktörler, faiz haddi, sermayenin marjinal etkinliği, yatırımlardan beklenen karlılığı ve firmaların piyasa beklentileridir.
Keynes'in iktisat teorisine esas katkısı, “İstihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi” ya da kısaca “Genel Teori” ile olmuştur. Keynes'in “Genel Teori”sinin başarısı, bir ölçüde dönemin hem ekonomik ve sosyal şartlarına, hem de öne sürdüğü yeni teorinin bilimsel karakteristiğine bağlıdır.
Keynesyen teori, ekonomik istikrarın sağlanmasında, devletin etkin rol üstlenmesi gerektiğini ve özellikle durgunluk dönemlerinde, maliye politikası araçları ile müdahalenin önemli olduğunu savunan bir iktisadi görüş niteliğindedir.
Yine Keynesyen İktisat, gelir arttıkça, ortalama tüketim eğilimin de azalacağını öngörmektedir. Mutlak Gelir hipotezi olarak da adlandırılan bu teori, tüketim ile gelir arasında oransal bir ilişki olmadığını, diğer bir ifadeyle tüketimin gelirin sabit bir oranı olmadığını ifade etmektedir.
Tüketim fonksiyonu, Keynesyen makroekonomik analizde tüketim harcamaları ile GSYH arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir fonksiyondur. Her ne kadar tüketim, gelirin bir fonksiyonu olarak ifade edilse de insanoğlu, hiç geliri olmasa da yaşamak için tüketim yapmak zorundadır.
Para piyasasında ise Keynesyen Likidite Tercihi Teorisinde olduğu gibi faiz oranlarını belirleyen para talebi ve para arzıdır.
Sonuç olarak faiz oranı değişik grupların arz ve taleplerinin durumuna göre belirlenmektedir. yoluyla azaltılamayan riskidir. istatistiksel ve matematiksel yöntemler kullanılarak portföye çok sayıda menkul kıymetin alınması veya portföydeki pay senetlerinin revizyonu ile farklılaştırılabilir..
Faiz Oranı Nedir? Faiz oranı, verilen para üzerinden ne kadarlık faiz alınacağını ifade eden orandır. Faiz oranı genellikle aylık ve yıllık olarak kullanılır. Faiz oranı, kullanılan kredilerde ya da yatırılan mevduatlarda ana paranın üzerine ne kadar maliyet ya da kazanç olacağının hesaplanması için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri