Boğaz, 61 kilometre (38 mil) uzunluğunda, 1,2 ila 6 kilometre (0,75 ila 3,73 mil) genişliğinde ve ortalama 55 metre (180 ft) derinliğindedir. Boğazın en derin noktası ise 104 metre (341 ft) derinliğindedir.
Boğazın en geniş yeri 5 bin 800 metre, en dar yeri 1250 metre ve en derin yeri 106 metre, uzunluğu ise 65 kilometredir. Boğazın güneyi kıvrımlı tepelerle kaplıdır. ÖDA, boğaz kıyılarının tümünü, Gelibolu Yarımadası'nın güney ucunu ve Çanakkale ilinin kuzey kıyılarının bir kısmını içine alır.
Boğaz'ın iki yakasının birbirine en yaklaştığı nokta Anadoluhisarı ile Rumelihisarı arasında 698 metredir. En derin yeri Bebek ve Kandilli semtleri arasında 110, ikinci derin yeriyse Arnavutköy ve Vaniköy arasında 106 metredir. Ortalama su derinliği 60 metredir.
Çanakkale boğazı-Marmara denizi ve İstanbul boğa- zının oluşturduğu doğal su yolu, Türkiye topraklarını Trakya ve Anadolu olarak iki parçaya ayırdığı gibi, aynı zamanda, Avrupa ve Asya toprakları arasında da doğal bir sınır meydana getirir. Çanakkale boğazı tarihin çeşitli dönemlerinde farklı adlarla anılmıştır.
Gemi Trafik Hizmetlerinin (GTH) sunulduğu coğrafi alan olarak Türk Boğazları; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Egemenliğinde 37 Mil uzunluğunda Çanakkale Boğazı, 110 Mil uzunluğunda Marmara Denizi ve 17 Mil uzunluğunda İstanbul Boğazı'ndan oluşmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
İstanbul Boğazı'nın yaklaşık olarak iki katı uzunluğunda olan Çanakkale Boğazı, 61 kilometre (38 mi) uzunluğunda olup en dar yeri 1,2 kilometre (0,75 mi) en geniş yeri ise 6 kilometre (3,7 mi) genişliğindedir.
ÇANAKKALE'nin ANTİK TARİHİ
Dardanelles ve Hellespontos Çanakkale'nin bilinen en eski adları. Dardanelles Troya'nın mitolojik atalarından Dardanos'tan türetilmiş..... Antik Çağ'daki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanıyor.
Çanakkale Boğazı; Biga ve Gelibolu yarımadaları arasında kuzeydoğudan gü- neybatıya doğru 63 kilometre 34 mil uzunluğundadır. Genişliği, en geniş yeri olan Karanlık Liman bölgesinde 7.800, Adalar Denizi girişinde 3.750 en dar yeri olan Kilitbahir hattında 1.400 metredir.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Ülkemizde iki adet boğaz vardır ve bu boğazların stratejik önem arz etmesi, özellikle İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu kıtalarını birbirine bağlaması sebebiyle ülkemize boğazlar ülkesi adı verilmektedir. Ülkemizde bulunan bu önemli boğazlar "İstanbul Boğazı" ve "Çanakkale Boğazı" olmaktadır.
Köprünün uzunluğu nedir? Köprü kaç metre? 1915Çanakkale Köprüsü; 2023 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar ve 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile toplam 4.608 metre uzunluktadır.
Çanakkale Boğazı, önceden bilinen yani tarihi ismi ile Dardanelya, Avrupa ile Asya kıtlarını birbirinden ayıran bir boğaz olarak tanımlanabilir. Marmara Denizi ile Ege Denizi'ni birbiri ile bağlanmasını sağlayan boğaz olarak da bilinir. Uluslararası bir su yolu olarak bilinmektedir.
Kıta hareketlerinin başladığı bu zaman yaklaşık 345 milyon yıl öncesine denk gelir ve bu zaman dilimine I. Jeolojik Zaman adı verilir. İstanbul ve Çanakkale Boğaz'larının oluşumu Anadolu kara parçasının oluşumuna bağlıdır. Dolayısı ile ilk olarak bu kara parçasının oluşuma bir göz atmak gerekir.
Çanakkale, Marmara Bölgesinin güneybatısında yer alır. Marmara Denizine kıyısı olması şehirde ulaşım ve balıkçılığın gelişmesini sağlamıştır. Çanakkale güneyde Balıkesir ile komşudur. Diğer sınır komşuları ise Tekirdağ ve Edirne'dir.
İstanbul Boğazı'nın iki katı büyüklüğünde olan Çanakkale Boğazı'nın kuzey ucu Gelibolu'dan başlıyor ve güney ucu Kumburnu'nda sona eriyor.
Çanakkale'nin asırlık simgesi: Aynalı Çarşı
Çanakkale şehri, aynı adı taşıyan boğazın Anadolu yakasında ve bu boğazın en fazla darlaştığı bir kesimde düz bir alanda kurulmuştur. Çanakkale, kuruluşu pek eski dönemlere inmeyen ve temeli Fâtih Sultan Mehmed döneminde atılmış olan bir XV. yüzyıl şehridir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü idaresinde DL E&C, Limak, SK ecoplant ve Yapı Merkezi ortaklığı tarafından yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu, küresel değerlendirmelere konu olmaya devam ediyor.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri