Çoğu bebek doğduktan sonra 12 ay (veya 9 kg) olana kadar, bebek arabasına da monte edilen ana kucağı ile otomobilde seyahat ettiği için, genelde oto koltuğu arama sürecine erken girilmiyor. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, hiçbir şey bebeğinizin güvenliğinden önemli değil.
Doğumdan sonra bebeğinizi eve getirirken oto koltuğunu kullanmaya başlamalısınız. 9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir).
Ana kucağı oto koltuğu olarak da rahatlıkla kullanılabilir.
Zaten doğumda 12-15 aya kadar “Ana Kucağı” dediğimiz koltuklar tercih edilir. Bu koltuklar da hem otomobilde hem evde kullanılabildiği hem de pusete takılabildiği için (pusetle kullanılabilen ve kullanılamayan tipleri mevcut) oldukça kullanışlıdırlar.
Bebekler Oto Koltuğuna Ne Zaman Oturur? Bebekler doğumdan itibaren araba puseti içerisine oturtulabiliyor. Grup 0 ve Grup 0+ olarak da bilinen, yeni doğan bebeğe uygun olarak tasarlanan araba koltukları 45-50 derecelik açıyla kullanıldığı için bebeğe konforlu ve güvenli bir yolculuk sağlıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz.
Bebek araba koltuğu bir yaşından küçük bebeklerin kalbini durduruyor. Araç içi bebek koltukları hayat kurtarıyor. Ancak bir yaşından küçük bebeklerin 30 dakikadan uzun süre araç içi bebek koltuğunda kalması kalbini durdurabilir.
Ana kucağı doğumdan itibaren kullanılabilir. Tamamen yatırıldığında, bebek yatma pozisyonundayken, güvenlik sağlayan ve koruma hissi veren özel iç küçültücü minder ile desteklenir.
Ana kucaklarının sadece ev içerisinde kullanılması için üretilenleri de mevcut. Bunlar ise ev tipi ana kucağı olarak adlandırılıyor. Puset ve ana kucağı farkından da söz edelim. Aslında ana kucağı oto koltuğu ile aynı şeyken, puset bebek arabası ile aynı şey.
Oto koltuğunda dik pozisyonda oturmak küçük ve yeni doğan bebeklerde solunumu güçleştirerek kandaki oksijen düzeylerinin düşmesine yol açabilir. Hatta bu pozisyon göğüs kafesi üzerinde baskı oluşturabilir. Seyahat sırasında uzun süre çocuğu dik bir şekilde koltukta uyutmamak gerekir.
1.Bebekleri araba koltuğunda ya da salıncakta uyutmak
Ancak araştırmalara göre 2 yaşına kadar bebeklerin ve küçük çocukların araba koltuğunda uyumalarına izin vermek yaralanmaya, hatta ölüme yol açabilir.
Puset, bebeğin rahatça taşınmasını sağlayan bağımsız ya da genellikle bebek arabasının bir parçası olarak kullanılan, bir nevi ana kucağı. Yumuşak destekleri ve emniyet kemeri sayesinde bu özel taşıyıcılar, bebeği güvenli bir şekilde taşımayı sağlıyor.
Özellikle bebek arabasında bebekler gezerken sallandıklarından dolayı hemen uykuya dalmaktadır. Artık yeni arabaların puset bölmesi olduğu için uykuya Dalan bebekler buradan rahatlıkla çıkarılıp evlerine götürülebilmektedir. Böylece puset bebeklere asla zarar vermemektedir.
Bebekler oturmaya başlaması ile beraber puset kullanımına ihtiyaç da azalmaya başlamaktadır. Bebekten bebeğe göre değişse de genellikle bebekler 3 aydan sonra yavaş yavaş oturtulmaya başlanmaktadır. Yeni doğan döneminden itibaren kullanılan pusetler bebeklerde en verimli olarak 6 ile 9 aya kadar kullanılmaktadır.
Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur.
Çocuğunuzu araç koltuğuna oturmaya alıştırın. Koltuğu evinize getirin ve ona oturmaya alışması için her gün bir ya da iki saat çocuğunuzu oturtun. İlk kez koltuğa binmesini 4-6 saatlik yolculukta yapmayın. Bebeğinizi keyfi yerindeyken 10-15 dakikalık kısa yolculukta oturtarak araba sürme kavramına alıştırın.
En İyi Cevap. Her puset oto koltuğu olarak kullanılmıyor maalesef.
Bebeğinizin kemikleri henüz yeterince gelişmiş olmadığından koltuğa yatar pozisyonda yerleştirilmelidir. Bu nedenle mutlaka yatar pozisyona alınabilen ve mümkünse çift yönlü oto koltuklarını tercih edebilirsiniz. Böylece koltuğunuzu çocuğunuz biraz büyüdükten sonra ileriye dönük şekliyle de kullanmanız mümkün olur.
Çocuk 13 kg veya 85 cm'e ulaştığında ana kucağı standartlarını aşmıştır. Bebeğiniz, ana kucağında da öne ve arkaya döndürülebilen koltukta da en az 9 kg (ECE R44/04 standartları) veya 75 cm ve 15 aylık olana kadar (ECE R129/01 standartları) geriye dönük bakarak kullanıma devam etmelidir.
6 aydan sonra özellikle 7. ve 8. aylarda başlayan başka kişilere yabancılık yapma ve ayrılık korkusunun gelişmesi ile kucak alışkanlığı ileri bir boyuta taşınabilir. Bu nedenle bebeğin annesine ihtiyaç duyduğu ilk aylarda mutlaka ihtiyaçlarına cevap verilmeli ve kucağa almaktan kaçınılmamalıdır.
Özellikle yenidoğan döneminde günde bebekler sık sık idrar yaptıkları için ilk birkaç ay her 2-3 saatte bir bez değişimi yapmalısın. Bebeğinin pişik olmasını önlemek için bezini sıklıkla değiştirmelisin. 6. aydan sonra bebeklerde bez değiştirme sıklığı günde 3 veya 4 kez olmalı.
Bu dönemde bebeğiniz ellerini birleştirir, sırt üstü yatarken ellerini seyreder. 3 aylık bebekler, elini tuttuğunuzda daha sıkı kavramaya başlayacaktır. Elindeki bir oyuncağı kısa bir süre tutar. Dokunma duyusunu geliştirmek için bebeğinize farklı dokulara sahip oyuncaklar vermenizde fayda vardır.
Boyu 1.35 metreden kısa ve 36 kg. altındaki çocuklar için ağırlıklarına ve Avrupa Güvenlik standartlarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale geliyor. Bu yasaya uymayanlara ise para ve puan cezaları uygulanmaya başlanacak.
Bebek de bu aşamada sistematik seslerle gelişimine devam eder. Bebek arabaya bindiğinde, anne karnındaki gibi koltukta sıkıca bağlı olur. Arabanın sistematik sesleri de alışık olduğu seslerle benzerlik gösterir. Haliyle bebek de güvenli bir ortamda, alışkın olduğu gibi uyuya kalır.
Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar omuzdan emniyet kemeri kullanmak önemlidir. Seçeceğiniz bebek koltuğunun kaza ve darbelere karşı test edilmiş olmasına özen göstermelisiniz. Bebek oto koltuğunu, bebeğinizin yüzünü otomobilin arka camına bakacak şekilde konumlandırmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri