1908'de
Elektrik motoruyla dönen bir metal tambura sahip olan ve kirli çamaşırların makinenin üzerine bulunan bir kapaktan doldurulduğu bu çamaşır makinesinin patentini 1910 senesinde alan Alva John Fisher; bugün çamaşır makinesinin mucidi olarak kabul edilmektedir.
Alva John Fisher 1862 yılında doğmuş 1947 yılında ölmüştür. 1906 yılında dünyanın ilk elektrik ile çalışan çamaşır makinesini yapmıştır.
Türkiye'de 1970'lerde üretimine başlanan bir diğer beyaz eşya sanayi mamulü ise fırındır. LPG, havagazı ve elektrikle çalışan fırınların üretimine başladı. Türkiye'de ilk otomatik çamaşır makinesi 1974 yılında üretilmiştir.
Fisher'ın 1906 yılında patentini aldığı elektrikli çamaşır makinesi sayesinde çamaşırlar, sağa sola dönen metal tambur içinde yıkanır olmuştu. Fisher, icadına Thor adını vermişti. Merdaneli çamaşır makinesi tanımı ise 1980'leri yaşamış günümüz insanına oldukça tanıdık gelecektir.
İlgili 27 soru bulundu
İnsan gücüne dayanan ve çamaşır makinelerinin atası sayılabilecek olan ilk makine 1782 yılında Henry Sidgier isimli bir mucit tarafından icat edilmiştir. Ahşaptan bir varil formuna sahip olan ve tamamen insan gücüyle çalışan bu makine, elle ve tek bir yönde çalışan bir merdane ile sıkma işlemi de yapabilmekteydi.
Bir gün öncesinde odun külü kazanda iyice kaynatılır, ardından o su ateşten indirilir ve dinlenmeye bırakılırdı. Küller tamamıyla dibe çöker, su berraklaşırdı. İşe girişileceği vakit ocakta kaynamış olan su ile soğuk küllü su, uygun miktarlarda bir leğene aktarılır; bu su ve sabunla çamaşırlar yıkanırdı.
Çamaşır Makinesi Hangi Yılda İcat Edilmiştir? Tam otomatik çamaşır makinesi ilk kez 1937 yılında, evlerde kullanılacak şekilde üretimi ise 1940' lı yıllarda oldu. Ancak bugünkü teknolojinin temelini oluşturan ve piyasaya sürülen çamaşır makineleri ilk kez Almanya' da ve 1951 yılında ortaya çıkmıştır.
ÇAMAŞIR MAKİNESİ NE ZAMAN ve NEREDE ÜRETİLDİ? Çamaşır makinesi, 1937 yılında üretilse de evlerde kullanılacak hale gelmesi 1940'ları bulmuştur. Bu tarz yani günümüzdekine benzer çamaşır makinesi 1951 yılında Almanya'da üretilmiştir.
Çamaşır makinesi öncesi
Haftalık çıkan kirli çamaşırlar toplanır ve bir göl kenarına gidilerek dakikalarca elde ovalanırdı. Evde yıkayanlar ise bu iş için tahta ya da bakır leğenler kullanarak çitileme işlemine böyle devam ediyordu.
Bulaşık makinesi, evlerde bulaşıkları daha hızlı ve ekonomik olarak yıkamak, yaşam standardını arttırmak için üretilmiş bir makinedir. Patenti 1850 yılında Joel Houghton tarafından alınmıştır.
Doğrulanmış Cevap
Alva John Fisher'in icat ettiği çamaşır makinesi 1908 yılında merkezi Chicago olan "Chi Hurley Machine Company" tarafından üretilmeye başlanmıştır.
Cevap: Çamaşır makinesi 1908'de Alva John Fisher tarafından icat edildi. Fisher, çamaşır makinesini icat ettiğinde adını Thor olarak belirledi.
Modern buzdolaplarının atası olarak kabul edilen ilk buzdolabı ise 1876 yılında Alman mucit Karl Von Linde tarafından icat edilmiş ve 1877 yılında patenti alınmıştır.
Çamaşır Makinesi Hangi Amaçla Kullanılır? Çamaşır makinesi kirlenen, lekelenen, uzun süre yıkanmayan kıyafetleri, eşyaları, ayakkabıları ve daha birçok ürünü yıkamak amacı ile kullanılmaktadır. İnsanların iş yüklerini azaltmak, zaman kaybını önlemek, pratiklik ve esneklik kazandırmaktadır.
Bulaşık makinesi 1886 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Joel Houghton tarafından icat edilmiştir. Türkiye'de ise ilk defa üretimi 1960 senesinde gerçekleşmiştir.
Bulaşık makinesini ilk olarak 1850 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nden Joel Houghton icat etmiştir.
İlk çamaşır makinesi 1782 yılında icat edildi
Londra'da Henry Sidgier, 1782 yılında ilk çamaşır makinesini icat etti. Ahşaptan tekne şeklinde olan makine, insan gücüyle çalışıyordu.
Amerikalı Josephine Cochran, hali vakti yerinde bir kadındı ve çok renkli bir hayatı vardı. Sürekli partiler veriyor, parti sonrası bulaşıkları hizmetçisi yıkıyor ve tabakların çoğunu kırıyordu. Josephine Cochran bu nedenle bulaşık makinesini icat etti.
Çamaşır makinelerin ömrü en fazla 8-12 yıl arasında değişkenlik gösteriyor. Çamaşır makinesinin ömrünü uzatmak düzenli bakımını yapmak şart.
Rehbere göre, uzmanlar iç çamaşırı, çorap, tayt, tozluk ve spor kıyafetlerinin her kullanımdan sonra yıkanması gerektiğini söyledi. Bu öneri, lekeli, ter ve diğer kötü kokulu, görünür kirleri olan diğer tüm kıyafetler için de geçerli.
Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
Bu durum, kıyafetleri ideal bir derecede yıkamanın önemine işaret ediyor. Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama 40 derece iken, ipek kumaşlar için bu durum 30 derecedir. Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır. Renkli kıyafetler kısa program ile yıkanıyorsa 30 derece yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri