Dr. Ahmet Onay, Türkiye genelindeki camilerin yüzde 78'inin giderlerinin doğrudan cemaat tarafından karşılandığını söyledi. Ayrıca yüzde 15'i cami derneklerince, yüzde 1'i de vakıflar tarafından karşılanıyor.
İslam dininin ibadet mekanı camiler, bir kamu hizmeti vermektedir. Devlet, tüm resmi kurumların elektrik, su, ısıtma, soğutma gibi genel giderlerini karşılamaktadır. Türkiye genelinde camilerin aydınlatma giderleri, ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.
CAMİLERİN ELEKTRİK PARASINI KİM ÖDÜYOR? Ülkemizde camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödenmektedir. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve dernekler tarafından ödenmektedir.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye'de bulunan 86 bin 700 caminin yüzde 99'unun vatandaşlar tarafından yaptırıldığını belirterek, "Devletin bizatihi cami ve mabet yapmasından çok vatandaşlarımızın kuruş kuruş toplayarak, biriktirerek bu mabetleri inşa etmesini çok daha önemli buluyorum" dedi.
Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve derneklerine aittir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemevleri ve vakıfların elektrik faturalarının da devlet tarafından karşılanacağını söyledi.
İlgili 31 soru bulundu
Ülkemizde cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadete açılmakta ve yönetilmektedir.
Devlet de halk da bunun farkındadır. İnşallah bu konuya bir düzenleme getirilir." ifadelerini kullandı. Camilere ücretsiz bir şekilde elektrik ve doğal gaz desteği verilmesi gerektiğini vurgulayan İsmail Özdemir, "İstanbul Ankara gibi şehirlerde girdiğimiz her camiide doğalgaz var.
Bu itibarla, belirli şartları taşıyan Müslümanların yükümlü oldukları zekât ve fıtır sadakasının, Kur'ân-ı Kerîm'de Cenâb-ı Hak tarafından belirlenen yerler dışında herhangi bir yere verilmesi veya cami, köprü, yol, okul, yurt, suyolu vb. hayır işlerine sarf edilmesi fakihlerin çoğunluğunca caiz görülmemiştir.
Bir caminin ortalama maliyeti 1 milyon 500 bin YTL'yi buluyor. 80 bin caminin bulunduğu Türkiye'de şahısların yaptırdığı camilerin değeri de 6 milyar YTL'ye yaklaşıyor. YAKLAŞIK 80 bin cami bulunan Türkiye'de bugüne kadar 3 bin 652 kişinin 6 milyar YTL'lik cami yaptırdığı belirlendi.
Hukukumuzda kıyılar, sahipsiz doğal nitelikli ve herkese açık bir kamu malı olarak düzenlenmiştir.” KÖY KANUNU Madde 2 – Cami, mektep, otlak, yaylak, baltalık gibi orta malları bulunan ve toplu veya dağınık evlerde oturan insanlar bağ ve bahçe ve tarlalariyle birlikte bir köy teşkil ederler.
Kartlı sayaç kullanan tüketiciler de ücretsiz doğalgaz hakkından yararlanacak. Doğalgaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedelleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.
Elektrik ve doğal gaz abonelikleriyle ilgili yeni karar: O ücret alınmayacak.
MEB tarafından ödendiği doğrudur ancak sınırsız da olsa ödenir kısmı doğru değildir. MEB 2 yıl önce okul bazlu bütçeleme sistemine geçiş yapmıştır. Okulların kapalı alanları öğrenci sayıları gibi kıstaslarla bir temel oluşturulup hesaplama yapılarak okul adına harcaması için ilçe milli eğitime bütçe yollanır.
Türkiye'de camilerin inşaası ve mülkiyeti farklı dernek, vakıf ve kişilere ait bulunmaktadır. Yönetimi, tamir ve bakımı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.
Camiler insanların inançlarını yaşadıkları ve ibadet yaptıkları özel ve kutsal mekanlardır. Camilerimizde İmam ve Müezzinler Diyanet tarafından görevlendirilen kişilerdir. Caminin temizliğinden sorumlu olan İmam ve Müezzindir ancak temizlik işlerini yapmakla yükümlü olan Müezzinlerdir.
Kararda, “Camilerdeki tuvaletlerin, temizliği belediye tarafından yapılır ve yaptırılır ve tuvaletlerin ticari nitelikte kullanılmasına izin verilmez, ücretsiz hizmet verilmesi sağlanır” denildi.
"Bir minarenin maliyeti 17 ile 65 bin TL arasında değişiyor. Minarenin çapına, ebat ve boyuna göre de fiyatlanıyor. Minarelerimizin metre fiyatı her şey dahil 1800 ile 2 bin 500 lira arası değişiyor.
Câmilerin yapımı, imar edilmesi ve namaz kılanlara hazır hâle getirilmesi, Allah Teâlâ'nın, karşılığında büyük sevaplar vâdettiği en fazîletli amellerdendir. Bu amel, sevâp ve ecri, insanın vefâtından sonra bile devam eden sadaka-i câriyedendir.
🔸 Cevap: Bu parayla farz ve vacip olan, insanın görevi olan şeyler yapılamaz. Mecbur değil, insan cami yaptırmaya. Zekat veremez, o paradan.
AKP iktidarı döneminde ülkedeki cami sayısı 8 bin 743 artarak 84 bin 684'e ulaştı. Din değiştirerek Müslümanlığa geçenlerin sayısı da açıklandı AKP hükümeti döneminde cami sayısı 8 bin 743 arttı. Türk İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) araştırmasına göre, Türkiye'de 84 bin 684 cami var.
Eğer cami yapılmışsa, artık burada kılınan namazlar geçersizdir denmez. Çünkü namazın sıhhat şartları vardır, bu şartlar tamam olduğunda namaz geçerli olur. Bu sıhhat şartları içinde ise namaz kılınan mescid veya caminin helal parayla yapılmış olma şartı yoktur.
Doğalgaz için konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük kullanımı için ücret ödenmeyecek.
Doğal gaz yardımı almak isteyenler başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştiriyorlar. Yeni başvuru döneminde 415- 1.150 TL olan doğal gaz yardımı miktarı 900 TL – 2.500 TL olacak şekilde artırıldı.
2023 yılı doğalgaz abone bağlantı bedeli 0-200 m2 aralığı için 2.135 TL olarak belirlenmiştir. Eğer, abonelik başlatılacak ev 200 m2 büyükse, her 100 m2 için ek olarak 1.857 TL talep edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri