Sadece usta birliğine başlamış olan askerlere verilen bir haktır. Çarşı izninin süresi askeri birliğe ve bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak sabah 09.00 ile akşam 17.00 arası verilen çarşı izni bazı bölgelerde sabah 08.00 ile akşam 18.00 olarak tatbik edilebilmektedir.
c. Bakanlar Kurulu Kararı ile verilen ilâve izin süreleri, ç. Kânunî izin süresi, (Uzun dönemler erbaş/erler için 24 gün, Kısa Dönem Erbaş/erlere ise 12 gündür.)
Bu durum, bedelli askerlik yapanların acemi birliği statüsünde değerlendirildiği gösterir ve bu sebeple de askerlere Pazar günü izin hakkı tanınmaz. Unutmayın ki yalnızca usta birliğine geçildiği zaman hafta sonları çarşı izni verilmektedir.
Normal askerlik sürecinde 1 ay acemi birliği ve 5 ay usta birliği bulunmakta ve usta birliği olarak tanımlanan askerlik döneminde çarşı izni kullanılabilmektedir. Ancak 1 aylık acemilik döneminde böyle bir şey mümkün olmamaktadır.
Ancak, geçerli özürleri bulananlara yetkili komutanlıklarca yeteri kadar izin verilebilir. Ayrıca 12 hafta ve daha uzun süreli kursların sonunda arzu edenlere yıllık izinlerine sayılmak koşuluyla yol dahil olmak üzere 10 güne kadar izin verilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Peki, acemi birliğinde çarşı izni var mı, oluyor mu? İşte, o detaylar. Askerde, erbaş ve erlere, ilin güvenlik durumu ile birliğin konuş durumu ve görev özelliği dikkate alınarak görevi aksatmayacak ve en az iki haftada bir olacak şekilde izin verilmektedir. Ancak bu izin acemi birliğini kapsamamaktadır.
Askerler almış oldukları 28 günlük eğitim sonunda yemin töreni ile birlikte usta askerliğe hazır bir hale gelirler. Acemi birliği başvurunuzun onaylanmasının ardından askerlik yerleriniz E-devlet üzerinden ilan edilmektedir.
Askerin hakkı olan Çarşı izni verilmiyorsa bunu şafağından düşürmelidirler.
Askeri yargı, Mehmetçiğe müjde niteliğinde yeni bir içtihat oluşturdu. Buna göre, çarşı izni sırasında cep telefonu kullanmak serbest olacak. Askerler, cep telefonlarını bir tanıdıklarına bırakıp hafta sonu kullanabilecekler.
Akıllı telefon bulunduğun birliğin komutanlarındaki inisiyatife bağlı tamamen. Yakalatirsan tutanak yersin askerliğin uzar ve askerliğin boyunca sıkıntı yaşarsın. Bazı birliklerde hiç sorun etmezler göze sokmadigin sürece karışmazlar. Ama tabi kanunen yasak.
Çarşı izninin süresi askeri birliğe ve bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak sabah 09.00 ile akşam 17.00 arası verilen çarşı izni bazı bölgelerde sabah 08.00 ile akşam 18.00 olarak tatbik edilebilmektedir. Genel olarak bakıldığında izin saat süresi 8 – 10 saat olarak verilmektedir.
Tüfekli hareketler tüfeksiz hareketler gibi vücut egzersizleri yapılacak. Pazar günleri ise eğitim faaliyetleri yok fakat acemi asker statüsünde oldukları için bedelli askerlik yapanlar da çarşı izni kullanamayacak. Çarşı izni usta birliklerinde kullanılıyor.
Milli Savunma Bakanlığı, askerde telefon kullanımına ilişkin yeni karar aldı. Bakanlığın açıklamasına göre, askerlik hizmeti öncesinde kullanılan hatlar herhangi bir ücret ödemeden kısıtlı hatta çevrilebilecek.
Ölüm izni, devlet memurlarının birinci derece yakınlarının (eş, anne, baba, kardeş, çocuk) vefatı durumunda kullanabileceği bir izin türüdür. Bu izin acil ve beklenmedik olduğu için genellikle hızlı bir şekilde işleme konulur.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin o anki ihtiyacına göre kişi uzun dönem yedek subay veya yedek astsubay olarak 12 ay ya da kısa dönem er olarak 6 ay ile askerlik görevlerini tamamlarlar.
Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Bedelli askerlik, acemilik olarak nitelendirildiği için 28 gün süresince çarşı izni bulunmuyor ama pazar günleri istirahat günü olarak kabul ediliyor. Askerlik yaparken birinci dereceden yakınlarını kaybeden veya eşleri doğum yapan kişiler, 10 günlük izninden faydalanabiliyor.
Askeriyede telefon belirli kurallar çerçevesinde serbesttir. Bu kurullardan en önemlisi telefonunuzun kamerasız olmasıdır. Akıllı telefon özelliklerine sahip bir telefon askeriyede kabul edilmez. Tuşlu telefon olması tercih edilmektedir.
Gördüğünüz üzere akşam yemeği ve saat 9 gibi içtima sonrası serbest oluyorsunuz, koğuşunuza çekilebilirsiniz. Sabah ise traş olabilmek ve hazırlanabilmeniz için 5:30 – 6:00 suları aralığında uyanmış olmanız gerekmektedir.
Evci izin almak isteyen asker, bunun için yazılı olarak personel işlerine müracaat eder ve adres beyanında bulunarak iznin çıkmasını bekler. Askerin evci izni çıktıktan sonra kendisine evci izin kağıdı yine personel işleri tarafından zimmetli olarak verilir.
MADDE 32 – (1) Erbaş ve erlerin hava değişimi ve istirahatte geçen sürelerinin, tabi oldukları hizmet süresinin her ayı için bir günlük kısmı askerlik hizmetinden sayılır.
ER ACEMİ BİRLİĞİ SÜRESİ 2023 NE KADAR, KAÇ GÜN? Çıkan bеdеlli askеrlik ilе birliktе acemi birliği sürеsi 28 gündür ve bu sürenin ardından yemin töreni düzenlenmektedir. Buna halk arasında 4 hafta da denilmektedir.
2024 yılı Ekim ayı itibariyle, Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre, 2023 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte belirlenen 6 aylık askerlik süresi devam edecektir. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle, 2024 yılında zorunlu askerlik süresi 6 ay olacaktır.
Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir. 4 haftalık bir deneyim birikimi sonrası dağıtımlar başlanır ve tüm acemi erler görevli olacakları komutanlıklara gönderilirler. Yedek Subay ve Ast Subayların askerlik süreleri ise 12 aydır.
Uzun dönem askerlik kaç gün? Toplamda 12 aydır. Hizmete hangi yıl başladığınıza göre hizmet yapılacak toplam gün sayısı bir gün fark edebilmektedir. Uzun dönem askerlik süresi ortalama olarak 365 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri