Dolayısıyla îfa ettikleri bu görev ve hizmetler karşılığında aldıkları maaşlar da vakıflar tarafından finanse edilmiştir. Öte yandan imamların meşruta tabiri ile ifade edilen lojman ihtiyaçları vakıflarca karşılandığı gibi lojman verilemeyen imamlara ödenen kira bedelleri de yine vakıf gelirlerinden karşılanmıştır.
Yeni bir kanun çıkmalı ve camilere gidenler 140.000 diyanet personelinin maaşlarını onlar ödemeli. Devlet dini kurumlara bütçeden ödenek ayırmamalı.
Diyanet İşleri Başkanlığı imam maaşlarını belirler iken belirli bir tabanı baz alır. Her ayın son haftası içerisinde ödeme gerçekleştirilir. Yatırılan maaş banka hesabından çekilebilir ya da kart ile temassız harcama yapılabilir.
Bilindiği gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatının maaş ödemelerinin sadece katılım bankalarıyla yapılmasına ilişkin 21 Mart 2022 tarihinde ihale yapmıştı. İhaleyi kazanan Ziraat Katılım ve Kuveyt Türk Katılım Finans Kurumları, personele 3 yıllığına toplam 2.880.-TL.
Buna göre, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 150 bini aşkın personelin maaş ve ücretleri, faizsiz finans kurumları aracılığıyla ödenecek.
İlgili 16 soru bulundu
- İmamların devletten aldıkları maaş caizdir.
Şunu utmamak gerekir ki, imamlar, kıldırdıkları namazın karşılığı olarak değil, vakitler arasında çalışma imkânı bulamadıkları için, ister istenmez namazları beklemek üzere kullandıkları zamanın karşılığı olarak maaş alıyorlar.
Günümüzde imam-hatip ve müezzinler, namaz kıldırmalarının karşılığı olarak değil, başka bir işle uğraşmayıp böyle bir görev için mesailerini tahsis etmelerinden (habs-i nefs) dolayı maaş almaktadırlar.
15.03.2023 tarihinde yeni bankadan ilk maaşı alacak olan İl, İlçe Müftülükleri, Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlükleri ve Eğitim Merkezi Müdürlükleri 25 ay için kişi başı toplam 2.000,00 TL., Ziraat Katılım Bankası: 4.250,00 TL, Kuveyt Türk Katılım Bankası: 4.166,50 TL güncelleme yapılmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığının uzun süredir devam eden promosyon anlaşması nihayetlendi. Ziraat Katılım Bankası ile varılan anlaşmaya göre her bir Diyanet İşleri Başkanlığı personeline 10 bin 980 lira banka promostonu ve 1000 lirada para puan verilecek. Anlaşma 3 yıllık bir dönemi kapsıyor.
İmam maaşları tablosundaki veriler kadrolu imamların maaş bilgilerini yansıtmaktadır. Buna göre kadrolu imamların yaklaşık olarak 23.000 TL ile 27.500 TL arasında bir maaş aldıklarını söyleyebiliriz. İmamların maaşı hesaplanırken derece ve kademe kadar kadrolu olup olmadıkları da dikkate alınır.
Camilerde maaşlı görevli bulunmalıdır. Bu caizdir. İmamlık yapma konusunda cemaat bilinçlendirilmeli ama uyutulmamalıdır.
Toplu sözleşmede Diyanet ve Vakıf Hizmetleri kolunda, Din Hizmetleri Sınıfında yer alan Sözleşmeli İmam Hatip ve Müezzin Kayyımların ek ödeme oranlarında 5 puan artış sağlandı. Kur'an kursu öğreticilerinin ek ders ücretine yüzde 30 zam yapıldı. Ramazan ayı çalışma ücreti yüzde 100 artırıldı.
İmam hatip ve müezzinler Ramazan'da günde 21 saat çalışıyor.
Emekli ve memur maaşlarında kritik veri Haziran ayı enflasyon verisi açıklandı. Ocak ayı memur zammı ile imam-hatip emekli memur maaşları 10 bin 513 TL'ye yükseltilmişti. Vaiz maaşları ise 12 bin 400 olarak belirlenmişti.
“Diyanet İşleri, imamların-müftülerin maaşlarını nasıl ödüyorsa papazların maaşını da ödemelidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi.
Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.
Katılım bankalarının, katılım bankacılığı ilke ve standartlarına aykırı olmayan alanlarda faaliyet yürüten kurumların çalışanlarına ait maaşların/ücretlerin dağıtılmasına aracılık yapmalarında ve kurum çalışanlarına promosyon ödemelerinde bir sakınca yoktur.
Promosyonların kullanılmayıp ihtiyaç sahiplerine verilmesi, insani yardım ve kamu yararına çalışmalar gerçekleştiren kurumlara tasadduk edilmesi İslam âlimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonunu almak caiz değil fakat bankada da bırakmak uygun değildir.
Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.
3 yıllık peşin promosyon ödemesi yapılmaktadır. Bankamızdan birden fazla emekli maaş ödemesi alan müşterilerimiz için, ödenecek promosyon tutarı; maaş tutarları toplamına göre hesaplanmaktadır.
Türkiye'de imamlık mesleği bir kamu hizmeti kapsamındadır. Bu nedenle bütün imamlar birer devlet memuru olarak geçer.
Başkalarının günaha girmesine vesile olacak şekilde dini böyle ticarete alet etmek daha çok günah olur. Netice: Dinden para kazanmak ve (Hakkımı helâl etmem) diyerek, Kur'an-ı kerimin öğrenilmesine mani olmak caiz değildir.
Yapılan iş meşru olduktan sonra alınan maaş helal olur. Paranın kendisi bizatihi haram olmaz, haram olan onu kazanma yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri