Meme ucu ağrısı veya meme ağrısı oluşumunda etkili olan birincil faktör üreme hormonlarıdır. Özellikle adet döngüsüne ilişkin ağrıların oluşumu östrojen ve progesteron gibi kadın üreme hormonlarının kandaki düzeyleri ile ilişkilidir.
Mastalji olarak da bilinen meme ağrısı, fibrokistik hastalıklar, adet öncesi sendrom, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri ve kanser nedeniyle görülen bir semptomdur. Aynı zamanda gebelik dönemi, süt kanallarının tıkanması, emzirme, kistler, apseler ve meme kanserinden dolayı da meme ağrısı görülebilir.
Göğüste ağrı birçok farklı sebepten kaynaklanabilir ve bazı durumlarda hayat kurtarıcı bir teşhis gerektirir. Göğüs ağrısının nedenleri arasında kalp krizi, anjina, mide rahatsızlıkları, akciğer hastalıkları ve panik atak bulunur. Göğüs ağrısı nefes darlığı gibi komplikasyonlara da neden olabilir.
Ağrı genellikle tek taraflıdır ve memenin tümünde değil, belirli bir bölgede görülür. Nedenleri arasında memeye yönelik travma, göğüs kafesi veya boyunun romatizmal ağrıların memeye yansıması, memede abse, enfeksiyon, meme kistlerini sayılabilir.
Meme dokusu göğüs kasları üzerinde yer alır. Bazen bu kaslarda tutulma sonucu ağrı gelişebilir. Antienflamatuvar ve kas gevşetici tedavi uygulanır. Memede görülen fibrokistik değişiklikler, memede rastladığımız en önemli ağrı sebepleri başında gelmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Meme ağrısı olan hastalarda , memede ağrı ile kitle ele geliyorsa, adet görmekle değişmeyen ve hep aynı noktada olan ağrı hissediyorsa ve memede ağrı ile birlikte kızarıklık, şişme, ısı artışı gözleniyorsa mutlaka bir hekime muayene olmak gerekir.
Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir. Bu sebeple memede ağrı şikayeti olan bir bayanın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilerek, tetkikler sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Meme hastalıklarıyla ilgili uzmanlık alanı ise Göğüs Hastalıkları veya Kadın Hastalıkları bölümü değil GENEL CERRAHİ bölümüdür. "Meme" kelimesi yerine yanlış ve yaygın bir alışkanlıkla "göğüs" kelimesinin kullanılması hastaların boşu boşuna ilgisiz branşlara başvurmasına neden olmaktadır.
Memede ağrı, enfeksiyon için hangi doktora gidilir? Meme hastalıkları konusunda eğitim almış genel cerrahlar ve meme ile özel olarak ilgilenen genel cerrahi uzmanları yani meme cerrahları özellikle tercih edilmesi gereken doktorlar olmalıdır.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Sağ kol ağrısı, burkulma, kırık, çıkık, fibromiyalji ya da boyun fıtığı nedeniyle görülebilir. Bunun yanında stres, sinirlerin gerilmesinden dolayı boyun ve kola yayılan ağrıları ortaya çıkarabilir. Burada önemli olan ağrının yayılan bir ağrı mı yoksa bölgesel mi olduğunu belirlemektir.
Kalp iteklemesi (ritm bozukluğu) göğüs bölgesinde batma, nefes darlığı ile beraber bacakların şişmesi kalp adelesinin iltahaplanmasından kaynaklanabilir. Batıcı ağrılar, yatınca veya sol tarafa dönünce fazlalaşırsa kalp zarının iltahaplanmasından ileri gelebilir.
Hormonlarla doğrudan ilintili olan bu durum, kimi kadında daha az hissedilirken kimi kadında daha şiddetli ağrılar şeklinde kendini gösterebilir. Genellikle adet öncesinden bir hafta önce ağrımaya başlayan memeler ancak adetin 2. ya da 3. gününde normale döner.
Fibrokistik kitleler tehlikeli değildirler. En fazla ağrı, sızı, yanma, batma, uyuşma gibi ilaçla tedavi edilebilen şikayetlere neden olurlar. Bu şikayetler sadece memede değil, tek taraflı çift taraflı meme, koltuk altı, omuz, kol, hatta sırt ve enseye bile yayılım gösterebilir.
Memede kitle probleminin tanısı öncelikle elle muayene sırasında gerçekleştirilmektedir. Memede bulunan kitlelerin türü, boyutu ve sayısı ile ilgili bilgiler ise radyolojik görüntülemeler sonucnda belirlenmektedir. Radyolojik görüntülemeler ise genellikle mamografi, ultrason ve dijital mamografidir.
Mamografi tetkiki için herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur. Çekim sırasında özellikle pudralı deodorant gibi kozmetik ürünlerinin kullanılmaması gereklidir.
Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirilir. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltına bakılır.
Meme kanserinin erken dönem belirtilerinin başında meme dokusu içerisinde kitle hissedilmesidir. Bu durum ise her adet dönemi sonrasında kendi kendine uygulanacak olan elle muayene sürecinde belli olmaktadır. Her kitle meme kanseri habercisi değildir ancak her kitle mutlaka kontrol alında tutulmalıdır.
Elle muayene ve düzenli taramalar çok önemli
Mamografide meme kanseri, elle hissedilir hale gelmeden çok daha küçükken saptanabilir. Düzenli tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı % 33 azalmaktadır.
Meme derisinde kızarıklık, olağan dışı ağrı, Meme başında gelişen yara veya egzama benzeri durumlar, Her iki meme arasında boyut farkı gelişmesi ve asimetri oluşması, Koltuk altında ele gelen bezelerin ortaya çıkması meme kanserinin belirtileri arasında gösterilir.
Meme kanseri omurgaya sıçramış ise bel boyun ya da sırt ağrıları yaşanabilir. Ağrının geceleri artması önemli bir belirtidir. Kanser hücrelerinin omurga kemikleri tutması sonucu kemikte ve kemiğin içinden geçen sinirlerin etkilenmesi sonucu ağrı oluşur.
Bazen hücreler doğrudan kan dolaşımı içine de girebilirler ve kan yolu ile uzak organlara giderler. Tümör hücrelerinin bu şekilde diğer organlara sıçramasına metastaz denir. Meme kanseri hücreleri daha çok akciğer, kemik, beyin ve karaciğer gibi organlara gider ve orada çoğalırlar.
Mamografi memenin esas görüntüleme yöntemidir. Ultrason ise mamografide gözlenen şüpheli oluşumların daha detaylı incelenmesi için kullanılır. Ayrıca mamografide gözlenen bazı kanser bulguları (mikrokalsifikasyonlar) ultrasonografide gözlenmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri