Adı geçen jeolojik oluşumlardan elde edilen ham maddeler cam sanayiinde kuvars kumu (silika ku mu) olarak kullanılırlar.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
Saf kumu 1700 derecenin üzerinde eriterek cam elde edebiliriz. Buna kuartz camı diyoruz.
Cam kumu optimum parçacık boyutu ve şeklini elde etmek için işlenen, belirli bir cam türünden üretilen yüksek mühendislik ürünü bir üründür. Ardından, üstün mekanik ve elektro-statik filtreleme performansı için yüzey alanını 300 kata kadar artırmak için 3 aşamalı bir etkinleştirme işlemine tabi tutulur.
🔹 Cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, kireç ve sodadır.
İlgili 33 soru bulundu
İhtiyaç halinde içerisine feldspa, dolomit, kalker ve soda gibi mineraller eklenen camın ham maddesi kumdur. Bu karışımların 1500 derece gibi yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda eritilip şekil verilmesiyle üretilen madde camdır.
Cam aşırı soğutulmuş Alkali ve Toprak alkali metal oksitleriyle, diğer bazı metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana Maddesi (SiO2) silisyumdur. Cam amorf yapısını koruyarak katılaşır. Üretim sırasında hızlı soğuma nedeniyle kristal yapı yerine amorf yapı oluşur.
RASPA KUMU
Bu amaçla tüm çelik malzemelerde kumlama malzemesi olarak silis kumu kullanilir. Kumlama için sektörde ayrica bazalt, demir grit, çelik grit ve çelik bilye ürünleri de kullanilmaktadir. Raspa kumlari metalin teknik özelliklerine ve korozyon oranlarina göre çesitli ölçülerde kullanilir.
Döküm proseslerinde en çok bilinen ve kullanılan kum SiO2 bileşimindedir. Silis kumunun döküm kumu olarak tercih edilmesinin en önemli nedenleri kolay bulunuşu, ucuz olması ve yüksek refrakterlik özelliği göstermesidir. Ancak yüksek genleşme gösterir. Dolayısıyla boyut toleranslarında hesaba katılma gerekliliği vardır.
Camın ana maddesi kum olarak bilinir. Bunun sebebi camın asıl hammaddesi olan silisyumun kumda, özellikle de deniz kumunda çok bulunmasıdır.
3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihci olan Pliny, Finike'li denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret eder.
Kum, soda ve kireç bir araya getirilip 15.000 derece ısıya sahip fırınlarda eritilir. Cam türleri farklı farklı olduğundan standart bir erime noktası yoktur. Camların ortak maddesi silikon dioksit olup farklı camlar elde etmek için silikon dioksite çeşitli maddeler eklenir.
Camın ana maddesi kumdur. Kum, soda ve kireç. Bu malzemeler, 1500 dereceye kadar ısıtılarak eritilir.
Bor ürünlerinin kullanılmasıyla elde edilen borosilikat cam; ısıya dayanıklı ürünler elde etmek örneğin cam tepsi,demlik, saklama kabı ve cezve gibi mutfakta sıkça kullanılan cam içerikli ürünlerde kullanılmaktadır.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Ersin Kayahan, lazerlerde ışık hızının kullanıldığını ve otomasyon sistemlerine çok uygun bir yapısı olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: "Lazer teknolojisini kumlama tekniğinin bir alternatifi olarak düşünüyoruz. Dolayısıyla lazerle çok hızlı bir şekilde yüzey temizliği yapabiliriz.
Kum boyuta göre beş alt kategoriye ayrılır: çok ince kum (1⁄16 - 1⁄8 mm çap), ince kum (1⁄8 mm - 1⁄4 mm), orta kum (1⁄4 mm - 1⁄2 mm), kaba kum (1⁄2 mm - 1 mm) ve çok kaba kum (1 mm - 2 mm).
Sarı Sıva Kumu doğal ham maddenin yıkanıp, elenmesi ile elde edilen 0-3 mm aralığındaki malzemedir.03 kum Tuğla örme ile sıva aşamalarında kullanılır.
Taş Tozu malzemesi 0-5-mm arasındadır. Sıkıştırma ve esneklik gerektiren işlerde kullanılır boru döşeme, parke taşı döşeme, doğalgaz hattı, kanalizasyon, telekom işlerinde kullanılmaktadır. Balast malzeme boyutu 0-200 mm arasında olup her türlü köprü, yol, inşaat, villa temellerinde kullanılmaktadır.
Taş Tozu malzemesi 0-5-mm arasındadır. Sıkıştırma ve esneklik gerektiren işlerde kullanılır boru döşeme, parke taşı döşeme, doğalgaz hattı, kanalizasyon, telekom işlerinde kullanılmaktadır.
Aslında cam, erimiş ve kimyasal olarak dönüştürülmüş bir çeşit kumdur. Kullanılan özel kum, silika olarak da bilinen silikondioksit moleküllerinden oluşan küçük kuvars kristalleri tanelerinden oluşur. 1.700°C gibi oldukça yüksek bir sıcaklıkta erir.
Bu yüzden düzenli bir kristal yapı oluşamaz. Sonuç olarak camların akışkanlıklarının düşük olması ve görünüşleri nedeniyle katılara, düzenli bir yapıya sahip olmamaları nedeniyle sıvılara benzediği söylenebilir. Yapısı camlara benzeyen malzemeler, amorf (kristal yapısında olmayan) katılar olarak sınıflandırılır.
Cam Sanayi Bor, pencere camı, şişe camı v.b. sanayilerde ender hallerde kullanılmaktadır. Özel camlarda ise borik asit vazgeçilemeyen bir unsur olup, rafine sulu/susuz boraks, borik asit veya kolemanit/boraks gibi doğal haliyle kullanılmaktadır. Çok özel durumlarda potasyum pentaborat ve bor oksitler kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri