Çanakkale İlinde Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Turizm sezonunda iklim muhtedil olup deniz suyu sıcaklığı Temmuz ve Ağustos aylarında maksimum seviyeye çıkmaktadır. Günlük hava sıcaklıkları sezonda maksimum 35 C ve minimum 25C olmaktadır.
Çanakkale ilimiz; yarı nemli bir iklime sahip, kışları serin, yazları sıcak, su fazlası kış mevsiminde, çok kuvvetli olan ve deniz tesirine yakın bir iklime sahiptir.
Çanakkale bölgesinde yazlar ılık, nemli, kurak ve açık ve kışlar uzun, soğuk, yağışlı, rüzgarlı ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde 3°C ila 31°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren -3°C altında ve 34°C üzerinde olur.
Çanakkale, Türkiye'de bulunan bir şehrimizdir. En önemli özelliği ise bir boğaz kenti olmasıdır. Ayrıca tarihi ve turistik açıdan çok önemli bir konumda yer almaktadır. Çanakkale, çevrede gerçekleşen savaşlar yüzünden tarihi anlamda çok önemlidir.
Tüm doğal ve kültürel güzelliklerine ek olarak, Çanakkale durağan bir şehir değildir. Çanakkale yaşar ve yaşatır. Kordon'da geçireceğiniz güzel bir akşamüstü ile, bu güzel şehrin tadına varabilir ve kendinizi iyi hissedebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Çanakkale denildiği zaman akla ilk gelen lezzetlerden olan Peynir Helvası, kendine has tarifiyle bölge mutfağının zenginlikleri arasında öne çıkmaktadır. Çanakkale tatilinde şehrin birçok yerinde bulabileceğiniz Peynir Helvası'nın tadına mutlaka bakılması gerekir.
Çanakkale Denizi berrak ve temiz oluşu ile ünlü. Bolayır Plajı da bunlardan biri. Denizin temiz olması sayesinde Bolayır Plajında aynı zaman da balıklar ile birlikte de sizlere yüzme imkanı da sunuyor.
Uzun bir sahil şeridi bulunan Çanakkale'de denizin keyfini çıkarabileceğiniz çok sayıda plaj ve koy bulunmaktadır. El değmemiş koylarında huzur ve sessizlik içerisinde denizin sesiyle tatilinizi renklendirebileceğiniz Çanakkale'de ayrıca, Türkiye çapında popüler olan birçok plaj da hizmet vermektedir.
Rapora göre Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli Türkiye'de en temiz havaya sahip şehirler oldu. Hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2,5) yoğunluğu ölçümlerine dayanıyor.
Günlük ortalama en yüksek sıcaklık 26°C üzerindedir. Çanakkale'de en sıcak ay Temmuz ayıdır; bu ayda ortalama yüksek sıcaklık 30°C iken düşük sıcaklık 20°C düzeyindedir.
Genel karakteriyle Akdeniz iklimi özelliklerini yansıtır. Bunun yanında daha kuzeyde bulunması nedeniyle kışları ortalama sıcaklık daha düşüktür. Kuzey Rüzgarlarının ve soğuk dalgalarının Balkanlar üzerinden sarkması ve bunun önünde doğal engellerin bulunması nedeniyle ,yılın büyük bir kısmı rüzgarlı geçmektedir.
Uluslararası deniz taşımacılığında kullanılan en dar boğazlardan biri olan Çanakkale Boğazı, Ege Denizi'ni Marmara Denizi'ne bağlamaktadır.
Bu nedenle hem Marmara hem de Ege iklimini görmek mümkün. Kışları yağışlı, yazları ise sıcaktır, şehir boğaza sahip olduğu için yaz kış rüzgar eksik olmaz. Tatil için şehre gelenlerin tercih ettiği dönem ise genellikle mayıs-eylül arası.
Bir yıl boyunca Çanakkale'de 131 gün yüzmek var. Genelde yüzme sezonu biter ekimde. Kıyıda ortalama yıllık su sıcaklığı Çanakkale'de dır-dir 17.8°C, mevsimlere göre: kışın 12.9°C, baharda 14.6°C, yazın 24.1°C, sonbaharda 19.5°C. Minimum su sıcaklığı (10.3°C) Çanakkale'de olur ocak ayında, maksimum (27.0°C) temmuzda.
ÇANAKKALE DE YAŞAMAK Çanakkale'de Yaşam
Türkiye'de ekonomik unsurlar göz önünde tutulduğunda yaşaması çokta pahalı bir şehir değil ama iş olanakları az. Yani Çanakkale merkez daha çok halk arasında denilen (ununu eleyip eleğini asmış) insanların veya emekli insanların şehri olma yolunda ilerlemekte.
Gökçeada'nın dört bir tarafında mavi bayrağa sahip olan birçok plaj bulunuyor. Özellikle sakinlik ve gürültüden uzak plajlar tercih edenler için ilk sırada yer alır. Bu konuda kefalos (Aydıncık) plajı çok fazla öne çıkıyor. 1200 metrelik genişliğe sahip olan plaj ücretsiz şekilde değerlendirilebilir.
Merkez / Eceabat Halk Plajı
Çanakkale şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunan Eceabat Halk Plajı'na en kolay ulaşım şeklinin Çanakkale Feribot İskelesi'nden kalkan deniz otobüsleri ya da feribotlar olduğunu söyleyebiliriz.
Kuzey Ege'nin tatil cenneti olarak bilinen Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi, İngiltere gazetesi The Guardian'da 'Avrupa'nın en büyülügöz alıcı 10 adası' arasında ikinci sırada tavsiye edildi.
Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, kiraz, armut, erik, badem gibi ürünlerdir.
Bayramiç ilçesinde, Kazdağları'nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli nektarini 'Bayramiç beyazı', 7 bin dönüm alanda erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde yetiştiriliyor.
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri