Vajinal Mantar (Kandidiyazis) Kadınlarda görülen vajinal mantar oldukça yaygın görülen bir enfeksiyondur. Vajina ve vulvada normalde de bulunan yararlı mantar ve bakterilerin değişime uğraması sonucu, kandida olarak da bilinen maya mantarı türünde kontrolsüz çoğalma görülebilir.
Kadınların dörtte üçü hayatlarının bir noktasında kandidiyaza yakalanır. Her kadının vajinasında Candida albicans bulunur ve bu normalde bir sorun yaratmaz. Ancak normal florada bulunan laktobasiller ile olan dengesi bozulursa, aşırı çoğalma olur ve enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Candida mantarı belirtileri, enfeksiyonu olduğu bölgeye farklılık göstererek, ağrı, yanma, kaşıntı, ishal şeklinde ortaya çıkar. Candida mantarının en sık görülen belirtileri şöyle sıralanabilir: Vajina ve dış genital bölgede kaşıntı Cinsel ilişki ve idrar yaparken yanma ve ağrı
Korunmasız Cinsel İlişki: Cinsel temas sırasında partnerin vücudundan Candida mantarları geçebilir ve enfeksiyona neden olabilir. Stres ve Yorgunluk: Uzun süreli stres veya yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve mantar enfeksiyonlarının riskinin artmasına yol açabilir.
Genital Problemler: Kadınlarda vajinal enfeksiyonlara (genital kandidiyaz) neden olabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle kaşıntı, yanma ve akıntıya neden olur. Erkeklerde ise, Candida enfeksiyonu penis bölgesinde kaşıntı, kızarıklık ve ağrı ile huzursuz edebilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Erkeklerde görülen kasık mantarı bu bölgede kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissine neden olur. Tek ya da çift taraflı olmak üzere kasığı etkileyen mantar, bazı durumlarda cinsel organ üzerinde de yayılabilir. Kasık mantarı çoğu zaman ayak mantarı gibi farklı bir bölgede ortaya çıkan mantar türleriyle ilişkilidir.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir.
Kandida temizliği, sindirim sisteminin yıkanması ve fermente sebzelerde ve kefirde bulunan sağlıklı kandida savaşçılarının tanıtılması yoluyla fazla kandida vücudunu atmaya yardımcı olur. Organik soğan, sarımsak, kereviz, lahana, deniz tuzu ve saf sudan sebze suyu yaparak başlayın.
Antikor testi: Tükürük örneği laboratuvarda antikorlar için test edilebilir. Vegatest veya HRV – Reviquant ile analizi. SFF dışkı analizi. Kan veya dışkı örnekleri kullanılarak Candida testi: Bu amaçla, mantar enfeksiyonu olup olmadığını belirlemek için mantar kültürleri oluşturulur.
Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir. Ancak bu çoğu kez uzun zaman alır. Kimi zaman bu bekleme süreci içinde hastalık daha da ilerleyebilir.
Ağızda oluşan candida mantarı tedavi edilmezse, kalp kapakçığına, akciğere ve karaciğere doğru yayılabilir. · Sinüzit Enfeksiyonları; Candida mantarı sinüziti etkiler. Kesilmeyen öksürük ve geniz akıntısına neden olabilir.
Vajinal mantar için kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji) uzmanına gidilmelidir.
Doğal işleyişi ve doğru sayıda bulunması durumunda, Candida mantarının insan vücudu için herhangi bir zararı bulunmadığını söyleyebilmekteyiz. Candida, vücudun bağışıklık sistemi tarafından kontrol edilmektedir.
Bu denge bozulduğunda faydalı mikroorganizmalar zamanla azalır ve Candida Mantarı gereğinden fazla çoğalarak tehlikeli olmaya başlar. Faydalı bakterilerin azalması hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bunun yanı sıra, Candida Mantarının çoğalmasıyla beraber bağırsaklarda geçirgenlik de artmaktadır.
Hastalık minimum 6 aya kadar süren yorgunluğa göre nitelendirilir ve yanında baş ağrısı, eklem ağrısı, hafızada ve konsantrasyonda güçlük, ve boğaz ağrısı içeren diğer belirtileri de getirir. Sıklıkla kandida belirtilerinden biri de kronik yorgunluktur.
Candida auris'in bedenini kolonize ettiği çoğu insan hastalanmıyor, hatta mantarın vücudunda olduğunu bile fark etmiyor. Ama eğer bu mantar cerrahi yaralara nüfuz ederse ya da kana karışırsa ciddi enfeksiyonlara neden oluyor.
Hastada mantar enfeksiyonu olup olmadığı kan tahlillerinde çıkmaktadır. Kandaki mantar antijenleri ve antikorları test edilerek vücutta mantar olup olmadığı belirlenebilmektedir.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Candida Diyetinde Kaçınılması Gereken Besinler
Gluten içeren tahıllar: Buğday, çavdar, arpa ve kavuzlu buğday. Rafine sıvı ve katı yağlar: Kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı veya margarin. Çeşniler: Ketçap, soya sosu, beyaz sirke, barbekü sosu, yaban turpu veya mayonez.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Vajinal mantar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubuna girmez. Bunun sebebi de cinsel anlamda aktif olmayan kadınlarda da hastalığın görülebilmesidir. Ancak cinsel birliktelik de vajinal mantarın bulaşma yolları arasında sayılabilir.
Tedavi Geciktiğinde Hastanın Karşılaşacağı Sorunlar
Mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapar. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olur. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalığı görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri