Deyip mi diyip mi?, sözcüğü doğru yazılış şekli deyip olacaktır. Diyip yanlış yazılış şeklidir.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Diyip şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Deyip şeklinde olmalıdır.
DEYİP Mİ DİYİP Mİ? Deyip mi diyip mi? sözcü göz önüne alındığında, deyip olarak kullanılması doğrudur. Diyip yanlış telaffuz şeklidir.
Doğru kullanımı değin şeklinde olmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
TDK sözlüğüne göre 'de' dahi anlamındaki de veya bağlaç olan de olduğu zaman ayrı yazılmalıdır. Bu nedenle doğru yazım ayrı yazmaktır. Yani deyipte, deyipde, deyip te, diyipte, diyip de, diyip te, diyipde gibi yazımlar yanlıştır.
deyindi, deyimdi: Haydi!
Takma adlar da büyük harfle başlar: Muhibbi (Kanuni Sultan Süleyman), Demirtaş (Ziya Gökalp), Tarhan (Ömer Seyfettin), Aka Gündüz (Hüseyin Avni, Enis Avni), Kirpi (Refik Halit Karay), Deli Ozan (Faruk Nafiz Çamlıbel), Server Bedi (Peyami Safa), İrfan Kudret (Cahit Sıtkı Tarancı), Mehmet Ali Sel (Orhan Veli Kanık) vb.
Değmek kelimesinin doğru yazılış şekli anlam bakımından önemlidir. Değmek sözcüğü pek çok kişi tarafından "deymek" şeklinde yazılabiliyor. Doğru olarak TDK'ya göre "değmek" şeklinde yazılmalıdır.
Sözcüklerin doğru yazılışlarını teyit etmek için Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanan sözlükten yararlanılabilir. Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı değil mi" şeklindedir. Demi, dimi, değilmi gibi yazılışlar ise yazım yanlışına neden olacaktır.
Söyleyeceği şeyi kekeleyerek söylemek. Sendeleyerek, düşe kalka yürümek.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sitesi olan tdk.gov.tr'de görülmektedir ki kurum kendisinden bahsettiğinde "TDK'ya" değil "TDK'ye", "TDK'nın" değil "TDK'nin" şeklinde ince çekim eki getirmektedir. Dolayısıyla TDK kısaltmasını Te-De-Ke diye okumak gerekir. Zaten Türk alfabesinin gereği de odur.
Şimdiki zamanda "Yiyo" oluyor, kök.. "Yiyorum, yiyorsun, yiyor.. (Yazı dilinde yiyiyorum, yiyiyorsun, yiyiyor..) Doğru.. Yemek fiili düzensiz..
ŞEY YAZIM KURALI
“Şey” sözcüğü daima ayrı yazılır, asla bitişik yazılmaz. Şey neden her zaman ayrı yazılır diye merak ediyorsanız işte yanıtı: “Şey”, “eşya” sözcüğünün tekil halidir. “Eşya” sözcüğü diğer sözcüklerle bitişik yazılmadığı gibi, “şey” sözcüğü de başka sözcüklerle bitişik yazılmaz.
çağırmak, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, ç harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ç', 'a', 'ğ', 'ı', 'r', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
Deydi mi ifadesi TDK verilerine göre yanlış yazılan bir ifadedir. Bu kelimenin doğru yazım şekli değdi mi şeklinde olmalıdır. Bunun dışındaki yazım biçimleri yanlış yazım olarak kabul edilir.
Ayrı yazılmalıdır. Ayrıca hamal bazen farklı yazılmaktadır. Bu kelime genellikle hammal camal, hamalcamal, hammalcamal şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hamal camal şeklinde olmalıdır.
TDK'YA GÖRE DEĞNEK Mİ DEYNEK Mİ? DOĞRU KULLANIM: Eskiden her köşede değnekçiler vardı, artık neredeyse tamamı ortadan kalktı. YANLIŞ KULLANIM: Koltuk deyneklerini bırakmanın zamanı geldi. DOĞRU KULLANIM: Değnekçiler türemişti her yerde, çok şükür onlardan kurtulduk.
Alp kelimesi Türkiye Türkçesinde bazen doğru şekilde kalın olarak (“alp” ekli olarak alplar, alpı, alptan vb.) bazen de yanlış olarak (“alp” ekli olarak alpler, alpi, alpten vb.) şeklinde okunup yazılmaktadır.
a. (za:yi:) 1. Kaybolma, yitme.
TDK, kişi adından önce gelen unvanların ve saygı sözlerinin büyük harfle yazılacağını belirmiştir. Yani müdür kelimesi "Ahmet Müdür", "Müdür Ahmet Bey" gibi ifadelerde büyük yazılmalıdır.
Yazım hatası çok fazla yapılan sözcüklerden biri olarak şefkat kelimesi öne çıkar. Özellikle bu kelimenin içerisinde yer alan f harfi, v harfi olarak hata gerçekleşir. Ancak doğru şekilde yazımı ise şefkat olarak değerlendirilir.
TDK'ya göre dinozor kelimesinin doğru yazılışı "dinozor"dur.
Bu kelime genellikle canımıniçi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı canımın içi şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri