2014- AYDEM ENERJİ BÜNYESİNDE: ÇATES Termik Santral 1 Aralık 2014 tarihinde AYDEM Holding tarafından devralındı.
Kısa adı : ÇATES
Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur. Santralin son sahibi EÜAŞ ise, T.C. Enerji Bakanlığına bağlı bir kamu iktisadi teşekkülüdür.
Kesintisiz Güç Üretim Tesisi ile Milli Enerji
yıllık üretim kapasitesi ile milli kaynaklarla elektrik üretimi faaliyetlerini sürdürmektedir. Elektrik arz güvenliğinin sağlanması için milli kaynakları kullanan santralimiz, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık %2,25 karşılamaktadır.
Kronoloji. 18 Aralık 2014 : Çatalağzı Termik Santrali, Bereket Enerji'nin bağlı ortağı Elsan Elektrik'e devredildi.
SPK tarafından halka arzın detayları aktarıldı. Çates Elektrik Üretim A.Ş. halka arzının büyüklüğü 1,8 milyar TL olarak açıklandı. Çates Elektrik Üretim A.Ş.'nun halka arz açıklık oranı 20,01%'dir. Toplamda 33 milyon 50 bin adet lot dağıtılacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Ortaklıklar ya da halka arz edenler, satışı yapılacak payların, nominal değerinden aşağı olmamak üzere, ihraç değerinin binde ikisi tutarında ücreti izahnamenin Kurulca onaylanarak ortaklığa veya halka arz edene teslimi öncesinde Kurul adına açılan hesaba yatırırlar.
Şirketin borç/sermaye oranında olumlu etkiler yaratan halka arz, şirketin sermaye yapısını güçlendiriyor ve borç temininde kolaylık sunuyor. Hisse senedi fiyatlarının arz ve talebe göre şekillenmesi sayesinde şirket değerinin şeffaf bir biçimde belirlenmesi, haliyle aktif şirket değerlerinin bilinmesini mümkün kılıyor.
Türkiye'nin Milli Enerji Üretimi
Yatağan Termik Santrali Muğla ilinin 26 km kuzeyinde bulunan Yatağan ilçesine 3 km uzaklıkta, 1.163.000 m2 lik alan üzerinde kurulu Türkiye'nin on birinci büyük termik santralidir.
18 Aralık 2014 : Çatalağzı Termik Santrali, Bereket Enerji'nin bağlı ortağı Elsan Elektrik'e devredildi. Saış ihalesi şartları gereği Elsan Elektrik termik santrali Çates Elektrik Üretim A.Ş. şirketi altında işletilmektedir.
Dünya çapında en fazla kömürlü termik santrali bulunan ülke ise Çin'dir. Çin'i Hindistan, ABD ve Japonya takip eder. Çin'de bulunan Tuoketuo Elektrik Santrali, 6,7 GW ile dünyanın en büyük aktif kömürlü termik santralidir.
Zonguldak'ta bulunan ÇATES'in satış ihalesinde devir fiyatı 351 milyon dolar oldu. Bu rakam, sektördeki pek çok aktör tarafından yüksek bulunuyor.
ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.
EÜAŞ, kamu yararını gözeterek, kârlılık ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde; güvenli, sürekli, kaliteli, verimli, düşük maliyetli, çevreyi gözetir elektrik enerjisi üretimi ve satışı faaliyetinde bulunmak amacıyla teşkil edilen bir kamu kuruluşudur.
Türkiye'nin Milli Enerji Üretimi
Çatalağzı Termik Santrali'nde, Çatalağzı ve Zonguldak lavuarlarından gelen miks, şlam, vehafif şist karışımı kömür yakılmaktadır. Santralin günlük kömür sarfiyatı bir grup için yaklaşık 2800 ton olup, 1 kWh enerji üretimi için 2450 kcal/kg enerji harcanmaktadır.
Çatalağzı Termik Santrali, 30 Kasım-1 Aralık'ta Halka Arz Edilecek.
Ülkemizde ilk elektrik üretimi, 1902 yılında Tarsus'ta tesis edilen 2 kW gücündeki küçük bir su türbini ile gerçekleşmiştir. İlk büyük santral ise 1913 yılında İstanbul Silahtarağa'da kurulan 15 MW güce sahip termik santral olmuştur.
Çayırhan Termik Santrali
Santralin işletme hakkı E.Ü. A.Ş. tarafından Park Termik Elektrik Sanayii ve Ticaret A.Ş.'ne devredilmiştir.
Gelen yüksek ve düşük basınçlı buhar, buhar türbinine farklı kademelerden girerek türbin kanatlarının dönmesini sağlıyor. Bu şekilde üretilen kinetik enerji de jeneratörde elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
Yeniköy Termik Santrali
Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri, 18.04.2014 tarihinde gerçekleştirilen özelleştirme ihalesi sonrasında IC Enerji-LİMAK Enerji tarafından 23 Aralık 2014 tarihi itibarıyla işletilmek üzere devralındı.
Türkiye'de 2021 yılı itibarıyla lisanslı 686 adet hidroelektrik santali bulunmaktadır. Kayıtlı güç 31.336 MW, toplam 31.347 MW dır.
Çelikler Enerji firmasına ait santral 1.355 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 8. Kahramanmaraş'ın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük Linyit Termik Santrali'dir.
En çok kazandıran halka arz, yüzde 1.068'lik getiri ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri oldu. SDTTR'yi, yüzde 1.060,80'lik getiri ile Astor Enerji takip etti. Üçüncü sırada ise yüzde 991'lik getiri ile Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret yer aldı.
Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
Halka arz, şirketlere öncelikle organize, şeffaf, düzenli çalışan, güvenilir bir piyasa üzerinden sermaye elde etme imkanı sunmaktadır. Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri