SÜSPANSİYON: Dağıtan fazı sıvı , dağılan fazı katı olan heterojen karışımlardır. Örnek: çamurlu su, kum-su karışımı, naftalın + su, tebeşir tozu + su karışımı.
- Adi heterojen karışım, karıştırılan maddelerin üç veya daha fazla olması durumunda karşılaşılan karışım çeşididir. Buna örnek olarak da, çamurlu suyun içerisine madeni bir paranın atılması gösterilir. Örnekleri çeşitlendirmek gerekirse, ayran, boza, çamur, meyve suyu, yağlı su heterojen karışımlara birer örnek olur.
A- Süspansiyon Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı)halinde kalmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan.
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır. Çözelti, bir maddenin diğerini çözdüğü iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımıdır.
Dolayısıyla toprak da heterojen karışıma örnek olan maddeler arasında yer alır.
İlgili 16 soru bulundu
Yer altından çıkarılan maden filizleri, kaya parçaları, odun parçaları, bir bitki yaprağı, sis, ayran, petrol su karışımı , beton parçası, toprak, Kum-su,tebeşir tozu-su,zeytinyağı- su,sis,duman,süt,mayonez,toprak,karabiber-tuz karışımı,demir tozu-kükürt tozu vb. heterojen karışımlara örnek verilebilir.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir.
Süspansiyon sistemi ile çukur, kasis ya da engebe bulunan yollar üzerindeki sürüş sırasında araçta meydana gelen titreşimi en aza indirmek, sert virajlarda ve dönemeçlerde savrulmasını önlemek ve böylelikle hem olası bir kaza riskinin önüne geçmek hem de yolcuları sarsıntıdan korumak amaçlanır.
Maddelerin birbiri içerisinde karışmaması ile beraber ve her yere yayılmaması adi karışım olarak bilinmektedir. Aynı zamanda heterojen karışım olarak ifade edilir. Heterojen karışım ise maddelerin her yerde aynı oranda karışmaması üzerinden anlatılır.
Süspansiyonlar, yağlı veya sulu bir ortamda katı maddenin dağıtıldığı sıvı preparatlar veya kullanılacağı zaman sıvı ortamla karıştırılmak üzere hazırlanan toz karışımları şeklinde bulunurlar. Oral, parenteral, topikal, oküler, otik, pulmoner veya rektal yoldan uygulanabilirler.
Süspansiyonlar katı ilaç partiküllerinin sıvı faz içinde dağıtılması ile oluşurlar. Süspansiyonlar kullanıma hazır sıvı halde veya kullanılacakları zaman sulandırılan toz şeklinde sunulabilirler. Farmasötik süspansiyonların çoğunluğunda dispersiyon ortamı sudur. Çok az bir kısmında organik veya yağlı bir sıvı olabilir.
Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
Yoğurt sütün kültürlerle fermente olması sonucu oluşan sağlıklı, besleyici ve sevilerek tüketilen bir üründür. Peynir yapımında olduğu gibi yoğurt yapımında da inek, koyun, keçi ve manda sütleri veya bu sütlerin karışımı kullanılır.
Yağ-su, ayran, çamur, kum-su birer heterojen karışım örneğidir.
Kolloidal çözeltileri diğer çözeltilerden ayıran başlıca özellik bu taneciklerin büyüklüğüdür. Taneciklerin büyüklüğü 10−5 cm'den büyük ise çözelti, süspansiyon adını alır. Taneciklerin büyüklüğü 10−7 cm'den küçük ise çözelti, gerçek çözeltidir. Kolloidal sistem katılaştığında jel adını alır.
Heterojen Karışımlar
Bir maddenin,başka bir madde içinde çözünmeden dağılması sonucunda oluşan karışımlara denir. Heterojen karışımın heryerindeki özelliği aynı değildir. Heterojen maddeye dışarıdan bakıldığında karışan maddeler ayrı ayrı görünür.
Çamurlu su içeriğinde katı partiküller yoğundur. Aynı zamanda çamurlu su daha farklı kirletici maddeler de içerebilir. Çamurlu suyu arıtmak için mekanik filtrasyon ve çeşitli filtrasyon yöntemleri kullanılabilir. En sağlıklı ve etkili yöntem suyun analizine göre belirlenecek yöntemdir.
Gündelik yaşamdaki emülsiyonların çoğu, yağ/su emülsiyonudur, örneğin, tereyağ, margarin, süt, krema.
Benzin ve su karışımı da en fazla bilinen emülsiyon örnekleri arasında yer almaktadır. Günlük hayatta en fazla karşılaşılan emülsiyon türü yağ ve su karışımları ile meydana gelmektedir. Mayonez ve süt de emülsiyon karışımına örnek olarak verilebilir.
Süspansiyon, katı ilaçların bir sıvı içinde ufak partiküller halinde dağılması suretiyle elde edilir, bekleyince katı mad-de dipte çökebilir. Kullanılmadan önce çalkalanmalıdırlar.Bir sıvı diğer bir sıvı içinde ufak damlacıklar halinde dağılıp kolloidal bir karışım oluşturursa buna emülsiyon adı verilir.
Yayların salınımını kontrol altına alarak sönümleyen süspansiyon sistemi elemanına amortisör denir.
Daha iyi açıklamak gerekirse araç bir tümsekten geçerken yay iyice sıkışır, yay eski haline dönerken ters yönde tekerleği geri iter. Bunun sonucu araç yukarı doğru seker, ardından yerçekiminin etkisiyle tekrar yere iner ve bir daha kuvvet oluşur. Bu olaylar sürekli böyle durmadan devam eder.
İki fazda da damlacıklar oluşur. Karıştırmanın durdurulması ile damlacıklar bir araya gelerek iki sıvı birbirinden ayrılır yani faz ayrılması olur. Emülsiyonlarda iki sıvının birbiri içerisinde homojen karışmasını/dağılmasını sağlamak üzere emülgatör (sürfaktanlar) kullanılır.
Emülsiyon Tipleri
Farmasötik veya kozmetik amaçla kullanılan emülsi- yonlar fazlarına göre Y/S ve S/Y tipi emülsiyonlar ola- rak sınıflandırılır.
Bitümlü yalıtım emülsiyonları, bitüm taneciklerinin emülgatör yardımı ile su içerisinde dağılması ile oluşan bitümlü bağlayıcılardır. Bitümlü solüsyonlar, bitüm ile katkıların özel yöntemler kullanılarak karıştırılması ile elde edilen karışımlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri