Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan bu yerleşimin sakinleri, ilk tarımcı topluluklardan da biridir.
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yeri, Konya yakınlarındaki Çatalhöyük, Neolitik dönemden kalma bir “proto-şehir”. Avcı toplayıcılıktan ve göçebelikten yerleşik düzene ve şehirleşmeye geçişin ilk örneği olan Çatalhöyük'te yaklaşık 8000 kişi yaşıyordu.
İlk yerleşme, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntuları ile insanlık tarihine ışık tutan bir merkezdir. Çatalhöyük'teki yerleşimin, yani şehirciliğin en iyi bilinen dönemi 7. ve 11. katlardadır. Dörtgen duvarlı evlerin duvarları birbirine bitişiktir.
Tarıma dayalı ilk kalıcı yerleşimler, Mezopotamya'ya komşu ve yeterli yağış alan Anadolu ile Levant bölgelerinde ortaya çıkmış olsa da, dünya tarihinde ilk şehirler Güney Mezopotamya'da görülür.
Dünyada bilinen ilk yerleşim yeri Konya'da bulunan Çatalhöyük'tür. Batı ve doğu yönlerinde yan yana iki höyük bulunmaktadır. Doğuda bulunan yerleşim yeri Neolitik Çağ'ın, batıdaki ise Kalkolitik Çağ'ın izlerini taşır.
İlgili 28 soru bulundu
Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve Biblos'tur. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kentleri ise sırasıyla Mardin, Nusaybin, Dülük, Harran ve Van'dır.
Mezopotamya'da yer alan dünyanın ilk köyü olarak kabul edilen Çayönü'nde tarım ve besiliğe ait tarihteki ilk örneklere rastlanmaktadır. Çayönü halkı, geçimini tarımla sağlayarak temel besinlerini tarımda elde ettikleri mahsullerden karşılamaktaydı.
Neolitik Dönem'e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutmaktadır. Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 1958 tarihinde keşfedilmiştir.
MÖ 6.500 civarında, Mezopotamya'da bilinen en eski kentsel yerleşimler kurulur.
Türkler'in ilk yerleşim yeri Orta Asya olarak kabul. edilmektedir... Türkler'in ana yurtları hakkında genel. olarak dört tane düşünce olsa da, çoğunluğun kabul.
Çatalhöyük, Orta Anadolu'da, günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir.
Dünyanın ilk şehri; Çatalhöyük.
15.000'den kalma mağara resimleri ile Anadolu'daki Neolitik arkeolojik alanlardan yaklaşık M.Ö.10.000 yılına tarihlene Göbekli Tepe ve yaklaşık M.Ö. 7000'lere tarihlenen Çatalhöyük'teki çizimler incelendi.
Arkeolojik araştırmalara göre belirlenen dünyanın en eski binası, Milattan Önce 4850 yılına ait Barnenez. Fransa'nın Finistère yerleşiminin kuzeyinde yer alan bu yapı 72 metre uzunluğa ve 25 metre genişliğe sahip. Binanın yüksekliğinin ise 8 metrenin üzerinde olduğu belirtiliyor.
Feigl'in bahsettiği Çatalhöyük, Konya yakınlarında günümüzden 9 bin yıl önce yani M.Ö. 7 binlerde 2 bin ile 8 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen, odalı konutlardan müteşekkil Anadolu'nun en eski yerleşim yeri… Bilinen ilk kenti.
Göçebe bir hayat tarzı olan Sümerlerin, Mezopotamya'da yerleşik hayat tarzı olan topluluklar üstünde egemenlik kurması ile birlikte ilk devlet ortaya çıkmıştır.
Anadolu'daki en eski yerleşim: Çatalhöyük Antik Kenti, Çumra, Türkiye - Tripadvisor.
Yerleşik hayatın ilk temelleri Kuzey Mezopotamya'nın yüksek yerlerinde atıldı. İnsanlık, 2.5 milyon yıl boyunca konar – göçer sürdürdüğü avcı – toplayıcı düzenden, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yaşadığı çevreyi aktif olarak değiştirmeye ve yerleşik hayata geçmeye başlamıştır.
Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, Anadolu'daki köy yaşamından kent yaşamına geçişin ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. M.Ö 7400'e tarihlenen Çatalhöyük, dönemin en kalabalık yerleşimidir.
Çatalhöyük alanı, antik bir nehrin doğu ve batısındaki iki höyükten oluşur; bu, adının anlamı olan "çatal höyük”ün anlamını yansıtan bir doğal mimaridir.
Çatalhöyük'ün Önemi Nereden Geliyor? Neolitik ve Kalkolitik bir kent olan Çatalhöyük dönemin en büyük ve en kalabalık yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilir. Önemli sosyal değişimlere tanıklık etmiştir; avcı toplayıcılıktan yerleşik hayata geçişin ve tarım başlangıcının en önemli örneklerinden biridir.
Dünyada ilk kentleşme modellerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'teki kazılarda 8 bin 200 yıllık inanç yapısı bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde, Anadolu'da ve dünyada ilk kentleşme modellerinden olan Çatalhöyük'teki kazıların 30. sezonunda, 8 bin 200 yıllık inanç yapısı bulundu.
Hayata avcı-toplayıcı göçebe olarak başlayan insan, kurak iklim bölgelerinde, nehir boylarında yerleşmeye başlamıştır. Bu alanlarda daha kolay yiyecek ve su temin edilebilmesi nedeniyle seçilmiştir. Zamanla mesken olarak mağara, ağaç kovuğu gibi yerler yerine kendi yaptığı kulübeler yapmaya başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri