Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, Türklere özgü bir lezzettir.
Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
Bengü Doğruel'in mutfağından videolu Çarşaf Böreği tarifi Malzemeler: (Hamuru için) 550 gram un (2 büyük su kupası un) 190 mlt su (1 su bardağı su) 1 yumurta 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1.5 tatlı kaşığı tuz Hamuru yağlamak için 1 çay bardağı kadar sıvı yağ İçi için; 1.5 kg patates 2 adet soğan Sıvı yağ Tuz,karabiber, ...
Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Osmanlı mutfağında bulunur. Türk mutfağında yer alır. Türkiye'de Eskişehir Seydişehir Erzurum ve Gaziantep başta olmak üzere birçok bölgede bilinen bir yemektir.
İlgili 42 soru bulundu
Selçuk'un ticaret insanlarından İsmail Yalçınkaya kentimize yeni bir mekan kazandırdı. Abuhayat Caddesinde Aslanlı Havuz köşesinde Bülent Börekçilik adıyla hizmete giren Börekevinin açılışını Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu yaptı.
Kendi etrafında dolayıp pişirme tepsisine alıyoruz. Tüm hamurları bu şekilde hazırlayıp tepsiye dolayarak yerleştiriyoruz. Üzerine sıvı yağ ve yumurta sarısı sürüp 200 derecede alt üst kızarana kadar pişiriyoruz.
Bu börek çok ama çok nefis oluyor.İftar ve sahur sofralarına çok yakışır. Üstelik yapılışı da oldukça kolay. İster hemen pişirin,ister akşam yapın sabah kahvaltıya hazır olsun. veya dondurucuya atın aylar sonra bile çıkarıp pişirebilirsiniz.
Yağlanmış fırın tepsisinin orta kısmından başlayarak kendi etrafında dolayarak rulo hamurları sarın. Hazırladığımız ıspanaklı çarşaf böreğimizin üzerine 1 çay bardağı tereyağ-sıvı yağ gezdirerek dökün. Elimizle hamura yedirin.
Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, Türklere özgü bir lezzettir. Özellikle Trakya mutfağından eksik olmayan bu besin, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir.
Hasan Dedem, işe gitmek için sabah erken kalkan Kürt hamallara, diğer börekler pahalı olduğundan, kıyma ve peyniri olmayan ve tok tutmak için üzerine pudra şekeri dökülen daha ucuz bir börek çeşidi yapmış.”
Kürt Böreği / Arşiv
Dilbağı, ''Kürt Böreği ismi esas olarak Mehmet Efendi'nin (böreği İstambul'da ilk kez yapıp pazarlayan) ismini bilmeyen müşterileri tarafından söylenen 'Kürt'ten aldık, Kürt'ün böreği' sözlerinden türemiştir. 'Küt' ismi son on yıldır kullanılmakta olup sonradan uydurulmuştur” dedi.
Yeni pişmiş börekler dondurucuya kaldırılmadan önce oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Soğuyan börek bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya yerleştirilir. Börekler pişirilmeden de buzdolabında saklanabilir. Böylece daha uzun süre muhafaza edilir.
Bir Balkanlar belgeseli izlerken bile, televizyonda göreceğiniz börek, karnınızı acıktırabilir. Arnavut böreği ince açılan hamurların, kat kat, 6 kat gibi düşünebilirsiniz, üst üste konulması, börek harcının konulması, sonra üzerine yine aynı hamurlarının konulması ile yapılır.
Boşnakça'da börek anlamına gelir.
Börek çeşitlerinden yemesi en lezzetli olanı da kol böreği olarak da bilinen çarşaf böreği... Bosna Hersek'te sık sık sofralarda bulunan, Türkiye'nin her yöresinde ama özellikle Trakya'da oldukça fazla tüketilen çarşaf böreği hem mayalı hem de mayasız olarak yapılabiliyor.
Çarşaf Böreği Tarifi İçin Malzemeler
1/2paketyaş maya. 1çay kaşığışeker. 1su bardağısıvı yağ
Hazırladığınız börekleri tepsiye dizin ve birbirine değmemesine özen gösterin. Üzerini hava almayacak şekilde kapatarak 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün börekleri dolaptan çıkartın ve saklama kaplarına veya buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Üzerine tarih etiketi yapıştırın ve hava almayacak şekilde kapatın.
Yağlanmış tepsiye çörek gibi dolayarak yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika pişirilir. Fırından çıkınca böreğin üzeri bezle örtülüp içini çekene kadar dinlendirilir Afiyet olsun..
Böreğin üzerine yumurta sürdüğünüzde daha güzel kızarır, ama evde yumurtanız yoksa aynı etkiyi elde etmek için biraz yoğurt, bir çorba kaşığı sıvı yağı karıştırarak böreğinizin üzerine sürebilirsiniz. Bu sayede böreğinizin hem üzeri daha parlak olacaktır hem de çıtır çıtır.
Böreğin çıtır çıtır olması için hamurun her katına yağ sürmek önemlidir. Katları ince ince açtıktan sonra üzerini yağlayıp katlayarak hamuru tekrar açmalısınız. Börek katları arasına sürülen yağ, hamurun çıtır çıtır olmasını sağlar.
Bülent Börek'in Sofraya Geliş Hikayesi
Yöredeki kadınların hamurunu elleriyle açtığı böreğimizin ilk imalathanesi, bozulmamış bir tarihi dokuya sahip olan ve 700 yılı aşkın bir süredir Türk geleneklerini yaşatan Sakarya'nın Taraklı ilçesinde yer alıyor.
4.5 kg tepsi 160 TL(+25 TL tepsi depozitosu)
Eksim Holding, Aslı Börek'i bünyesine kattı. Enerji, gıda ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteren Eksim Holding'in gıda alanındaki şirketi Eksun Gıda, Türkiye'nin önde gelen pastane zincirlerinden Aslı Börek'in hisselerinin tamamını satın aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri