Yetenek Olgunluk Modelleri genel bir tanımla organizasyonların; insan kaynaklarını, süreçlerini ve teknolojilerini geliştirip daha iyi çalışır hale getirebilmelerini sağlayan uzun vadeye yayılmış bir olgunlaştırma planıdır.
Kısaca “Önce eyleme geç, sonra düşün” anlamına gelir. Düşünülmeden, sonuçları araştırılmadan, akla uymayan ve yaratacağı olumsuzluklar hesaba katılmadan alınan kararlar, geliştirilen politikalar ve uygulamaların sonuçta çöp tenekesine atılacağını anlatır.
- Politik Karar Verme Modeli: Kurumsal faaliyetler aracılığıyla bireysel amaçları gerçekleştirmek için karar verme süreci içine girildiğinde yararlanılan modeldir. -Çatışma (Uyuşmazlık) Karar Verme Modeli: Önemli yaşam kararlarının verilmesi söz konusu olduğunda uygulanabilir.
Karar verme üç aşamalı bir süreçtir. Bunlar, karar verilecek hususun tespitine dair bilgi toplama, karara dair atılabilecek olası adımları planlama, oluşturulan alternatiflerden birini seçmedir (Simon, 1974: 114).
Ussal karar vermenin merkezinde karar vericinin mantığı yer almaktadır. Ussal model; basit ve kararsızlığa yer bırakmayan karar vericilerin nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen etik karar verme odaklı olduğu söylenebilecek bir modeldir.
İlgili 34 soru bulundu
Önde gelen karar verme yaklaşımları, rasyonel karar verme modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar verme modeli ve yaratıcı karar verme modeli olarak sıralanabilir.
Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor. Yapılarına göre kararlar; yapılandırılmış karar, yapılandırılmamış karar ve yarı yapılandırılmış karar olarak sınıflandırılıyor.
Klasik Model:
Klasik modelde karar vericinin soruna ve çözüm yollarına tam olarak hâkim olduğu düşünülmektedir. İnsanların ekonomik çıkarlarını göz önünde tutup ussal seçimlerde bulunduklarını ileri süren klasik modele göre, insan karar verme durumunda bütün alternatifleri bilmektedir.
Yönetsel karar verme modeli, yöneticilerin karar alma süreçlerinde uyguladıkları sistematik ve dikkatli bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Bu model, yöneticilerin karşılaştıkları karmaşık problemleri daha iyi anlamalarına ve uygun çözümler üretmelerine yardımcı olan bilimsel ve mantıklı bir süreçtir.
Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Karar Biliminin bir alt dalını oluşturan ve farklı yaklaşımları bünyesinde barındıran bir yöntemler bütünüdür. ÇKKV, karar sürecini kriterlere göre modelleme ve karar vericinin süreç sonunda elde edeceği faydayı enbüyükleyecek şekilde analiz etme sürecine dayanır.
(a) Rasyonel aktör: Eylem, tutarlı bir amaçlar kümesine sahip olduğu ve bu amaçları gerçekleştirmek için etkili olduğuna inandığı araçları (aslında etkili olmasalar da) kullanacağı varsayılan bir karar alıcının amaçlarından ve inançlarından köklenir.
Artırımcılık küçük adımlarla değişimdir. Vatandaşlar ve baskı gruplarından gelen talepler mevcut politika içerinde çok büyük bir değişikliğe yol açmadan ufak güncellemelerle yerine getirilir. Charles Lindblom tarafından geliştirilen arttırımcı model doğrusal bir geliştirme sürecidir.
Karar teorisi (ing.:Decision theory) matematik ve istatistikte; değerlerin, belirsizlikler ve diğer konularla ilgili tespiti ile bir karar verme ve elde edilen optimum karar ile ilgilenir. Kararları birbirini etkileyen, çıkar çatışması içinde olan oyuncu etkileşimleri hasebiyle oyun kuramı ile yakından ilgilidir.
Programlanmış kararlar: Programlanmış kararlar, her zaman yinelenen ve rutinleşmiş kararlardır. Programlanmış kararlar öncelikle nasıl verilmiş ve pratiğe aktarılmışsa ikince kez yine aynı şekilde uygulanırlar.
Bommer Modeli: Etik veya etik dışı karar vermeyi etkileyen çeşitli faktörleri tanımlayarak, bireyin özelliklerini karar verme süreciyle ilişkilendirir. Pruden Modeli: Pruden, yöneticilere referans olabilecek üç etik alandan söz eder.
Reamer Modeli (1999)'nde bireysel değerler ile mesleki değerler arasındaki çatışmaların çözümlenme- sine odaklanmıştır. Genel Karar Ver- me Modelinde ise karar verme süre- ci, problem çözme aşamalarını çağrış- tırmaktadır. Bu nedenle bu model pek çok sorun alanına uygulanabilir.
Şeytanın avukatı, olabilecek en kötü ihtimali düşünüp değerlendirenler için kullanılan bir tanımlama. (Örnek: "Bir an için Şeytanın avukatlığını yapalım").
Yapılandırılmış kararlar, yapılandırılmamış kararların tersine, tekrarlanan ve rutin kararlardır. Bu kararlar tanımlanmış bir prosedürü içermektedir. Yarı yapılandırılmış kararlar, her iki karar türünün sonucudur. Problemin sadece bir bölümü, kabul görmüş bir prosedür ile elde edilen belirli bir cevaba sahiptir.
Özerklik ya da otonomi, başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi. Yunanca'dan gelen "auto" (öz, kendi kendine) ve "nomos" (kural, yasa) kelimelerinin birleşiminden oluşur.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
Sınırlı karar verme, alıcının satın alma kararı için nihai bir seçim yapmadan önce modelleri ve markaları karşılaştırdığı, orta düzeyde zaman ve çaba gerektiren ürünleri satın alırken kullanılan bir alıcı karar verme yöntemidir.
Literatür araştırması sonucu karar verme sürecini etkileyen faktörler, karar verici veya vericiler, kararın önemi, çevresel koşullar, zaman faktörü, seçenekler, kısıtlar ve sonuçlar olmak üzere yedi boyutta sınıflandırılmıştır.
Karar Verme Sürecini Etkileyen Faktörler
Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve kurumsal unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri