Ali Eşref Dede'nin yemek risalesinde, cağırtlak ve cartlak kebabının Gaziantep yöresinde yapılan eski bir yemek olduğu bilgisine yer verilmiştir. Gaziantep Cağırtlak Kebabı 09.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Cartlak kebabı yaparken kuzu ciğeri, böbrek, yürek, dalak ve bir miktar kuyruk yağı kullanılır. Tüm malzemeler doğrandıktan sonra şişe takılır ve 10 dakika pişmek üzere ızgaraya verilir. Piştikten sonra üzerine kimyon ve tuz serperek, arzuya göre dürüm ya da porsion olarak tülketilebilir.
Kuzu ciğeri kebabına antepte cartlak kebabı denir ve küçük küçük tezgahlarda pişirilir ve anteplilerin gece gündüz yirmi dört saat istedikleri satlette bulabilecekkeri bir kebabtır. Çünkü çok sevildiği için antepte sıkça bulunur. Tabi ki evlerde de bir o kadar pişer. Hele de kurban bayramında mutlaka bu kebap yapılır.
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü.
“Ciğerin anavatanı Urfa'dır”
Urfa ile Diyarbakır arasında uzun yıllardır süren ciğer kebabı rekabeti, Diyarbakır ciğerinin de tescillenmesiyle arttı. Urfa Lokantacılar, Köfteci ve Tatlıcılar Odası Başkanı Mehmet Şakak, Urfa'da ciğer kebabının sabahtan akşama kadar tüketildiğini söyledi.
İlgili 29 soru bulundu
Akşehir Tandır Kebabı geçmişten günümüze ulaşan, Konya ilinin Akşehir ilçesi ile özdeşleşen yöresel bir yemektir. Akşehir Tandır Kebabı, kuzu etlerinin meyve odunu (meşe) ile ısıtılmış taş fırınlarda, yöreye mahsus közde pişirme tekniği kullanılarak yapılan yöresel bir yemektir.
Edirne'nin yöresel tatlarından Yaprak Kebabı tarifi, Mutfağım programında... Yapılışı: 1 adet kuru soğan rendelenir.
Hatay'dan Şanlıurfa'ya gelen Bülent Öz ise Şanlıurfa ciğerinin çok lezzetli olduğunu söyledi.Suat Dirlik de birçok kenti gezdiğini ve ciğer yediğini belirterek, "Kimse demesin ciğer Diyarbakır veya başka bir ilindir, ciğer Şanlıurfa'nındır.
Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almıştır. Ciğerin incecik, kağıt gibi doğranmasından sebep “yaprak ciğeri” ismiyle de bilinir.
Bu tartışmayı bir süre önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba başlattı. Fakıbaba, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'yü Urfa'da ağırladığı gün ciğer ikram etti ve "Ciğerin en güzel yapıldığı yer Şanlıurfa'nın ta kendisidir.
Cartlak kebabı yaparken kuzu ciğeri, böbrek, yürek, dalak ve bir miktar kuyruk yağı kullanılır. Tüm malzemeler doğrandıktan sonra şişe takılır ve 10 dakika pişmek üzere ızgaraya verilir. Piştikten sonra üzerine kimyon ve tuz serperek, arzuya göre dürüm ya da porsion olarak tülketilebilir.
Antep mutfağıyla özdeşleşen bu kebap, yörede 24 saat boyunca bulunabilir. Özellikle bayram sofralarından eksik olmayan cartlak kebabı, kuzu ciğeri ile hazırlanır. Hazırlanan kebap, maydanoz salatası eşliğinde sunulur.
Kendini beğenmiş, şımarık.
Olmazsa olmazı dana eti, soğan ve suyuna lezzet veren salçadır. Daha da bereketli ve doyurucu hale gelmesi adına içerisine patates ve havuç gibi kök sebzeler eklenir. Kuşbaşı dana etiyle yapılan en güzel yemeklerden olan, sulu et yemeklerinin en sevileni tas kebabında etleri yumuşacık, lokum gibi pişiriyoruz.
Ciğer tava (yaprak ciğer), özellikle Edirne'de yapılan tavadır.Edirne Tava Ciğeri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Edirne'nin meşhur ciğercisi "Ciğerci Aydın'ın" başarı öyküsü...
Arnavut ciğerinin lezzetli pişmesi için ciğerin türüne dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde ciğer lezzetsiz ve sert olacaktır. Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır. Kuzu ciğerinden yapılan Arnavut ciğeri dağılabilir ve sert bir kıvamda pişebilir.
Lezzetli bir ciğer pişirmenin ilk sırrı ciğeri doğru seçmektir. Tarifleriniz için dana veya kuzu ciğeri seçebilirsiniz. Kuzu ciğeri tercih ederseniz kavururken ufalanabileceğini ve kıvamında pişmezse de sert kalabileceğini aklınızda tutun.
Ciğer sarma Türkiye lezzet haritasına Edirne'den işaretli bir Trakya mutfağı uygulamasıdır.
Zengin mutfağıyla öne çıkan gastronomi kenti Hatay'da, etin zırh bıçak yardımıyla kıyılmasının ardından odun ateşinde pişirilerek servis edilen tepsi kebabı, kentin en önemli yöresel lezzetleri listesinde ilk sıralarda bulunuyor.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Şeftali Kebabı veya yalnızca Şeftali, Kıbrıs'a özgü bir yemektir. Koyun veya keçinin "gömlek" de denilen yağlı iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulup, dolma biçiminde sarılmak suretiyle, şişte veya ızgarada pişirilmesi şeklinde yapılan bir kebap çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri