Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il. 31 Aralık 2019 itibarıyla Çanakkale ili içerisindeki 12 ilçe ve bu ilçelere bağlı 81 mahallede yaşayan toplam nüfus 542.157 kişidir.
İdarî bakımdan Çanakkale şehri Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde Anadolu eyaleti içindeki Biga sancağına bağlı bulunuyordu. Daha sonra yaklaşık 1533 yılında kurulmuş bulunan ve merkezi Gelibolu olan Cezâyir-i Bahr-i Sefîd vilâyetinin içinde yer aldı.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında Gelibolu Yarımadası ile Anadolu'nun uzantısı olan Biga Yarımadası üzerinde de Troas (İstanbul gibi ) hem Asya'da hem de Avrupa'da toprakları olan ikinci ilimizdir.
Dardanelles ve Hellespontos Çanakkale'nin bilinen en eski adları. Dardanelles Troya'nın mitolojik atalarından Dardanos'tan türetilmiş..... Antik Çağ'daki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanıyor.
Bugünkü Çanakkale İli'nin adı Anadolu yakasındaki Çanak Kalesinden gelmektedir. Yörenin en eski halkı Beşiktepe ve Kumtepe yerleşmelerinden bilinen Kalkolitik Dönemin yerli halkıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Çanakkale'nin kuruluşuna öncülük eden eser Fatih Cami Çanakkale şehrinin Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulduğunu söyleyen ve örneklerle açıklayan Talha Uğurluel “Konumuz Çimenlik Kalesi değil. Fatihin Çanakkale şehrini kurulmasına öncülük ettiği eser bugünkü konumuz.
Çanakkale ili Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü içerisindedir. Çanakkale ilimiz Türkiye'nin pek de kalabalık olmayan şehirlerinden bir tanesidir. Nüfus sıralamasında 40. sırada yer alır. 2020 verilerine göre nüfusu 541.548'dir. Şehirdeki kadın nüfusu 270.092'dir, erkek nüfusu ise 271.456'dır.
Çanakkale'nin asırlık simgesi: Aynalı Çarşı
Osmanlı İmparatorluğu Dönemi
Çanakkale boğazında Türk hakimiyeti Osmanlılar zamanında oluşmuştur. 1345'te Karesi Beyliği topraklarının büyük bölümünü Osmanlılar kendi topraklarına kattılarsa da Çanakkale Boğazı üzerindeki hakimiyeti 1354 yılında Süleyman Paşanın Gelibolu Kalesi'ni fethi ile gerçekleşmiştir.
2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Bozcaada ilçesidir.
Uzun bir sahil şeridi bulunan Çanakkale'de denizin keyfini çıkarabileceğiniz çok sayıda plaj ve koy bulunmaktadır. El değmemiş koylarında huzur ve sessizlik içerisinde denizin sesiyle tatilinizi renklendirebileceğiniz Çanakkale'de ayrıca, Türkiye çapında popüler olan birçok plaj da hizmet vermektedir.
Tüm doğal ve kültürel güzelliklerine ek olarak, Çanakkale durağan bir şehir değildir. Çanakkale yaşar ve yaşatır. Kordon'da geçireceğiniz güzel bir akşamüstü ile, bu güzel şehrin tadına varabilir ve kendinizi iyi hissedebilirsiniz.
2020 yılı itibariyle Türkiye'de, 30 il büyükşehir statüsünde bulunuyor. Çanakkale küçük şehir olarak kalırken, yıllardır kentte Çanakkale'nin büyükşehir olma ihtimali üzerinde toto oynanıyor.
Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan Çanakkale Savaşı 9 Ocak 1916 tarihinde sona ermiştir. İtilaf Devletleri'nin 7 Aralık 1915 tarihinde aldıkları tahliye kararının neticesinde, İtilaf güçlerine ait olan birliklerin tahliyesi 9 Ocak 1916 tarihinde tamamlanmıştır.
Çanakkale, Türkiye'de bulunan bir şehrimizdir. En önemli özelliği ise bir boğaz kenti olmasıdır. Ayrıca tarihi ve turistik açıdan çok önemli bir konumda yer almaktadır. Çanakkale, çevrede gerçekleşen savaşlar yüzünden tarihi anlamda çok önemlidir.
Çanakkale Cephesi; Anadolu halkına umut, azim ve kararlılık aşılamış, Kurtuluş Savaşı meşalesinin yeniden yanmasını sağlamıştır. Yüzyılın en büyük savaşlarından biri olan Çanakkale Muharebeleri'nde elde edilen zaferler önemli bir dönüm noktasıdır.
Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir. Çanakkale Cephesi'nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir.
Çanakkale'nin ilçeleri sırası ile; Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki, Yenice olarak belirtilebilir. Çanakkale'nin Kaç İlçesi Vardır? Çanakkale'nin 11 tane ilçesi bulunmaktadır.
1) Yalova. İlin yüzölçümü 798 kilometrekaredir.
İl , 25° 40′-27°30′ doğu boylamları ve 39°27′-40°45′ kuzey enlemleri arasında 9.933 Km2 lik bir alanı kapsar.
İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olarak öne çıktı ve 57 ili nüfus bazında geride bıraktı. Ankara'nın Keçiören ilçesi ise 942 bin 884 kişilik nüfusuyla 3'üncü sırada yer alırken, Keçiören'i, 936 bin 351 kişiyle Gaziantep'in Şahinbey ilçesi takip etti.
ÇANAKKALE DE YAŞAMAK Çanakkale'de Yaşam
Türkiye'de ekonomik unsurlar göz önünde tutulduğunda yaşaması çokta pahalı bir şehir değil ama iş olanakları az. Yani Çanakkale merkez daha çok halk arasında denilen (ununu eleyip eleğini asmış) insanların veya emekli insanların şehri olma yolunda ilerlemekte.
Çanakkale'nin efsane lezzeti: Peynir Helvası
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri