Çanakkale meşhur tatlısı: Babalık Peynir Helvası, Çanakkale, Türkiye - Tripadvisor.
Çanakkale'nin efsane lezzeti: Peynir Helvası
Çanakkale denildiği zaman akla ilk gelen lezzetlerden olan Peynir Helvası, kendine has tarifiyle bölge mutfağının zenginlikleri arasında öne çıkmaktadır. Çanakkale tatilinde şehrin birçok yerinde bulabileceğiniz Peynir Helvası'nın tadına mutlaka bakılması gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale'nin ilçelerinden buranın tarihi dokusuna uygun çeşitli özelliklerde ve görünümlerde, magnet, anahtarlık, bardak, cüzdan, truva atı figürleri, özel biblolar, geleneksel mutfak ürünleri; peynir helvası, domates salçası, zeytin ve zeytinyağı, ezine peyniri gibi hediyelik ürünler alabilirsiniz.
Kuzey Ege'nin tatil cenneti olarak bilinen Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi, İngiltere gazetesi The Guardian'da 'Avrupa'nın en büyülügöz alıcı 10 adası' arasında ikinci sırada tavsiye edildi.
ÇANAKKALE DE YAŞAMAK Çanakkale'de Yaşam
Türkiye'de ekonomik unsurlar göz önünde tutulduğunda yaşaması çokta pahalı bir şehir değil ama iş olanakları az. Yani Çanakkale merkez daha çok halk arasında denilen (ununu eleyip eleğini asmış) insanların veya emekli insanların şehri olma yolunda ilerlemekte.
Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, kiraz, armut, erik, badem gibi ürünlerdir.
Biga'mızın turizm destinasyonuna baktığımızda; etimiz, sütümüz ve özellikle köftemiz meşhur. Doğal güzelliklerimiz ve termal suyumuz bulunuyor. Nilüfer Gölümüz var ve su üzerinde nilüfer çiçekleri açmakta.
2Ispanak Çorbası
Daha önce bahsettiğimiz gibi Çanakkale mutfağında, sebzelere çok sık yer verilir. Bu sebzelerin başında da ıspanak gelmektedir.
Çanakkale ilinde buğday, domates, zeytin, şeftali, elma, kiraz, çilek, üzüm, ayçiçeği, sanayi tipi biber, çeltik ve süt ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde kalite, yola dayanıklılık, tat ve aroması ile Çanakkale domatesi öne çıkmaktadır.
Konya'nın Halkapınar ilçesinde cevizleri iğne ve iplik ile nakış işler gibi iplere dizdikten sonra üzüm şırası, un ya da nişasta ile hazırlanan kıvama batırılarak yapılan "bandırma" tatlısı, asırlardır damakları tatlandırıyor ve bölge ekonomisine katkı sağlıyor.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il.
A.Cumhuriyet Döneminde Çanakkale İlinin Nüfus Gelişimi
1927 yılında Türkiye'nin toplam nüfusu 13 648 270 iken, Çanakkale ilinin nüfusu 183 491 olarak tespit edilmiştir. Böylece Çanakkale ili nüfus büyüklüğü açısından ülkemizdeki 63 il arasından 34. sırada yer almıştır.
Çanakkale'de toplam 11 ilçe ve 576 köy bulunuyor. 90 binlik nüfusuyla en kalabalık ilçesi Biga'dır. 2. sırada yer alan Çan ilçesinin nüfusu ise 48.460'dır. Çanakkale'nin en az nüfusa sahip ilçeleri ise Bozcaada, Gökçeada ve Eceabat'tır.
Çanakkale ilimiz; yarı nemli bir iklime sahip, kışları serin, yazları sıcak, su fazlası kış mevsiminde, çok kuvvetli olan ve deniz tesirine yakın bir iklime sahiptir.
Çanakkale, birbirinden güzel doğal güzelliklere ve tarihi yapılara sahip olmasının yanı sıra denize kıyısı bulunduğu için deniz turizminin de oldukça gelişmiş olduğu bir tatil merkezidir. Uzun bir sahil şeridi bulunan Çanakkale'de denizin keyfini çıkarabileceğiniz çok sayıda plaj ve koy bulunmaktadır.
Bu nedenle hem Marmara hem de Ege iklimini görmek mümkün. Kışları yağışlı, yazları ise sıcaktır, şehir boğaza sahip olduğu için yaz kış rüzgar eksik olmaz. Tatil için şehre gelenlerin tercih ettiği dönem ise genellikle mayıs-eylül arası.
Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi çarşıda havludan tespihe, giyim ve ayakkabı ürünlerinden hediyelik eşyaya, Çanakkale seramiklerinden yağlı boya savaş tasvirleri ve minyatürlere kadar binlerce çeşit ürün satışa sunuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri