Modem arayüzüne girdikten sonra kablosuz ağ ayarlarına girin. Burada kablosuz ağ adı (SSID) ve şifre (WPA Key) gibi bilgileri görebilirsiniz. Kablosuz ağ adının yanında frekans bandını gösteren bir seçenek bulunacaktır. Bu seçeneği tıklayarak 2.4 GHz veya 5 GHz olarak değiştirebilirsiniz.
2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
Akıllı bir telefonun bağlandığı Wifinin kaç GHz olduğunu anlamak için ilk olarak telefondan “Ayarlar > Wi-Fi (Kablosuz Ağ)” seçeneği seçilmelidir. Burada açılan ekrandan “ağ özellikleri” seçilmelidir. Android akıllı telefonlarda genellikle bu ayar dişli simgesi ile gösterilmektedir.
2,4 GHz frekanslı ağlar için kanal seçerken:
Kanal 1, 6 veya 11'i seçin. Bu kanallar çakışmaz ve en yüksek güvenilirliği sağlar. 1, 6 veya 11 numaralı kanallardan birini seçerken, erişim noktanızdan veya yönlendiricinizden gelen en güçlü düşük sinyali tercih edin.
Eğer modeminiz 5 GHz bandında çalışıyorsa (ki yeni nesil modemlerin çoğu çalışır), telefonunuzda da Ayarlar>Wi-Fi>Gelişmiş>Wi-Fi Frekans bandı dizinine gidin ve Otomatik'e dokunun. Bu telefonunuzun mümkün olduğu zaman 5 GHz bandında çalışmasını sağlayacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Modem arayüzüne girdikten sonra kablosuz ağ ayarlarına girin. Burada kablosuz ağ adı (SSID) ve şifre (WPA Key) gibi bilgileri görebilirsiniz. Kablosuz ağ adının yanında frekans bandını gösteren bir seçenek bulunacaktır. Bu seçeneği tıklayarak 2.4 GHz veya 5 GHz olarak değiştirebilirsiniz.
5G yazıp 7000'e ücretsiz SMS atarak, hem SIM kart hem telefonunuzun uyumlu olup olmadığı bilgisini öğrenebilirsiniz.
2,4 GHz ve 5 GHz bu iki frekansın arasındaki en önemli fark şudur; İnternetin kullanılacağı alan ve İnternetin hızına olan etkenleridir. 2,4 GHz Frekans; 600 MBPS hıza kadar desteklemektedir. 5 GHz internet ise 1300 MBPS hıza kadar çıkmaktadır.
2.4 Ghz ISM frekans bandında çalışan teknolojide, veri aktarımında en üst limit mevcut teknoloji şartları dahilinde 24 MBPS'dir. IEEE 802.15.1 standardı kapsamında kapsama alanı ise 100 metreye kadardır.
Fakat bu kadar yoğun kullanılması internet hızında düşüş yaşanmasına yol açabilir. Örneğin, CRT monitörleri, mikrodalga fırın ve kablosuz telefon gibi pek çok cihaz 2.4 GHz frekansını kullanır.
Yüksek katlar, duvarlar ve uzak mesafe için 2.4 GHz tercih edilebilir. Apartmanlar gibi kalabalık mekanlar için ise kendi dairenizde 5 GHz bant genişliği daha az kullanımda olacağı için yüksek veri hızları ve daha kararlı bir internet bağlantısı sebebiyle tercih edilebilir.
Başlat'a sağ tıklayın ve Ayarlar'ı seçin. Ağ ve İnternet'i seçin. Wi-Fi/Durum'u seçin ve Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir'e tıklayın. Kablosuz Ağ Bağlantısı'na sağ tıklayın ve Etkinleştir öğesini seçin.
Masaüstü > Ayarlar > Denetim Masası > Ağ ve Internet > Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle > Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir. Başlat düğmesini tıklatın ve sonra Denetim Masası > Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle > Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir öğesini seçin.
2.4 GHz; 600 Mbps'e kadar internet hızı desteklerken 5 GHz'de bu oran 1300 Mbps'dir. Bu açıdan bakıldığında 5 GHz frekansının çok daha iyi hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Bu gerçekten de doğru bir tanım. 5 GHz frekansını kullandığınızda daha yüksek hızlara ulaşabilirsiniz.
Bir istemci, sinyal gücü -75 dBm'nin altına düştüğünde dolaşımda olmalıdır ve bir Wifi istemcisinin sinyali, istemcilerin WiFi ortamında hareket ettiği her yerde ideal olarak -65 dBm'den yüksek olmalıdır.
Modem arayüzüne 192.168.2.1 veya 192.168.1.1 IP kullanarak giriş yapın ve kablosuz ağ ayarlarına gidin. Kanal kısmından seçmek istediğiniz kanalı seçin. (Kullandığım modemde 14. kanalı seçmeye izin verilmediği için 13. kanal en iyi alternatif benim için.) Ayarları kaydedin.
Özellikle yurtdışındayken ya da telefonun şebekeye bağlı olmadığı durumlarda WiFi üzerinden ücretsiz arama yapabiliyorsunuz.
Wi-Fi sorunlarını düzeltemezseniz, Android telefonunuzdaki ağ ayarlarını sıfırlamayı deneyin. Ayarlar menüsünden "Ağ ve İnternet" seçeneğine gidin, ardından "Wi-Fi" bölümüne tıklayın. Burada "Ağ Ayarlarını Sıfırla" veya benzer bir seçeneği bulmalısınız. Bu işlem, ağ bağlantılarınızı sıfırlar ve sorunu çözebilir.
Telefonunuzdaki yanlış ağ ayarları veya hatalı parolalar, Wi-Fi'ye bağlanma sorunlarına neden olabilir. Wi-Fi parolasını yanlış girme veya yanlış ağ türünü seçme gibi basit hatalar, bağlantı sorunlarına neden olabilir. Bunun yanı sıra, yanlış konfigüre edilmiş gelişmiş ağ ayarları da soruna yol açabilir.
Eğer modeminiz destekliyorsa modem arayüzüne girip işlemi yapabilirsiniz. Tarayıcınıza 192.168.1.1 yazarak arayüze ulaşın. Ardından menüden “Kablosuz Ağ Ayarları” kısmına tıklayın. Burada yer alan “Band” bölümünden 5 GHz'yi seçin.
Telefonunuzu yeniden başlatın veya Uçak modunu etkinleştirin ve devre dışı bırakın: Bazı ağ ayarları telefonunuzun kısa bir süre içerisinde 5G ağına bağlanamamasına sebep olabilir. Sorunu gidermek için telefonunuzu yeniden başlatın veya Uçak modunu etkinleştirin ve devre dışı bırakın.
Bunlara örnek olarak; Apple iPhone 12, 12 mini, 12 Pro, 13, 13 mini ve 13 Pro; Samsung Galaxy A72, A52S, S21, Z Fold3 ve Z Flip3; Oneplus Nord N10 ve 9 Pro; Poco F3 ve M3 Pro; Realme GT, Xiaomi Mi 11 Lite ve Vivo Y51 verilebilir. Bahsi geçen bu cihazların hepsi oldukça gelişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri