Derece deprem bölgesine dahil olan Çanakkale'nin büyük kısmı deprem konusunda en kötü zemin olarak bilinen alüvyon zemin üzerinde yayılmaktadır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale'de binaların yüzde 30'unun sağlam zemin üzerinde olduğunu söyledi.
Çanakkale ili ve ilçelerinin tamamı 1996 yılında Mülga T.C. Bayındırlık ve İskan BakanlığıAfet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritasında 1. derece deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır.
Bu bölgede Türkiye'nin fay haritasından da hepimizin bildiği üzere bir aktif fayın olmadığını vurgulayan Özden, "Hemen güneyinde Çan, Biga fay hattı, kuzeyinde ise Karabiga fay hattı var. Bu bölgede haritalarda yer alan bir fay hattı yoktur.
Dr. Tüysüz, Çanakkale'de 4.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmede bulunarak diri fay haritasında bölgede bir fay hattı görünmediğini söyledi: "Bölge kırıklı bir bölge. Büyük deprem beklentimizin olmadığı bir yöre olduğunu söyleyebilirim."
İlgili 40 soru bulundu
Çanakkale'de Evciler fayı, Biga-Çan Fay zonu bulunuyor.
1953 Yenice-Gönen depremi, 18 Mart 1953 tarihinde Türkiye saatiyle 21:06'da Çanakkale'nin ilçesi Yenice'nin 12 kilometre doğusunda meydana gelen deprem. Depremin şiddeti 7.2 olarak kayda geçmiştir.
Tüm Çanakkale'yi düşünürsek yine alüvyon zemini olarak riskli grupta sayılabilecek yerdir Barbaros .
Çanakkale'nin kurulduğu delta ve civarında fay görülmemiĢse de hemen güneyindeki Kepez Çayı deltası açıklarında bir muhtemel fay gösterilir. Bunların yanı sıra Barka tarafından güneyde Ezine ile Ege Denizi arasında uzanan önemli bir fayın varlığından bahsedilmiĢtir.
Çanakkale il sınırları içerisinde Saroz-Gaziköy Fayı, Anafarta Fayları, Etili Fayı, Çan-Biga Fay Zonu, Sarıköy Fayı, Yenice-Gönen Fayı, Evciler Fayı, Pazarköy Fayı ve Edremit Fayı yer almakta.
Çanakkale'nin Biga ilçesinde 28 Şubat'ta da deprem oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi'nin (AFAD) verilerine göre, 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İstanbul'da. da hissedildi. başta olmak üzere birçok ilde hissedildi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 1996 yılında hazırlamış olduğu Türkiye Deprem bölgeleri haritasına göre çalışma alanının da içinde olduğu bölge 1. Derece deprem bölgesidir (Şekil 2).
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Şükrü Ersoy, Ahmet Hakan'ın Tarafsız bölge programında, "İstanbul'da en sağlam alan Haliç'ten kuzeye doğru Başakşehir'e kadar olup Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek olan bölge.
Belirlenen hakim titreşim peryodu 0,41 olup, bu değer bölge yüzey jeolojisi ile de uyum içinde olup sağlam bir zemin türünü işaret etmektedir.
Ayvacık civarının 1/250.000 ölçekli diri fay haritası [43] üzerinde Tuzla Fayı (Çamköy ve Paşaköy Segmenti), Balabanlı Fayı, Beydağı Horstu ve Geyikalan Horstu ile Tuzla Havzası'nın konumları [65]. Bu çalışma kapsamında detaylı olarak incelenen alan yeşil kesikli çizgi ile verilmiştir.
Bayramiç Ovası KB kesimini sınırlayan fay hattının varlığı bu kesimde eğimin birden artması şeklinde ekili olmuştur. Diğer taraftan Bayramiç Ovasının Kursak D. nin yer aldığı kesiminde ovanın kenar çizgileri de faylanmanın etkilerini yansıtmaktadır.
Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur. Saroz Körfezi'nden başlayan KAF, Marmara Denizi, Sapanca Gölü, Adapazarı, Tosya ve Erzincan üzerinden Van Gölü kuzeyine kadar uzanır.
Çanakkale deprem bölgesi mi diye soranlar için Çanakkale'nin il ve ilçelerinin hepsi 1. Derece deprem bölgesidir şeklinde cevap verebiliriz.1966 yılında yayımlanan Deprem Bölgeleri Haritasında bu bilgi yer almaktadır.
Bir deprem anında kaya zeminli ev ile kum zeminli ev sarsıntıdan farklı boyutlarda etkilenir. Kum zemine sahip bina şiddetli bir sarsıntı yaşarken, kaya zeminli binada sarsıntı çok daha az olur. Özellikle kıyı kesimlerinde yaşayanlar, zeminde sıvılaşma ihtimaline çok dikkat etmelidir. Şurada Paylaş!
BOZCAADA'YA ETKİ ETMİYOR
Üşümezsoy, Bozcaada'nın çok sağlam bir zemine sahip olduğunun altını çizerken, “Deprem asla eli kulağında olan bir şey değildir. Tarihsel gelişmelere baktığımızda 500-1000 yıl gibi büyük aralıklarla depremlerin yaşandığını görüyoruz. Yani büyük bir deprem olma olasılığı şu an için çok düşük.
1953 Yenice-Gönen depremi, 18 Mart 1953 tarihinde Türkiye saatiyle 21:06'da 7.2 Ms büyüklüğünde Çanakkale'nin ilçesi Yenice'nin 12 kilometre doğusunda meydana gelen depremdir. Deprem sonucu 265 kişi öldü, 6750 bina hasar gördü veya yıkıldı.
Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü Richter ölçeğine göre 6,9 Mw olarak duyuruldu.
18 Mart 1953 Yenice-Gönen Depremi (Ms=7.2) ışığında Yenice-Gönen Fayı'nın aktif tektonik ve paleosismolojik özellikleri, KB Türkiye.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri