Bu yöntemde ilk olarak kavanozlar sıcak suda yıkanır ve kurulanır. Yıkama işleminin ardından tüm kavanozlar su dolu bir tencereye konur ve ocağın altı açılır. Kavanozlar en az 15 dakika kaynayan suda bekletilir. Bu süre zarfında ocağın altı kapatılmaz.
Cam kavanozları dezenfekte edebilmek için kaynatma, bulaşık makinesinde dezenfekte etme, fırında dezenfekte veya mikrodalga fırın kullanarak dezenfekte etme yöntemlerini kolayca kendi imkanlarınız ile deneyebilirsiniz.
Konserve için temperli camdan yapılmış, çizik ve çatlak olmayan kavanozlar olmalıdır. Her birinin hava almayacak şekilde uygun ve sıkı kapaklara sahip olduğundan emin olun. Kavanozları yıkayın. Sterilize etmeyi planladığınız kavanozları ve kapaklarını, sıcak su ve bulaşık deterjanı ile iyice yıkayın.
Büyükçe bir tencerenin içerisine yarısı kadar su ilave edin. Su kaynayınca kavanozları ve kapakları dikkatli bir şekilde tencereye aktarın. Ortalama 40 dakika kadar (vaktiniz varsa 1 saat) kavanozlarınızı kaynatın. Ardından elinizin yanmamasına dikkat ederek kavanozları tencerenin içerisinden alın.
Cam kavanozlar nasıl sterilize edilmelidir? Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Konserve yaparken halkımızın yanlış yaptığı en önemli husus, cam kavanoz kapaklarını tekrar tekrar kullanması. Konservecilikte kavanoz kapakları bir sefere mahsus kullanılmalıdır çünkü evlerde bıçakla ya da kapağı ısıtıp kavanozu ters çevirerek kapaklar açılıyor, o sırada kapak zarar görüp özelliğini kaybediyor.
Kavanozları dezenfekte etmek için en çok kullanılan yöntem kaynatmaktır. Yüksek ısıda kaynatılan kavanozlar, mikroplardan arınır.
Kavanoz ters çevrilerek sıcak ve genleşmiş havanın soğuyup hacmi küçülene kadar kavanozun açık kısmına değil kapalı kısmına yönlendirilmesi amaçlanır. Kavanozun içindeki hava ve gıda soğuyuncaya kadar yani 2-3 saat arasında bu şekilde kalması önemlidir.
Burada dikkat edilmesi gereken bir unsur kavanozların çok büyük olmaması, yani açıldıktan sonra içeriğin bir ya da iki kerede tüketilebilmesi. Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Sterilizasyon, bir ürünün içindeki ya da bir cismin üzerindeki bütün mikropları kesin bir şekilde öldürmek anlamına gelir. Bunun için de alkol, oksijenli su, merkürokrom gibi dezenfekte edici özelliği bulunan maddelerden yararlanılır.
Kavanoz ve kapakları yıkanmalıdır. Özellikle cam kavanozlar kullanılmadan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kavanozlar 2-3 defa yıkandıktan sonra kullanılabilirken, kapakları sadece bir kez kullanmak gerekir.
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza ediyoruz buzdolabına koymanıza gerek yok. Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir.
Galvaniz kaplamayı temizlerken, bir kova sıcak suya bir kaç kaşık sıvı bulaşık deterjanı dökünüz. Galvaniz kaplamayı temizlerken, kaplamaya zarar vermemek için silerken çok fazla bastırmayınız. Hatta elinizde varsa daha yumuşak bir sıvı sabun kullanabilirsiniz. Sabunlu suyu temizlerken bir fırça kullanınız.
Kullanılmış ve işi bitmiş cam malzemeler otoklavda 121C°'de 15-30 dakika bekletilerek sterilize edilir. Sterilizasyon sonrasında cam kapılardaki besi yeri dökülür. Kaplar, sıcak sabunlu veya deterjanlı su da fırçalarla yıkanır. Önce musluk suyu daha sonra da distile su ile durulanır ve kurutulur.
Cam malzemeler Pasteur fırını içinde 150 0C'de 3 saat, 160 0C'de 2 saat ya da 170 0C'de 1 saat tutularak kuru ısı ile steril edilirler. OTOKLAV: Nemli ısı ile sterilizasyonda kullanılır. Otoklav ile ilgili geniş bilgi için laboratuvarda sterilizasyon-dezenfeksiyon bölümünde anlatılmaktadır.
Cam kavanozun ağzının sıkı kapatılması hava almaması dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Cam kavanozda bakliyatlarınızı sağlıklı şekilde saklayabilirsiniz.
Hava almayacak şekilde sıkıca kapatmaya özen gösteriniz. Kapattıktan hemen sonra düz bir zemine ters çevrilir ve soğuyana kadar bu şekilde bekletilir. İyice soğuyan konserveleri güneş görmeyen bir yerde saklayarak domatesin olmadığı kış aylarında afiyetle tüketebilirsiniz.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
KAVANOZA KOYDUĞUNUZ GİBİ SIKICA KAPATIP SONRA DİĞER KAVANOZU DOLDURUN VE KAPATIN.)hemen tezgaha serili bir bez üzerine ters çevirin.tamamen soğuyana kadar yerinden kaldırmayın.kıpırdatmayın.24 saatte bekletilebilir.sonra güneş görmeyen bir yere düz koyun.açmadığınız sürece buzdolabına koymaya gerek yok.
Daha önce kullandığınız kapaklar tutmayabilir. Kışlık menemen yapıldıktan sonra kaynar kaynar kavanozların içine doldurulur ve kapakları sıkıca kapatılır. Ardından kavanozlar bekletilmeden hemen ters çevrilir ve kuru bezin üzerine koyulur. Bu şekilde 24 saat boyunca bekletilir.
Kapağı atan konservenin tekrar kaynatılması sağlık açısından tehlikelidir ve önerilmez.
En sık yapılan hatalardan biri ise ters çevirme işlemi. Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir. Asla soğuk doldurma işlemi yapılmamalıdır ( hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir).
Kavanozların içerisine konulan konserve malzemeleri sıcak olduğu için kavanozların kapağı kapandıktan sonra dışarıdaki soğuk hava içeri geçiş sağlayarak kapağı sıkıştırır ve hava geçirmez. Bu nedenle havayı sıcak suyla gevşetmek kavanoz kapağı açma adına en etkili yöntemlerden biridir.
Domateslerinizin çekirdeklerini çıkarmak menemeninizin ekşi olmaması için önemli bir adımdır. Menemeninizi daha sıcakken kavonozlara koyarsanız kapağı daha iyi kapanacaktır ve hava almayacaktır. Menemenlerinizi güneş görmeyen serin yerlerde saklamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri