Çatı Yükseltmenin Cezası Var mıdır ? Kaçak olarak yapılan çatı kaldırma sisteminiz daha sonradan bir cezai işleme tabi tutulmaz ve veya herhangi bir sorun teşkil etmez sizin adınıza.
Çatı yükseltme, var olan yapılardaki çatının farklı nedenlerde işlevini yerine getiremediğinde tamamen sökülerek yeniden yapılması işlemidir. Çatı yükseltme işlemi için yerel belediyeden yasal izinlerin alınması gereklidir. İzin alınmadığında çatının yükseltilmesi söz konusu değildir.
Kaçak katların cezası en az 500 Türk Lirasıdır. Bu ceza duruma bağlı olarak yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı 6 iş günü içerisinde bildirmeyen ilgili kişilere verilebilmektedir.
Çatılar, civarda bulunan diğer konutlara, cadde ve sokakların yapısına uygun yapılmalıdır. Bir civarda birbirinden farklı yapılarda çatı bulunması, çatı yüksekliği kanunu bakımından yasaklanmıştır. - Her türlü çatı meyili %45'i geçemez. Hangi durum söz konusu olursa olsun bir çatının yüksekliği de 5 metreyi geçemez.
Anayasanın TCK Madde 184 imar kirliliğine neden olma suçu maddesi gereğince kat maliklerinin rızası olmadan yapılan teras balkon kapatma işi tamamen suç sayılmaktadır. Anayasanın 184. maddesi gereği yeni yapılan bina ve inşaatın imar izni olması zorunludur.
İlgili 28 soru bulundu
kaçak yapı para cezası ne kadar Haberi
Ruhsat alınmadan veya ruhsat veya eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine, istisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satan ve alana 500.000 TL'den 25.000.000 TL'ye kadar para cezası veriliyor.
Bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulan idarelerden 57 nci maddenin yedinci fıkrası uyarınca izin almaksızın veya izne aykırı olarak tamirat ve tadilat yapanlar ile izinsiz inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Yapınızda herhangi bir değişiklik ve ekleme için tadilat ruhsatı almak gerekmektedir. Bunun içinde belediyelere başvuru yapılması ve izin alınması gerekmektedir. Kat çıkma, çatı katı, Kolon, kiriş ve taşıyıcı duvarlar için belediyeden ruhsat zorunludur.
Çatı kaldırma ve yükseltme işlemi devlet yükümlülüklerinde yasal olarak yapılan bir işlem değildir. Ancak İstanbul gibi bir metropol şehirde çatı kaldırma işlemi çokça yapılmakta ve çok rehavet görmektedir.
Neticede, çatı piyesi emsale dahildir.
Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır. Çatının tamamı ya da bir kısmının herhangi bir kat maliki tarafından kapatılması, çevrilmesi, özel alan haline getirilmesi uygun değildir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
Alo 181 Türkiye'nin en önemli konularından biri haline gelen Kentsel Dönüşümde de etkin rol alıyor.
Bu izinleri almadan gerçekleştireceğiniz bütün tadilat işlemleri, hukuka aykırı bir durum olmaktadır. Bu yüzden, İmar Yönetmeliği'nin 70. Maddesi dışında kalan bütün değişiklikler için belediyeden tadilat ruhsatı izin belgesini almanız gerekmektedir.
Kaçak yapının cezası Türk Ceza Kanunu'nun 184. Maddesinde düzenlenmiştir. Madde şu şekildedir: Madde 184- (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ruhsat Gerektirmeyen Tadilat İşleri
Elektrik ve su tesisatı, boya badana, fayans ve parke döşeme gibi tadilat işlemlerini yapacağınız zaman tadilat ruhsatı almanıza gerek yoktur.
Yeni yayımlanan planlı alanlar tip imar yönetmeliğine göre binalara (kiremit ya da saç profilden oturtma inşa tarzında) çatı yaptırılması esaslı tadilat niteliğinde olup ruhsata tabidir.
Şikayet üzerine ilgili yapıda Kaçak Yapı Cezası uygulamaları gündeme gelmektedir.İdare tarafından kaçak yapıda gerçekleştirilen inceleme ve tespitler sonrasında yıkıma karar verilebilmektedir. Yıkım kararı uygulandığı hallerde yıkıma ilişkin masraflar da yapı sahibinden tahsil olunmaktadır.
Kaçak inşaat ve kaçak kat şikayeti için bağlı olunan belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü Yıkım Şefliğine başvuru yapılması gerekiyor. Söz konusu başvuru bir dilekçe ile yapılabiliyor.
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır. Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz.
Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.
Yapısal alanlarda inşai faaliyetlerde imar kanunu ve kat mülkiyeti kanunu devreye girmektedir. Teras kapatma cezası ne kadar? terasımı kapatsam ceza alır mıyım gibi sorular sıklıkla cevabı aranan sorulardır. Ancak her teras kapatma işlemi cezai işlem gerektirecek bir konu değildir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri