Standart iklim geçiren illerde 30 ile 33 arası eğimli çatılar uygunken kar yağışı olan rakımlı noktalarda kar yükü azalsın diye 40 ile 45 arası eğimler tercih edilir. Çatı katının kullanıp kullanılmayacağı, ne amaçla kullanılacağı da önemli bir ölçüttür. İlgili yönetmeliklerin de incelenmesi gerekir.
Çatıların, civarındaki cadde ve sokakların karakterine göre yapılacak binanın durum ve ihtiyacına uygun olması şarttır. 7.02.1. Çatı Eğimi: Çatı yüzeylerinin meyili %45'i geçemez.
Çatılar eğimlerinegöre üçe ayrılır: 1.1-Düz Çatılar:Eğim açısı, 5 dereceye kadar olan Çatılardır. 1.2-Orta Eğimli Çatılar:Eğim açısı 5 derece ile 40 derece arasında olan çatılardır. 1.3-Dik Çatılar:Eğim açısı, 40 dereceden fazla olan çatılardır.
Karşı dik kenarın, komşu dik kenara bölünmesi ve elde edilen sonucun 100 ile çarpılması çatının eğimini verecektir. Karşı dik kenar olarak ifade edilen kavram çatının mahya yüksekliği demektir. Komşu dik kenar olarak ifade edilen kavram ise mahyadan saçak uç kısma kadar olan yatay uzaklık anlamına gelmektedir.
Yani %2 dir. Peki Kaç derece açıya tekabül eder. %100 eğim 90 Derecedir. oran ve orantı kullanaak kac derece açıya %2 eğimin geldiğini de 0,02 x 90 = 1,8 derece.
İlgili 31 soru bulundu
Eğim = Yükseklik farkı ( m ) / Yatay Uzaklık ( m ) × 1000 Eğim = 1200 / 24000 × 1000 Eğim = % 5 ( binde elli ) olarak bulunur. Denge ölçümü için dijital eğim ölçerler ve su terazisi kullanılmaktadır. Denge ölçümü için dijital eğim ölçerler ve su terazisi kullanılmaktadır.
Uygulama imar planında aksine bir hüküm yoksa bina derinliğinin 7.00 metreden az çıkması ruhsat düzenlenmesine engel değildir.
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Toprak kiremit kullanılarak yapılan çatı örtüsü, ahşap çatılar için en doğru seçimdir diyebiliriz. İzolasyon malzemesi olarak kullandığımız malzemelerden kaplama olarak yapılan çatılar da var. Ama bu tür çatıların şiddetli rüzgârdan ötürü kalkma ve kopma ihtimali kiremit çatıya göre daha fazladır.
En yaygın uygulama şekli ise eğimli çatıdır. Eğim, kar toplanmasını azaltmak ve su sızdırmazlığı yönünden tercih edilir. Kar yükü yanında, bazı durumlarda, rüzgâr etkisi de çatı için önemli olur.
Bir membran sarsıntı çatının ömrü de yaklaşık 30 yıldır, ancak kaliteli malzemelere yatırım yaparsanız ve doğru koşullara sahip bir bölgede yaşarsanız muhtemelen 50 yıla kadar çıkabilirsiniz. Biraz daha fazla dayanıklılık arıyorsanız, kiremit çatı (40-50 yaş) ve dik dikişli metal çatı (50 yıl) doğru seçimdir.
Örneğin seramik ve beton kiremitler için ortalama eğim %30 iken, fiber çimento çatılar ve metal kiremitler %9 ila %10 arasında eğimlidir.
Çatılar, civarda bulunan diğer konutlara, cadde ve sokakların yapısına uygun yapılmalıdır. Bir civarda birbirinden farklı yapılarda çatı bulunması, çatı yüksekliği kanunu bakımından yasaklanmıştır. - Her türlü çatı meyili %45'i geçemez. Hangi durum söz konusu olursa olsun bir çatının yüksekliği de 5 metreyi geçemez.
Kaplanacak Çatı Alanı Nasıl Hesaplanır? Çatı eni (A) ile çatı boyunun (B) çarpımlarının iki katı alınarak bulunur.
Yoldan çekme mesafesi (Ön bahçe): Yüksekliği 60.5 metreye kadar olan yapılarda 5 metre, daha yüksek yapılarda 15 metre. Yan bahçe çekme mesafesi: Doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları ile birlikte 4 kat ve daha az katlı binaların yan bahçe çekme mesafesi 3 metre.
TAKS, arsa metrekaresi ile yapılacak olan inşaatın, maksimum taban alanının çarpımı ile bulunur. Maksimum taban alanı imar planı üzerinde yazan TAKS değeri olarak yazar. Örneğin bir imar planı üzerinde bir parsel için “TAKS = 0,3” ibaresini görülüyorsa, oraya yapılacak binanın tabanı arsa alanı x 0,3 değerini geçemez.
Hmax Nedir? 6.50m – 9.50m – 12.50m – 15.50m …. 45.50m gibi sayılardır. Binanın maksimum yüksekliğini gösterir.
Buna göre, eğimi fazla olan yerlerin izdüşüm alanları azalmaktadır. Dolayısıyla, alanın nispeten az çıktığı buna rağmen, ortalama eğimin fazla çıktığı yükselti basamakları genel olarak yamaç karakterindedir. Tersine, düz olan sahaların izdüşüm alanları gerçeğine yakındır ve nispeten daha fazladır.
Düşey açı, 100g'dan büyükse, eğim açısı negatif değer alır. % 40 eğimin bir diğer anlamı 100 m. Gidildiğinde, yatay düzlemden 40 m. yükselecek.
Saçak : Çatılarda, çatı yüzeyinin binanın dışına taşan bölümüdür, Saçak eğimli olabileceği gibi, artı yatay da olabilir. Normal saçak genişliği 75-100 cm'dir; daha geniş saçaklar payanda ile desteklenir.
2.1.
Yatık eğimli 20-25 derece (%36-%46) • Normal eğimli 25-36 derece (%46-%72) • Dik eğimli 36-45 derece (%72-%100) olmak üzere üçe ayrılır.
Bir doğrunun eğimi m = Δy/Δx şeklinde tanımlanır.
Eğimölçer, klinometre veya meyilölçer, dikey duran, bölümlenmiş bir daireden ve yatay bir eksene serbestçe asılmış manyetik bir ibreden oluşan mekanik aygıttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri