Makinenin içine kapasitesinden fazla çamaşır koyulduğunda çamaşırlar zarar görebilir. Seçtiğiniz yıkama programının gerektirdiği miktarda çamaşır koyun. Ön kapağın lastiğine de çamaşır sıkışmadığına emin olun. Çamaşırlarınızı çok uzun süredir kullanıyorsanız dokularında yıpranmalar olacağından hassaslaşacaktır.
Düşük sıcaklıkta ve kısa programda tekrarlanan yıkama, çamaşır makineniz için risk oluşturur, çünkü: Makinenizde biriken kir kalıntıları kötü koku kaynağıdır ve makinenizi kirletir. Bu artıklar tambur çevresinde birikir ve çamaşır makinesinin hem temizliğini hem de verimini etkiler.
Az miktarda çamaşır makinenin balansına zarar verir. Acele etmeyin çamaşırı biriktirin sonra yıkayın. Kumaş türüne göre uygun miktarı koyun. Çamaşırlarınız yayvan şekilde koyun kesinlikle sıkıştırmayın tıkıştırmayın.
Yünlü giysiler ve tişört gibi bazı çamaşır tiplerinin yıkanması sırasında hav oluşur. Oluşan havlar mevcut veya takip eden yıkama programı sırasında çamaşıra yapışabilir. Bu sorun sentetik çamaşırlarda daha da belirgin hale gelir.
Ön yüzeyinde bulunan deterjan çekmecesini açın. II no'lu deterjan gözüne 1 çay bardağı toz kireç önleyici ya da servisten temin ettiğiniz temizleme deterjanını koyun. Ardından kazan temizleme programını seçin ve programı başlatın. Program bittikten sonra kazan içerisini temiz ve kuru bir bezle silin.
İlgili 41 soru bulundu
Genellikle cilt pulları, vücut yağları ve çamaşır deterjanının birleşiminden küflü yağ maddesi oluşur ve çamaşırlarda kötü kokunun oluşmasına sebep olur. Ayrıca sadece sıvı çamaşır deterjanı kullanmak ve düşük sıcaklıkta makineyi çalıştırmak da bu küfün oluşmasına neden olan sebeplerdendir.
Giysilerde meydana gelen tüylenmenin sebebi ise sürtünmedir. Giysilerin çeşitli yüzeylerinin birbirine veya farklı yüzeylere sürtünmesi sonucunda dokulardaki iplikler tüylenmeye başlar. Ardından bu tüyler tiftiklenirler ve birbirlerine dolanarak boncuk şeklinde yumaklar oluştururlar.
Çamaşır makinesine çeyrek su bardağı (60 mililitre) beyaz sirke ekle. Sirke kıyafetten tüyleri çıkarmaya yardımcı olur. Ayrıca tüylerin fazla yapışmasını önlemeye de yardımcı olur. Sirke çamaşırların kokusunun giderilmesine de yardımcı olur.
Tüylenme riski fazla olan pamuklu giysileri nemli bırakmak. Yıkama esnasında gereğinden az deterjan koyarak sudaki kayganlık oranını azaltmak. Triko ya da yünlü giysileri çitileyerek ya da çamaşır makinesinde yıkamak ve sıkma işlemi yapmak. Tüylenme eğilimi olan giysilere yüksek devirde sıkma işlemi uygulamak.
Aşırı doldurma, özellikle yüksek devirde sıkma işlemi sırasında tambur içerisindeki basıncı arttırır, dolayısıyla tambur kirişleri zarar görebilir ve daha da kötüsü cam kapak çatlayabilir.
Çamaşır Makinesi Kapasitesi Nedir? Çamaşır makinesi kapasitesi, bir seferde yıkayabileceğiniz maksimum kuru çamaşır miktarını kilogram cinsinden belirten değerdir. Fazla kapasiteye sahip olan çamaşır makineleri bir seferde daha çok çamaşır yıkamanıza olanak tanıyarak makineyi daha az kullanmanızı sağlayabilir.
Çünkü çamaşır makineleri özellikle sıkma sırasında büyük bir güç harcıyor ve hareketliliği artıyor. Bu nedenle de haftada belki de birkaç defa çalıştırdığımız çamaşır makinelerinin değiştirilme ortalaması 8 yıl. Bu süre, kurutma makinelerinde 12 yıla kadar çıkıyor. Ankastre setlerin ortalama kullanım süresi ise 6 yıl.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
Çok doldurulan makinelerde bu sorun daha sık görülür. Tamburu ağzına kadar doldurmamalı, makine motorunu yormamalısın. Her yıkamada biraz boşluk kalmasına dikkat etmen makine performansını artırır.
FAZLA DETERJAN KULLANMAK
Ayrıca, fazla deterjan çekmeceyi tıkayarak deterjanın çamaşırlarınıza bulaşmasını engeller ve kirli kalmasına neden olabilir.
Çamaşırları makineye atarken makinenin içerisine 3-4 tane ıslak mendil koyup çalıştırın. Yoğun emici gücü sayesinde ıslak mendil kıyafetlerinize yapışabilecek bütün tüyleri toplayacak. Bir de ıslak mendilin dağılma riski var ki, bunu da ortadan kaldırmak için kaliteli ıslak mendil kullanmalısınız.
Kıyafetlerin aşırı sürtünmesi, yanlış yıkama yöntemleri, kullanılan yanlış temizlik gereçleri veya kuru temizleme işlemleri de tüylenme nedenleri arasında yer alır. Ayrıca, evcil hayvanların tüyleri de kıyafetlerde tüylenmeye neden olabilir.
Giysinizi sert ve düz bir zemine yatırın. Elinizle giysinin temizlenecek kısımlarını gerdirerek yukarıdan aşağı doğru jiletleyin. ◾İkinci yöntem koli bandı kullanmaktır. Kaliteli ve güçlü yapışkanı olan koli bandını yapıştırıp çekerek giysinizdeki tüylerin büyük kısmını temizleyebilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.
ÇAMAŞIR MAKİNESİNE 3 ADET ISLAK MENDİL ATIN
Bunun yapmanız gereken şey yıkayacağınız kıyafetlerin içine 3 ıslak mendil koyma. Çamaşır makinesi dönmeye başladığında mendiller kıyafetlerle karışacak saç ve tüyleri toplayacaktır. Tatmin edici sonuçları görebilmek için her yıkamada yeni ıslak mendiller kullanmalısınız.
- Sıvı deterjan toz deterjana göre çamaşırlarda olan inatçı lekeleri çıkarmada daha etkilidir. - Toz deterjan sıvı deterjana göre daha uygundur. Sıvı deterjan daha pahalıdır. - Toz deterjan hava geçirmediği süre daha çok uzun süre saklanabilir.
Sıvı deterjanların avantajlı ve dezavantajlı birçok özelliği bulunur. Sıvı deterjan, herhangi bir dolgu maddesinden oluşmaz. Makinede kısa sürede çözünerek, kalıntı oluşmasının önüne geçer. Sıvı deterjanın, toz deterjana kıyasla daha az oranda kimyasal içerdiğini söylemek mümkündür.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri