Genelde, sırt üstü ya da sol yan yatış pozisyonunda yapılır ve bebek hareket ettiğinde basmanız için elinize bir buton verilir. NST cihazında, kuşakla karnınıza bağlanan iki probdan, üstteki, rahim kasılmalarını, alttaki de bebeğin kalp atımlarını gösterir.
NST nasıl yapılır? NST testinde öncelikle anne adayının sedyeye yatırılması sağlanır. Karın bölgesine bebeğin kalp atışlarının en kuvvetli duyulduğu yerde kardiyotokografi cihazının kalp atışlarını algılayan probu bağlanır. Rahim kasılmalarını algılayan karnın tepe noktasına ise diğer bir prob yerleştirilir.
NST, Kardiotakografi olarak adlandırılan bir cihaz ile anne adayının karnına yerleştirilen iki adet prob yardımıyla oturur veya yana yatar pozisyonda çekilir.
Test yarı oturur pozisyonda veya sol tarafa yatarken yapılır. Aslında, sol lateral pozisyon dolaşım ve sindirimi destekler. Gebelik boyunca tercih edilen pozisyon olmalıdır.
NST'ye Girmeden Önce Ne Yapılmalı? “NST'ye girmeden önce ne yapılmalı?” sıklıkla merak edilen sorular arasındadır. NST öncesinde herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
Yaklaşık 20 dakika süren bu işlem sırasında bebeğin kalp atım hızı ve reaktivitesi (Atım hızındaki değişkenlikleri), rahimdeki kasılmalar ve bebeğin kalbinin bu kasılmalara verdiği cevaplar hekim tarafından değerlendirilerek bebeğin sağlığı hakkında dolaylı bir bilgi elde edilmiş olur.
NST kesinlikle riskli bir test yöntemi değildir. NST öncesi açlık gerekir mi? NST için aç ya da tok olunması fark etmez. Her durumda yapılabilir.
Genelde, sırt üstü ya da sol yan yatış pozisyonunda yapılır ve bebek hareket ettiğinde basmanız için elinize bir buton verilir. NST cihazında, kuşakla karnınıza bağlanan iki probdan, üstteki, rahim kasılmalarını, alttaki de bebeğin kalp atımlarını gösterir.
'NST'de sancı değeri kaç olmalı, NST'de sancı sınırı kaçtır? ' gibi sorularla sıklıkla karşılaşılır. 20 dakika süreyle en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki NST kasılma değerleri, doğumun başladığına işaret eder.
Gebelikte yatış pozisyonu ilk dönemler için çok da önemli olmasa bile bebeğin büyümesi ile ileri dönem hamileliklerde oldukça önemlidir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte hamileliğin ilk 25-30 haftasına kadar hamilelikte sırt üstü yatmak tehlike arz etmez.
Eğer bebek hareket etmiyorsa, mutlaka bir sorun olduğunu göstermez; bebek sadece uyuyor olabilir. Bir hemşire testin geri kalanı için bebeği uyandırmak için küçük bir titreşim cihazı kullanabilir.
Testin iyi sonuç vermesi için yemekten 2 saat sonra yapılması gerekir. Annenin karnına 2 adet prob bağlanır. Bunlardan biri bebeğin kalp atım hızını, diğeri ise annenin rahmindeki kasılmaları gösterir. Annenin eline bir buton verilerek bebek her hareket ettiğinde basması söylenir.
Fetal Monitör (NST)
Üçüncü trimester ve sancı döneminde bebeğin kalp atışlarını, kasılmalardaki hareketlerini saptamak amacıyla anne NST cihazına bağlanır. Merak etmeyin, bu metot canınızı acıtmaz ve oldukça basittir.
Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir. Anne karnındaki fetusta yetişkinlerdeki gibi gündüz gece kavramı yoktur.
NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir. NST kasılma değerleri bu yönde olacaktır.
NST Kalp Atışı Kaç Olmalı? “NST kalp atışı kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız bebek kabinin dakikada 120-160 arası atması gerektiğini bilmelisiniz.
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Braxton Hicks kasılmaları NST de çıkar mı? NST de şiddeti değişken süresi ve aralığı değişken kasılmalar olarak gözlenebilirken hiç görülmeyebilir. Braxton Hicks kasılmaları günde kaç defa olur? Sayısı ve şiddeti değişken olmakla beraber, gebeliğin son haftalarında daha sık olarak ortaya çıkabilmektedir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Yan yatış pozisyonunu tercih ediyorsanız yastığınızın boynunuzun altına gelen kısmı, başınızın altına denk gelen kısmından biraz daha kalın olmalıdır. Böylece omurganız düz durur. Yan yatış pozisyonunda başı omuz üstünde desteklemek için gereken yastık kalınlığı, sırt üstü yatışa göre biraz daha fazladır.
Gebeliğin bu dönemindeki anne karnındaki bebeklerin ortalama ağırlığı ise 2745 gram civarındadır. 9 aylık gebelik sürecinin tamamlanması ile bebeğin dolaşım sistemi dış dünyadaki yaşamın gerekliliklerini getirebilecek kapasiteye ulaşmış durumdadır. Bağışıklık sistemi ise güç toplamaya devam eder.
Kahraman, NST'de, bebeğin kalp atışlarında beklenen artışların (akselerasyon) veya istenmeyen düşüşlerin (deselerasyon) görülebildiğini belirterek, 'Bebeğin uyuduğu, annenin aç veya susuz olduğu zamanlarda ya da bebeğin gerçekten sıkıntıda olduğu (hipoksik) durumlarda NST iyi çıkmayabilir.
NST kaçıncı haftada girilir? NST'ye kaçıncı hafta girilir sorusu özellikle ilk gebelik deneyimini yaşayan anne adaylarının bilmek istediği bir konudur. Bir anne adayının NST incelemesine girebilmesi için üçüncü trimester dön eminde olması gerekiyor. Bu uygulama normal giden gebeliklerde 32. hafta sonrası yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri