Yoğun çalışma temposuna sahip olmak ve yılmadan, sabırla çalışmak, çalışmak, çalışmak gerekiyor. İyi bir aşçı olmak için başka kültürlere açık olmak, gerekli şartlardan biri. Sadece kendi ülkene ait yemekleri değil, çoğu ülkenin yemeklerini ve kültürünü öğrenmeniz ve geliştirmeniz gerekiyor.
Geleneksel yöntem dışında aşçı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mustfak Sanatları lisans programları da tamamlanabilir. Ayrıca aşçılık ile ilgili 2 yıllık eğitim veren bölümler de bulunmaktadır.
7) Şef kadrosuna atanabilmek için aşağıdaki şartlar aranır; - En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, - Başkanlıkta memur, ambar memuru, santral memuru, sekreter, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve şoför unvanlarında en az üç yıl çalışmış olmak kaydıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak, - ...
Mutfak şefi olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Yoğun çalışma temposuna sahip olmak ve yılmadan, sabırla çalışmak, çalışmak, çalışmak gerekiyor. İyi bir aşçı olmak için başka kültürlere açık olmak, gerekli şartlardan biri. Sadece kendi ülkene ait yemekleri değil, çoğu ülkenin yemeklerini ve kültürünü öğrenmeniz ve geliştirmeniz gerekiyor.
Aşçılık mesleğini dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi yaşta olursanız olun uygulayabilir, bu meslekten para kazanabilirsiniz.
Bunlardan ilki en eski yöntem olan usta ve çırak ilişkisidir. Komi olarak mutfağa giren ve uzun süre tecrübe kazanan kişiler, aşçı olmaya hak kazanır. Bunun dışında üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programını tamamlayan kişiler aşçı olarak çalışabilir.
Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir.
Tablo 2'ye göre, sıcak aşçı için en önemli 5 mesleki yetkinliğin sırasıyla: “Hijyen Bilgisi”, “Çorba Bilgi/Becerisi”, “El Becerisi”, “İkame Ürün Bilgisi” ve “Kalite ve Kontrol Bilgisi” şeklinde olduğu ortaya çıkmıştır.
Kirli alanda koyu, temiz alanda açık renkli giysiler giyilmelidir. Temiz iş kıyafeti ile üretim alanı dışına çıkılmamalıdır. Olası durumlar için daima yedeğinin bulundurulması sağlanmalıdır. Mutfak çalışanları kıyafet olarak aşçı ceket ve hareketleri sınırlamayacak rahat bir kumaş pantolon tercih edebilir.
Aşçılık mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler özel yemek işletmeleri ve devlet kurumlarıdır. Devlet kurumları içerisinde hastaneler, okullar, üniversiteler ve daha birçok çalışabilecekleri yer bulunmaktadır. Özel sektör içerisinde restoranlar, fabrikalar başlıca başvurulan iş yerleridir.
Aşçı ve Şef Arasındaki Fark Nedir? Cambridge sözlüğüne göre aşçı 'yemek hazırlayan ve pişiren kişi', şef ise 'otel veya restoranda çalışan yetenekli ve eğitimli bir aşçı'dır.
Asıl adının "Yusuf Bin İzzeddin" olduğu bilinen Mevlevi aşçısına, olağanüstü özelliklerinden ötürü ateşle oynayan anlamına gelen "Ateşbaz" adı verilmiş. Vefatının ardından Selçuklu mimarisiyle inşa edilen türbede metfun bulunan Ateşbaz Veli'ye, Türkiye'nin birçok yerinden ziyaretçi geliyor.
Uygulamalı dersler aşçı olmaları için yeterli hissetmelerine neden olsa da asıl şef ve gastronom olabilmeleri için Gıda Güvenliği, Mutfak Kimyası, Gıdalar ve Özellikleri, Beslenme gibi gıda bilimi derslerini de almaları gerekiyor.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok.
Sous Chef Nasıl Olunur? Sous chef eğitimi, profesyonel aşçılık eğitimi veren okullarda alınmalıdır. Bu alanda Türkiye'de özel eğitim veren birçok kurum bulunmaktadır.
İddiaya göre, jüri üyeleri Masterchef yarışmasından aylık olarak aldıkları ücret 200-250 bin TL arasında. Her sezon yaklaşık 6 ay süren yarışmada şeflerin kazancı en az yaklaşık 1.5 milyon TL olduğu tahmin ediliyor.
Şef olabilmek için öncelikle aşçılık yapmak gerekiyor. Meslek seçerken ilk kriter konuya ilgi duymak ve o işi yapmaktan keyif almak olmalı. Şef olmak için de aynısı geçerli. Yemek yapmayı ve mutfakta uzun zaman geçirmeyi sevmenin yanı sıra yeni tatlar keşfetme tutkun da varsa şef olmayı düşünebilirsin.
Gastronomi ve mutfak sanatları 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Aşçılık ise 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. İki bölümün ders içerikleri hemen hemen aynıdır. Aşçılık bölümü gastronomi bölümünün bir özeti şeklindedir.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Demi kelimesi yarım/yarı, chef ise şef/usta anlamına gelmektedir. Yani pozisyonun dilimizdeki tam karşılığı, yarı-şef şeklinde açıklanabilir. Demi şef ne iş yapar sorusu cevaplanırken görev tanımı yapılmak istenirse, aşçıbaşına ve su şefine (sous-chef) karşı sorumlu olan kişidir şeklinde bir tanımlama yapılabilir.
Aşçı, besinleri çeşitli yöntemler kullanarak içilecek ya da yenilecek hale getiren kişidir. Aşçılar; otel, restoran, büfe ya da yemekhane gibi yerlerde çalışabilir. Genellikle özel şirketler tarafından istihdam edilirler.
Ülkemiz mutfağı oldukça geniş bir kültüre sahip olduğu için bu noktada birçok insanın mutfakta oldukça becerikli olduğu bir gerçek. Herkes elbette ki mutfağında bir aşçıdır. Ancak gerçek aşçılık profesyonel bir biçimde ve eğitimle kazanılan bir unvandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri